Προετοιμασια για ενα καλοκαιρι διχως πυρκαγιες στο δημο Κομοτηνης

Με έμφαση στον «πνεύμονα πρασίνου» της Νυμφαίας

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου, συνεδρίασε χθες το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του δήμου Κομοτηνής με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών πάνω στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του δήμου Κομοτηνής, της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας και εθελοντικών οργανώσεων. 

Γιώργος Πετρίδης «Κάθε χρονιά είμαστε και σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας όλοι ο φορείς που συμμετέχουμε»

«Διαπιστώσαμε ότι όλα τα σχέδια πληρούνται και ο κάθε φορέας έχει την αναγκαία ετοιμότητα- στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων του καθενός», σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. «Είναι όμως επαρκής η ετοιμότητα αυτή», έσπευσε να επισημάνει, «και στο κομμάτι της πρόληψης και στο κομμάτι της αντιμετώπισης». «Μπορώ να πω, από την εμπειρία που έχω και από προηγούμενες συναντήσεις», συνέχισε, «ότι κάθε χρονιά είμαστε και σε καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας όλοι ο φορείς που συμμετέχουμε». «Βέβαια όλα αυτά μένει να αποδειχτούν στην πράξη», παραδέχτηκε, μην παραλείποντας να ευχηθεί να μη χρειαστεί καν να αποδειχθεί η ετοιμότητα των φορέων. 

Έμφαση στα μέτρα πρόληψης στο δάσος της Νυμφαίας

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης διέκρινε ότι το μεγάλο μέλημα της δημοτικής αρχής και των συναρμόδιων φορέων είναι η προστασία του «πνεύμονα» πρασίνου της Νυμφαίας. Εξ ου και η συζήτηση, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, επικεντρώθηκε στο δάσος της Νυμφαίας και στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, που είναι αναγκαία να ληφθούν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προβλεπόμενες ενέργειες, τόσο για τον καθαρισμό, όσο και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του οδικού δικτύου, ώστε να μπορούν να διέρχονται τα πυροσβεστικά οχήματα. Έμφαση, όπως τόνισε, θα δοθεί και στα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου σε όλη την έκταση του δάσους, τις περιόδους που μετεωρολογικές προβλέψεις θα δίνουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών στην περιοχή μας. 

«Πολλές φορές η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία έρχεται στη λήξη του καλοκαιριού»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, που αντιστοιχούν στις δαπάνες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, αυτοί θα διατεθούν για μία ακόμα χρονιά από τον δήμο, κατά την πρώτη τουλάχιστον φάση της αντιπυρικής περιόδου. «Η λεγόμενη ΣΑΤΑ πυροπροστασίας κατά κανόνα έρχεται αργά», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «και ο δήμος φροντίζει με τα δικά του μέσα και με δικούς του πόρους να είμαστε έτοιμοι». «Πολλές φορές η χρηματοδότηση αυτή έρχεται στη λήξη του καλοκαιριού», συμπλήρωσε με νόημα.

«Καθαρίστε τους χώρους σας, αλλιώς…» 

Αυστηρές οι κυρώσεις όπου εντοπίζονται εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς
 
Με δελτίο τύπου, που εξέδωσε το τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Κομοτηνής, καλούνται όλοι οι δημότες που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
 
Σε αντίθετη περίπτωση και σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 ο δήμος Κομοτηνής θα αναγκαστεί να προβεί στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό τους και στις παρακάτω ενέργειες:
• Επιβολή προστίμου 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου,
• Βεβαίωση εις βάρος του οικοπεδούχου της σχετικής δαπάνης καθαρισμού από τον δήμο και
• Υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.
 
«Η παρούσα ειδοποίηση θεωρείται και σαν προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα», τονίζεται καταληκτικά στο σχετικό δελτίο τύπου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.