Προχωρα η δημιουργια του βιολογικου Σαπων χωρις την τριτοβαθμια επεξεργασια

Το έργο αναμένεται να κοστίσει 2.220.000 ευρώ και θα υποβληθεί ως πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Την τροποποίηση της αρχικής απόφασής για την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σαπών, αφαιρώντας από τη μονάδα την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, που θα έπρεπε να καλυφθεί με ιδίους πόρους του Δήμου, και την επανυποποβολή της προς ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.
 
Η επιτροπή, με απόφασή της το 2019, είχε εγκρίνει την μελέτη της Τεχνικής υπηρεσίας, των τευχών δημοπράτησης και κατάρτισε όρους διακήρυξης του έργου «Κατασκευή ΕΕΛ Σαπών Δήμου Μαρωνείας Σαπών».
 
Μετά την λήψη αυτής της απόφασης, όμως, και μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αποφασίστηκε η τροποποίηση και μείωση του προϋπολογισμού του υποέργου Κατασκευή ΕΕΛ Σαπών από 2.460.000 ευρώ  σε 2.220.000 ευρώ.
 
Ο λόγος αυτής της μείωσης είναι η αφαίρεση από την μονάδα επεξεργασίας της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων. Τριτοβάθμια επεξεργασία είναι εκείνη η επεξεργασία που καθιστά το ήδη καθαρισμένο λύμα κατάλληλο για άρδευση με σταγονίδια.
 
Ο λόγος αυτής της αφαίρεσης είναι ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δια του προγράμματος δεν χρηματοδοτεί τριτοβάθμιες επεξεργασίες και ο Δήμος θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει εξ ιδίων πόρων την φάση αυτή.
 
Για αυτό και η Οικονομική επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση, επανακαταθέτοντας το έργο στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
 

Τι περιλαμβάνει το έργο

 
Το έργο αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων των Σαπών με τον αγωγό τελικής διάθεσης και την προέκταση του αγωγού ακαθάρτων μέχρι την είσοδο της ΕΕΛ.
 
Η ΕΕΛ περιλαμβάνει φρεάτιο εισόδου με γενική παράκαμψη, χονδροεσχάρα, αντλιοστάσιο ανύψωσης με υποβρύχιες αντλίες, υπόγεια αεριζόμενη δεξαμενή εξισορρόπησης με αντλιοστάσιο τροφοδοσίας της βιολογικής βαθμίδας.
 
Στη βιολογική βαθμίδα προβλέπονται τρεις συμπαγείς προκατασκευασμένες μονάδες τύπου αιωρούμενων βιοφορέων (MBBR) με διαμέρισμα ανοξικό, δύο-τρία αεριζόμενα διαμερίσματα με αιωρούμενους βιοφορείς, κροκίδωση για χημική αποφωσφόρωση και τελική καθίζηση με σωλήνες καθίζησης μαζί με εσωτερική ανακυκλοφορία νιτρικών και χωριστή ανακυκλοφορία μαζί με την απόρριψη ιλύος.
 
Στη συνέχεια προβλέπεται (μελλοντικά) τριτοβάθμια επεξεργασία με προφίλτρο συγκράτησης στερεών και μεμβράνες UF με το σύστημα χημικού καθαρισμού αυτών και με δυνατότητα παράκαμψης της τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
 
Τέλος τα καθαρά θα υφίστανται απολύμανση με χλωρίωση και αποχλωρίωση και η τελική διάθεση προς το ρ. Σακκουλόρεμα καθώς και αποθήκευση ποσότητας καθαρών για χρήση ως βιομηχανικού νερού ή για πυρόσβεση.
 
Η ΕΕΛ θα διαθέτει δεξαμενή αποθήκης της λάσπης μαζί με μικρή μονάδα αφυδάτωσης της ιλύος με σύστημα φυγοκέντρησης. Ακόμα το έργο περιλαμβάνει κτίριο διοίκησης με χώρους γραφείου, κέντρο ελέγχου, εργαστήριο λυμάτων χώρους αποθήκης και κτίριο ενέργειας με υποσταθμό, και χώρο φυσητήρων, πινάκων και εφεδρικής ισχύος καθώς και τα απαιτούμενα έργα υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
 
Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει το συνολικό έργο θα το λειτουργήσει σε δοκιμαστική λειτουργία για διάστημα 6 μηνών και θα το παραδώσει σε πλήρη και κανονική λειτουργία σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
 
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε δέκα οκτώ μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.