Προεδρος ο Σημιτης, Γραμματεας ο Λαλιωτης, νεος ηγετης ο Παπανδρεου

Το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επεφύλαξε εκπλήξεις τελικά σε όλους εκείνους- και ήταν πολλοί- που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στην νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

Ήταν τέτοια η δυσφορία πολλών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σήμερα το πρωί στην Αθήνα, που εξέφραζαν την άποψη ότι το «κόψιμό» τους, οφείλεται σε ένα στενό πυρήνα συνεργατών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που τον οδηγούν στην απώλεια ερεισμάτων σε παραδοσιακούς του υποστηρικτές, τόσο στην Κ.Ο, όσο και στην Κ.Ε.

Παράλληλα η ετυμηγορία των συνέδρων απάντησε στο τριπλό ερώτημα: Με ποιον πρόεδρο, ποιον γραμματέα και ποιον νέο ηγέτη θα βαδίσει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη δεκαετία.

Ο Κώστας Σημίτης θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές, εκτός αν ο ίδιος θελήσει κάτι διαφορετικό.

Ο Κώστας Λαλιώτης με την πρωτιά του, περίπου εκλέχτηκε γραμματέας, πριν καν αποφανθεί περί αυτού η Κεντρική Επιτροπή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σάρωσε τα χειροκροτήματα μετά τον Πρωθυπουργό και η εξαιρετική δημοφιλία του μεταξύ των συνέδρων, καθώς και η πάγια άρνησή του να εμπλακεί στην μάχη των μηχανισμών, τον αναδεικνύει σε πρώτο φαβορί για την μελλοντική προοπτική του Κινήματος.

Ίσως έτσι εξηγείται και το άγχος των δύο μεγάλων τάσεων να του στερήσουν όσο γίνεται περισσότερες ψήφους.

Είναι κοινό μυστικό όμως ότι στο 7ο συνέδριο οι όροι θα είναι διαφορετικοί για όλους.

Ο Πρωθυπουργός, μπορεί να πήρε το 71% των συνέδρων, θα πρέπει όμως από εδώ και πέρα να λάβει υπόψη του, τις ενστάσεις που έχει για την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική το 30% των συνέδρων και ασφαλώς ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Γενικότερα οι τοποθετήσεις των συνέδρων κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών κινήθηκαν σε δύο λογικές. Από την πλευρά των υποστηρικτών του Κώστα Σημίτη, έγινε λόγος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και την ανάγκη να δοθεί μια σαφής πλειοψηφία που θα έχει και το χαρακτήρα της εντολής για συνέχιση του έργου του.

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν αμφισβήτησε ευθέως τον Πρωθυπουργό, αλλά τονίστηκε ότι η ενότητα δεν μπορεί να βασίζεται στη έλλειψη κριτικής και διαλόγου, ενώ από όλους τους ομιλητές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επισημάνθηκε η ανάγκη για αριστερόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την σύναψη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, στη βάση του οποίου δεν θα οδηγούνται τμήματα του πληθυσμού στο κοινωνικό περιθώριο.

Το συνέδριο ανέδειξε τις «υπαρξιακές» και ιδεολογικές αγωνίες που αυτή την περίοδο υπάρχουν στις σκέψεις και το μυαλό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με το μέλλον και την προοπτική μιας παράταξης που επί είκοσι χρόνια κυβερνά την χώρα.

Δεν είναι βέβαιο ότι όσα ελέχθησαν μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία, αναπτύχθηκε όμως ένας ζωηρός διάλογος και υπήρξαν εισηγήσεις που προήγαγαν τον πολιτικό πολιτισμό και ανέδειξαν τα μεγάλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους πολίτες τα επόμενα χρόνια.

Κορυφαία στιγμή ήταν η τέταρτη παρουσία σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του Γιασέρ Αραφάτ και αυτό γιατί από τη μια ανέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, διαθέτει η Ελλάδα με τον Αραβικό κόσμο και από την άλλη γιατί ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων προέβη σε μια πολιτική ομιλία- μήνυμα προς τον δυτικό κόσμο, σχετικά με την αδιαλλαξία των Ισραϊλινών και την εναντίωσή του στην διεθνή τρομοκρατία.

Η δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον πίνακα των εκλεγέντων στην Κ.Ε., οφείλεται στην «σιωπηρή συνωμοσία» Τσοχατζοπουλικών και εκσυγχρονιστών, να «κοντύνουν» κατά το δυνατόν τον δημοφιλέστατο μεταξύ των συνέδρων και της ελληνικής κοινωνίας Υπουργό των Εξωτερικών, προκειμένου να μην εκληφθεί η πιθανή πρωτιά του ως λευκή επιταγή για την διαδοχή, όταν έλθει η ώρα της αντικατάστασης του Κώστα Σημίτη. Μάλιστα ακόμα και σε συνέδρους της Ροδόπης παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μοιράζονται εκσυγχρονιστικές λίστες στις οποίες το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου προβαλλόταν ως εναλλακτική επιλογή των συνέδρων!

Για μια ακόμη φορά κυριάρχησε η «λιστομαχία», που αναδεικνύεται πλέον σε ενδημικό φαινόμενο που αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά της γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης του φρονήματος των κομματικών στελεχών.

Ενδεικτικό είναι ότι στελέχη όπως ο Σήφης Βαλυράκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Ξάνθης Σωτήρης Στολίδης, ο Γιάννης Καψής, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο εκ των στενοτέρων συνεργατών του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βαγγέλης Χωραφάς, έμειναν έξω από την Κ.Ε., γιατί δεν πριμοδοτήθηκαν από τον νεοπαγή σκληρό πυρήνα υπό τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και τον Χρήστο Παπουτσή, οι οποίοι και ήταν αποδέκτες των διαμαρτυριών των στελεχών της ομάδας αυτής. Να σημειωθεί ότι ακόμα και ο Χάρης Τσιόκας, πρώην Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, δυσκολεύθηκε να εκλεγεί, ενώ άλλα παλαιά μέλη που βρισκόταν κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, όπως ο Γιάννης Νικολαϊδης δεν μπήκαν καθόλου στη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας. Συνολικά κυκλοφόρησαν 3 λίστες και οι εβρισκόμενοι στην «σκληρή γραμμή», είχαν παρουσία σε όλες, ενώ άλλα στελέχη πριμοδοτήθηκαν είτε στη μία, είτε στις δύο από αυτές.

Από την πλευρά των εκσυγχρονιστών, υπήρξαν δύο σκληρές ομάδες στελεχών και κατάφεραν να τους εκλέξουν σε δύο επίπεδα. Και εδώ υπήρξε αποθάρρυνση για την υποβολή υποψηφιοτήτων, όπως στον Παναγιώτη Σγουρίδη, ή στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών και άλλων οργανισμών του κρατικού τομέα. Υπήρξε και γεωγραφική κατανομή σταυροδότησης, ανάλογα με την καταγωγή των συνέδρων. Αυτή τη φορά οι γυναίκες που εκλέχτηκαν χωρίς να χρειαστούν την ποσόστωση ήταν περισσότερες από ότι στο παρελθόν, συνολικά 23, με συνέπεια να εκπαραθυρώσουν πολλούς άντρες, στέλνοντάς τους σε μη εκλόγιμες θέσεις της λίστας.

Συνολικά οι εκσυγχρονιστές ελέγχουν στη νέα Κ.Ε 118 μέλη και εσωκομματική αντιπολίτευση 62. Οι αντίστοιχοι συσχετισμοί στην προηγούμενη περίοδο ήταν 108-72.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός θα έχει απέναντί του μια φιλικότερη Κ.Ε., αλλά στην αντίπερα όχθη των εσωκομματικών συσχετισμών, γίνεται λόγος για συμπαγή ομάδα, που θα αντιπαραβάλλεται με την πολυπληθέστερη, πλην όμως ανομοιογενή ομάδα των εκσυγχρονιστών.

Οι εκλεγέντες στην Κ.Ε από τη Θράκη

Τριπλή θα είναι η εκπροσώπηση στη Θράκης στη νέα Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, αφού σε αυτήν θα περιλαμβάνονται ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης από το νομό Έβρου και η πρώην γραμματέας της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ροδόπης Μαρία Καρδίμη, καθώς και η πρώην βουλευτής και μέλος των δύο τελευταίων Κεντρικών Επιτροπών Χρύσα Μανωλιά. Δεν εξελέγη η Πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η οποία έλαβε 236 συνολικά ψήφους, αλλά δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα δύο βασικά μπλοκ που είχαν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τη σταυροδοσία των συνέδρων.

Η Μαρία Καρδίμη που επανέκαμψε με εντυπωσιακό τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο, ευνοήθηκε από τους παραδοσιακούς δεσμούς που έχει με τον ΄Ακη Τσοχατζόπουλο και τους ανθρώπους τους περιβάλλοντός του, μη παραλείποντας στις πρώτες δηλώσεις να τον αναφέρει ως εγγυητή της ενότητας του Κινήματος. Κατέκτησε την 177η θέση παίρνοντας 925 ψήφους, χωρίς να χρειαστεί το μηχανισμό της ποσόστωσης προκειμένου να εκλεγεί.

Η εκλογή της εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στο νομό, αφού θα υπάρχουν δύο γυναικείες παρουσίες πλέον στην Κ.Ε από διαφορετικούς χώρους στο πεδίο της εσωτερικής διαπάλης των τάσεων του κυβερνώντος κόμματος, δίδοντας ταυτόχρονα να εκφραστούν στο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο και οι απόψεις όλων εκείνων- και είναι πολλοί στη Ροδόπη- που δεν εντάσσονται στην ομάδα των «εκσυγχρονιστών».

Η κυρία Χρύσα Μανωλιά πιστοποίησε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την δύναμη που διαθέτει στην Αθήνα, μεταξύ των οπαδών της «εσωκομματικής νομιμότητας», εκλεγόμενη μάλιστα για πρώτη φορά στην 179η θέση με 898 ψήφους, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να βασίσει την εκλογή της στο μηχανισμό της ποσόστωσης.

Θα είναι η τρίτη θητεία της σε αυτό το όργανο και βάζει πλέον σοβαρή υποθήκη για τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ , δεν έδωσε κάτι καινούργιο σε σχέση με εκείνα που μέχρι τώρα γνωρίζαμε να υφίστανται στο εσωτερικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορεί πλέον να επικαλείται «διαβρωτική αμφισβήτηση» και οι πρωτοκλασάτοι δεν θα μπορούν να ενίστανται δημοσίως για μια πολιτική που επικροτούν διά της συγκατάνευσής τους στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Είναι όμως απολύτως σαφές ότι όλοι εκείνοι που περιέγραφαν περίπου ως μονόδρομο την ασκούμενη πολιτική, βρίσκονται μακριά από τη σημερινή κοινωνική δυσφορία στρωμάτων που παραδοσιακά στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα βρίσκονται εγγύτερα στη Ν.Δ. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα εάν δεν τα προσεγγίσουν οι κυβερνώντες με διαφορετική διάθεση θα μετατρέψουν τη σημερινή καταγεγραμμένη δυσφορία σε απόρριψη και θα βάλουν οριστικά πλώρη για τη συντηρητική παράταξη.

Γι΄ αυτό και ο γνησιότερος εκφραστής αυτών των αγωνιών που υπάρχουν στην κοινωνία, ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η απόρριψη της λευκής ψήφου στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, δεν σημαίνει και εν λευκώ επιταγή για υλοποίηση κάθε μορφής πολιτικών.

Ο Κώστας Σημίτης αρνήθηκε ότι ζητά λευκές επιλογές και είπε ουδέποτε τις χρειάστηκε.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο όμως, πόσο το έχουν εμπεδώσει αυτό και οι θεματοφύλακες της ηγεμονίας του…

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.