Προεκλογικες συναντησεις με παλιννοστουντες και μειονοτητα

Διάλογο με παλιννοστούντες και μειονότητα είχε προχθές το βράδυ ο υποψήφιος δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανέωση – Ανάπτυξη – Ευημερία», στα πλαίσια των προεκλογικών συγκεντρώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Πριν αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες στο Δήμο Σαπών, ο υποψήφιος δήμαρχος Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανέωση – Ανάπτυξη – Ευημερία» μίλησε για το συνδυασμό του. «Είναι ένας μεγάλος συνδυασμός, ο οποίος αποτελείται από 72 άτομα μαζί με το δήμαρχο και τα τοπικά συμβούλια στους οικισμούς του Δήμου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα άτομα είναι και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από τους παλιννοστούντες, Κωνσταντίνος Τραπεζανίδης και Όλγα Χαριτίδου. Νομίζω ότι ξεκινάμε δυναμικά και έχουμε ισχυρή εκπροσώπηση σ’ όλους τους τομείς».

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα -το οποίο παρουσιάζεται στους παλιννοστούντες- χαρακτήρισε ο κ. Χαριτόπουλος το πρόβλημα της ανεργίας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Γι’ αυτό εμείς δημιουργήσαμε το Βιομηχανικό Πάρκο και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θ’ αρχίσει να λειτουργεί για να δοθεί δουλειά σε περισσότερους ανέργους».

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά τα 62 οικόπεδα στα Αλώνια (λυόμενα). «Εμείς δώσαμε τα 50 στρέμματα στο Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε. -για να γλιτώσουν οι Πόντιοι ομογενείς το 1,5 εκατ. που ήταν το τίμημα της οικοδομικής άδειας- και τώρα τα έχει η Περιφέρεια για να χτίσουν οι άστεγοι μαζί με τα δάνεια το δικό τους σπίτι. Δυστυχώς, μια τετραετία και σ’ αυτό το θέμα πήγε χαμένη. Εμείς μόλις αναλάβουμε, θα ξεκινήσουμε και θα λύσουμε αυτό το ζήτημα».

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι τα δάνεια, σύμφωνα με τον κ. Χαριτόπουλο. «Υπάρχουν μερικά δάνεια, τα οποία εκκρεμούν. Κάποιες οικογένειες που πήραν δάνεια, δεν πήραν την κρατική αρωγή ακόμη, ενώ κάποιες οικογένειες δεν πήραν δάνειο παρότι έχουν κάνει αίτηση. Αν διεκδικήσει σωστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα μείνει ούτε ένας Πόντιος χωρίς να πάρει δάνειο, αλλά και να πάρει έγκαιρα την κρατική αρωγή».

Η ύδρευση του Μόνιμου Οικισμού Παλιννοστούντων παραμένει ένα σημαντικό θέμα. «Υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης του Μόνιμου Οικισμού. Είχαμε ξεκινήσει την αντικατάσταση ορισμένων τμημάτων του δικτύου γιατί ήταν πολύ μικρές οι σωλήνες. Πρέπει να αντικατασταθεί το δίκτυο σ’ όλο τον οικισμό, να μπουν καινούριες μεγάλες σωλήνες για να αντέχουν, να γίνουν νέες γεωτρήσεις για να φέρνουν περισσότερο νερό. Αλλά πολύ περισσότερο να γίνει μια μεγάλη δεξαμενή (δίπλα στις δορυφορικές κεραίες) 3.000 κυβικών».

Μεγάλο ζήτημα είναι και τα τοιχία αντιστήριξης. «Τα τοιχία αντιστήριξης είχαν ξεκινήσει σε πολλά σημεία. Έγιναν ακόμη κάποια τοιχία κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Πιστεύω ότι εμείς την επόμενη τετραετία πρέπει να ολοκληρώσουμε τα τοιχία αντιστήριξης σ’ όλο τον οικισμό, όπου υπάρχει κενό σημείο για να προστατέψουμε τα σπίτια, τις αυλές, τα πεζοδρόμια και ό,τι άλλο είναι μετέωρο».

Επίσης, ως μεγαλύτερο πρόβλημα ανέφερε το συγκοινωνιακό. «Το συγκοινωνιακό θα λυθεί με δυο τρόπους. Αφενός μεν θα βελτιώσουμε τη συγκοινωνιακή σύνδεση προς τη Βιομηχανική Περιοχή, όπως είχαμε κατά την θητεία μου. Αλλά πολύ περισσότερο με τη δημοτική αστική συγκοινωνία που θα δημιουργήσουμε θα συνδέσουμε τον οικισμό ώστε ανά μία ώρα να υπάρχει μόνιμη σύνδεση των Σαπών με τον Μόνιμο Οικισμό, όπως γίνεται με τα mini bus στην Κομοτηνή».

Την αρνητική του θέση σχετικά με την τοποθέτηση ταχυδρομικών θυρίδων εξέφρασε ο κ. Χαριτόπουλος. «Είμαστε κατά των θυρίδων που έγιναν. Πιστεύουμε ότι το ταχυδρομείο πρέπει να κάνει διανομή πόρτα-πόρτα, όπως γίνεται στις Σάπες διότι ο Οικισμός Ποντίων δεν είναι ένας ξεχωριστός οικισμός, αλλά ένας συνοικισμός των Σαπών».

Επίσης, «χρειάζεται μια σοβαρή βελτίωση στις πλατείες. Πρέπει να διαμορφωθούν οι πλατείες, να γίνουν οι παιδικές χαρές στην κεντρική πλατεία, τα γήπεδα ώστε να μοιάζει ένας ανθρώπινος συνοικισμός».


Βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στον τομέα του πολιτισμού, πιστεύει ο κ. Χαριτόπουλος, διότι «τα παιδιά των Ποντίων έχουν μια έφεση και στη μουσική, οπότε πρέπει να επεκτείνουμε και τα μουσικά τμήματα. Με τη ζωγραφική που κάναμε παλιότερα, με τα Τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης τα οποία είχαν παιδιά μικρών τάξεων, ενώ απασχολούσαν και τους γονείς».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές. Ο τόπος πρέπει να έχει δυναμικούς ανθρώπους για να αναπτύσσεται η περιοχή».

Ακολούθησε η συνάντηση με τη μειονότητα του Δήμου Σαπών, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα όπως το αβέβαιο μέλλον του καπνού, το εισόδημα του αγροτικού κόσμου που μειώνεται ολοένα και περισσότερο κι άλλα χρόνια ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι σήμερα 28 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το βράδυ στις Σάπες θα γίνουν τα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου της Δημοτικής παράταξης «Ανανέωση – Ανάπτυξη – Ευημερία» (Παπαδήμα 46) με επικεφαλής τον Ντίνο Χαριτόπουλο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.