Προχωρουν τα εργα για την αναβαθμιση της Ιρλανδικης διαβασης στη Γρατινη

Τοποθετούνται οι τσιμεντοσωλήνες, και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου

Σε καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή της νέας Ιρλανδικής διάβασης στο Αμυγδαλόρεμα, νότια του οικισμού της Γρατινής, η ολοκλήρωση της οποίας θα βοηθήσει στο να γίνει πιο ομαλή η κίνηση και τους χειμερινούς μήνες στην επαρχιακή οδό.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι τσιμεντένιοι σωλήνες, από τους οποίους θα περνούν οι ροές του ποταμού, και οι οποίοι θα βοηθήσουν ώστε η κίνηση των οχημάτων να γίνεται απρόσκοπτα σε όλες, πλην των πολύ έντονων φαινομένων, τις καιρικές συνθήκες.

Να σημειωθεί πως το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ, όμως κατά τη διαγωνιστική διαδικασία ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση 65%, και έτσι το τελικό κόστος του έργου θα ανέλθει στις 350.000 ευρώ.

Η υφιστάμενη ιρλανδική διάβαση, η οποία είχε πολλές φορές δημιουργήσει ζητήματα στην κυκλοφορία στην περιοχή, αναβαθμίζεται από απλού τύπου (simple ford) σε ιρλανδική διάβαση με σωληνωτούς οχετούς (vented ford). Το σημαντικό πλεονέκτημα της προτεινόμενης αναβαθμισμένης ιρλανδικής διάβασης είναι ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων κατά τη διάρκεια χαμηλών ροών, περιορίζοντας τα περιστατικά διακοπής της κυκλοφορίας μόνο κατά τη διάρκεια σχετικά σημαντικών βροχοπτώσεων.

Η τροποποίηση της ιρλανδικής διάβασης περιορίζεται στο πλάτος της βαθείας κοίτης του χειμάρρου, όπου τοποθετούνται  σωληνωτοί οχετοί από οπλισμένους τσιμεντοσωλήνες, από όπου θα διέρχεται το νερό.

Η διάβαση, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι παρόμοια με τη διάβαση νότια του οικισμού του Κάλχαντα, η οποία από την κατασκευή της, εδώ και μερικά χρόνια, έχει αποδείξει πολλές φορές τη χρησιμότητά της.

Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία γίνεται από ιρλανδική διάβαση που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την παλιότερη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μιας και το Αμυγδαλόρεμα, όπως και οι περισσότεροι ανάλογοι χείμαρροι της περιοχής μας, δεν έχουν νερό λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας της προηγούμενης περιόδου, που διακόπηκε ελάχιστες φορές από βροχοπτώσεις, και αυτές σπάνια έντονες.

Αναμένεται πως μέχρι την άνοιξη, όταν και τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δρόμου ώστε να επανέλθει η κυκλοφορία απρόσκοπτα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.