Προειδοποιηση πλαστικης καταστροφης στη Μεσογειο

Περίπου 230 χιλιάδες τόνοι πλαστικών αποβλήτων χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα ετησίως

Η Μεσόγειος, όπου περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ακτές της και στις κοντινές χώρες, μετατρέπεται γρήγορα σε πλαστική χωματερή. Η Τουρκία κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των πλέον ρυπογόνων χωρών της Μεσογείου.

Μια μελέτη της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) διαπίστωσε ότι οι ακατάλληλες πρακτικές αποβλήτων σε χώρες που έχουν μεσογειακή ακτή ή συνδέουν ποτάμια με αυτή τη θάλασσα οδηγούν σε πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο θάλασσα. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, η IUCN ανακοίνωσε ότι περίπου 230 χιλιάδες τόνοι πλαστικών αποβλήτων χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα ετησίως από 33 χώρες που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου ή έχουν σύνδεση με αυτή τη θάλασσα με ποτάμια όπως ο Νείλος, ο Πο, ο Ροδανός. Το ποσό αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 500 εμπορευματοκιβώτια απορριμμάτων απορρίπτονται καθημερινά στη Μεσόγειο θάλασσα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 94% του εν λόγω ποσού αποτελείται από πλαστικά απόβλητα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των πλαστικών σκουπιδιών στη Μεσόγειο φτάνει στη θάλασσα απευθείας από χώρες που βρίσκονται στην ακτή, ενώ το υπόλοιπο ποσό φτάνει στη θάλασσα από ποτάμια από τις γύρω χώρες.

Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση

Σύμφωνα με την έρευνα, η Αίγυπτος μολύνει περισσότερο τη Μεσόγειο Θάλασσα, με εκτιμώμενο 74 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ετησίως. Ακολουθεί η Ιταλία με ετήσια εκτίμηση περίπου 34 χιλιάδων τόνων και η Τουρκία με 24 χιλιάδες τόνους. Σύμφωνα με την πυκνότητα του πληθυσμού, το Μαυροβούνιο είναι η χώρα που ρίχνει τα περισσότερα απόβλητα στη Μεσόγειο θάλασσα. 8 κιλά πλαστικών αποβλήτων ανά άτομο ετησίως απορρίπτονται στη Μεσόγειο από το Μαυροβούνιο. Ακολουθεί η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: https://www.dw.com/tr/akdenizde-plastik-facia-uyarısı/a-55419884

Πηγή φωτογραφίας 2: https://www.dw.com/tr/akdenizde-plastik-facia-uyar%C4%B1s%C4%B1/a-55419884


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.