Προεορτια προεκλογικης αντιπαραθεσης στο συνεδριο της ΚΕΔΚΕ

Έκρηξη αντιπαράθεσης προκάλεσαν χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ οι μαύρες σημαίες που ανάρτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, καθώς εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση του πρόεδρου της Ένωσης Πάρι Κουκουλόπουλου σε τέτοιου είδους αντιδράσεις, ο οποίος έκανε λόγο για «καινοτόμες κινητοποιήσεις» εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς, όμως, μαύρες σημαίες και κλείσιμο των δημαρχείων.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής πρώτης μέρας του Συνεδρίου, ήταν η συμμετοχή σ΄ αυτό του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη, της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, του πρόεδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

Μιλώντας στον ΠτΘ, ο δήμαρχος Κομοτηναίων Τάσος Βαβατσικλής που βρέθηκε στην Αθήνα, χαρακτήρισε ως νίκη της αυτοδιοίκησης το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η διοικούσα επιτροπή της ΚΕΔΚΕ, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση των μελών της, κατέβασε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο με συγκεκριμένα αιτήματα.


Άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ είναι ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός της αυτοδιοίκησης, αλλά ότι αντιθέτως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι «ενεργός συμπαραστάτης της κυβέρνησης στα θέματα της ανάπτυξης και της αποκέντρωσης» και επεσήμανε με έμφαση ότι οι δήμοι « δεν είναι συντεχνιακό σωματείο για να κάνει πόλεμο χαρακωμάτων προσπαθώντας να εκβιάσει την κυβέρνηση με το κλείσιμο τους ».

Όσον αφορά την διαφάνεια και τους ελέγχους στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης ο κ. Βαβατσικλής τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση ζητά έλεγχο και διαφάνεια «προς όλους και για όλα», κάτι που αποδέχτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για ελέγχους σκοπιμότητας από όργανα που γνωρίζουν το πώς λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση και τα οποία θα έρχονται για να επιβοηθούν το έργο της αυτοδιοίκησης και όχι για να επιβάλουν ποινές κατά σύστημα.

Άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης όπως διαφάνηκε από το κλίμα που επικράτησε, ήταν ότι εφόσον δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα των δημάρχων και των κοινοταρχών από την κυβέρνηση τα οποία καταγράφονται σε δέκα κεντρικά σημεία, τότε θα υπάρξουν κινητοποιήσεις με καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα δημοσιοποιούν το πρόβλημα αλλά δεν θα έχουν κοινωνικό κόστος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μείζον ζήτημα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η κυβέρνηση, όπως υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Σκανδαλίδης, αναγνώρισε ότι το κράτος οφείλει προς την τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά από το 1989 μέχρι και σήμερα, το ποσό του 1 τρις (!) δραχμών, το οποίο παρακρατήθηκε στην πορεία για την οικονομική σύγκλιση και την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα είπε λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών, το προσεχές χρονικό διάστημα ξεκινά η ρύθμιση και η σταδιακή καταβολή αυτών των χρημάτων αυξάνοντας τους ΚΑΠ για το 2003 τουλάχιστον κατά 15%, δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι στο εξής καμιά αρμοδιότητα δεν θα παραχωρείται στην τοπική αυτοδιοίκηση αν δεν έχει εξασφαλιστεί η ανάλογη πίστωση η οποία θα προκύπτει μετά από διάλογο στη Βουλή της κυβέρνησης με την ΚΕΔΚΕ.

Ο κ. Σκανδαλίδης εξήγγειλε ταυτόχρονα ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2004 θα ασφαλιστούν όλοι οι σχολικοί φύλακες, η αρμοδιότητα των οποίων περνά οριστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση και ότι τα ποσά που θα διατίθενται για τα «προνοιακά» επιδόματα και για τους παιδικούς σταθμούς θα είναι κατά τι αυξημένα. Δέχτηκε, παράλληλα, ότι τα ποσά αυτά δεν θα καθορίζονται πλέον μετά από αυθαίρετη απόφαση του υπουργού αλλά μετά από διμερή διάλογο.

Για το νέο δημοτικό και κοινοτικό κώδικα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα περάσει μέσα από εξαντλητικό διάλογο πριν αποφασισθούν οι αλλαγές που θα επέλθουν σ΄ αυτόν, ενώ τονίσθηκε ότι το σχέδιο με τις προτάσεις του υπουργείου θα αποσταλεί σε όλες τις ΤΕΔΚ της χώρας ώστε αυτές να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ΚΕΔΚΕ και εκείνη με την σειρά της να τις συνθέσει σε ένα τελικό κείμενο που θα έχει την μορφή πρότασης προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Βαβατσικλής κατέληξε ότι η κυβέρνηση έδειξε πως «θέλει να αναδείξει την τοπική αυτοδιοίκηση στο ύψος που της ανήκει», παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής, όπως είπε, «προέβη σε μια καθαρά προεκλογικού τύπου ομιλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει την απόσταση που χαρακτηρίζει τους λόγους από τα έργα της».

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.