Προχωρα ο στρατηγικος σχεδιασμος για τη διαχειριση αποβλητων

Θετική η γνωμοδότηση για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της ΠΑΜΘ και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων

Θετικά γνωμοδότησε την Τρίτη 19 Ιουλίου η Περιφέρεια ΑΜΘ επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ). Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση αφορούσε τη στρατηγική μελέτη, δηλαδή τον επιτελικό σχεδιασμό των σχεδίων και όχι τα ίδια τα σχέδια, τα οποία θα συνταχθούν στη συνέχεια και κατόπιν θα επανέλθουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς έγκριση. 

Αντιπαράθεση για το Περιφερειακό Σχέδιο 

Πρώτο συζητήθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, για το οποίο ο εισηγητής, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Καλούδης τόνισε ότι παρά τις παρατηρήσεις που κατέγραψε η υπηρεσία, αποτελεί μια καλή προσπάθεια, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση και για αυτό η υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά.
 
Παρόλα αυτά σύμφωνα δεν ήταν αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν τις επιμέρους αντιρρήσεις τους.
 
Η κ. Κατερίνα Γεροστεργίου της Οικολογίας Αλληλεγγύης σημείωσε ότι ο ΠΕΣΔΑ δεν προσεγγίζει αρκετά τον εθνικό σχεδιασμό, ενώ υπάρχουν διάφορα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παρόμοιες ήταν και οι παρατηρήσεις του κ.. Σταύρου Τουρτούρη της Ριζοσπαστικής Περιφέρειας, που μίλησε για μεγάλη απόσταση ΠΕΣΔΑ και Εθνικού Σχεδιασμού, ζητώντας να συζητηθεί ξανά ο Περιφερειακός σχεδιασμός.
 
«Γιοφύρι της Άρτας» χαρακτήρισε τον ΠΕΣΔΑ ο περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης, ο οποίος θεωρεί ότι ο σχεδιασμός γίνεται οικονομικός βραχνάς για τους πολίτες και πηγή εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο, ενώ ο κ. Βασίλης Τραϊφόρος της παράταξης «Γνώση και Συνεργασία» εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις της υπηρεσίας.
 
Τελικά το σχέδιο καταψήφισαν η Κοινωνική Συμμαχία, η Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση, η Οικολογία Αλληλεγγύη, η Γνώση και Συνεργασία και η Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ παρών δήλωσε η Ελληνική Αυγή. 

Νέος σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κατά τη συζήτηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, ένα σχέδιο που αναφέρεται στο σύνολο των επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στη χώρα, όπως βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων, επικίνδυνα απόβλητα εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, εξυπηρέτησης κοινού κ.λπ, Επικίνδυνα απόβλητα που εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση όπως απόβλητα έλαια, απόβλητα συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας αλλά και απόβλητα που περιέχουν αμίαντο. Και εδώ ο κ. Καλούδης εξέφρασε την άποψη της υπηρεσίας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και με παρατηρήσεις γνωμοδοτεί θετικά, μια άποψη που δεν συμμερίστηκε το σύνολο της αντιπολίτευσης, με το θέμα να παίρνει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου τελικά κατά πλειοψηφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.