Προαγει την περιφερειακη συνειδηση ο Δημος Κομοτηνης

Την υπογραφή πρωτοκόλλων με τους Δήμους Σαμοθράκης και Μαρωνείας Σαπών πραγματοποίησε η ΔΕΥΑ Κομοτηνής - Για την κατασκευή Βιολογικών σε Σάπες και Καμαριώτισσα

Αρωγός σε δύο έργα βιολογικού καθαρισμού, ένα στις Σάπες και ένα στην Καμαριώτισσα, τα οποία θα έμεναν ημιτελή και κινδύνευαν με απένταξη, θα είναι ο Δήμος Κομοτηνής μέσω της ΔΕΥΑΚ, μετά την υπογραφή των κοινών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΥΑΚ, και των Δήμων Μαρωνείας Σαπών και Σαμοθράκης αντίστοιχα την Παρασκευή 28 Απριλίου. 

Να σημειωθεί πως μέσα στην ίδια χρηματοδότηση  εντάχθηκε και ένας compact βιολογικός στον οικισμό των Παγουρίων, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση των λυμάτων του οικισμού των παλιννοστησάντων ομογενών, κυρίως περιβαλλοντικής σημασίας, προϋπολογισμού  500.000 ευρώ. 

Άλλη διάσταση στη διαδημοτική συνεργασία 

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, για τρείς λόγους, γιατί αφενός δρομολογούνται δύο σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του περιβάλλοντος και τον εκσυγχρονισμό των λυμάτων των Δήμων αυτών, αφετέρου υπάρχει μια πολύ σημαντική πρακτική διαδημοτικής συνεργασίας, μιας και σε μια εποχή όπου και οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι πόροι είναι περιορισμένοι στους Δήμους, δίνεται μια άλλη διάσταση στη διαδημοτική συνεργασία.
 
Τέλος θεωρεί σημαντικό ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποδεικνύει την πολύ μεγάλη συνδρομή της ΔΕΥΑΚ που δεν εξαντλείται στο τεράστιο έργο που επιτελεί για τις ανάγκες του Δήμου Κομοτηνής, αλλά με αναγνωρισμένη τη διαχειριστική της επάρκεια, μπορεί να συνεργάζεται και με τους δύο δήμους. «Από τη δική μας πλευρά, υπάρχει η διάθεση, η βούληση και η σιγουριά ότι Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς» σημείωσε.
 
 

Προχωρά ο βιολογικός των Σαπών 

«Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων των Σαπών ικανοποιείται με τη σύναψη της προγραμματικής που υπογράψαμε με την ΔΕΥΑΚ» σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης.
 
Το έργο είχε προκηρυχθεί το 2012, και υπήρξε πρόβλημα στην κατασκευή της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού των Σαπών, μιας και ο Δήμος δεν μπορούσε να το υποστηρίξει με τις αντίστοιχες ειδικότητες που χρειάζονταν.
 
Όμως κατόπιν συνεννοήσεως και ανάδειξης του προβλήματος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης προσφέρθηκε να υποστηρίξει το Δήμο Μαρωνείας Σαπών, και σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΚ προτάθηκε στο Υπουργείο, και κατάφεραν να υπογράψουν τη σύμβαση.
 
«Το σημαντικό για τους Δημότες είναι ότι αποφύγαμε μια απένταξη έργου, που θα δημιουργούσε πολλά οικονομικά προβλήματα στο Δήμο» σημείωσε, τονίζοντας πως τα δύο υποέργα βρίσκονταν σε καλό δρόμο, με την κατασκευή των δικτύων να έχει προχωρήσει και να έχει φτάσει στο 95%, και αυτό του τεχνικού συμβούλου να συνεχίζεται, ενώ απομένει η κατασκευή του Βιολογικού, προϋπολογισμού 2.070.000 ευρώ και η μεταφορά δικτύων της ΔΕΗ ύψους 90.000 ευρώ.
 
 

Λύση-ανάσα για τη Σαμοθράκη 

«Η υλοποίηση του έργου αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης ισχυρού ενδοπεριφερειακού πνεύματος αλληλεγγύης με την τριπλή συνεργασία Δήμων Κομοτηνής, Σαπών και Σαμοθράκης» σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας, ο οποίος ευχαρίστησε τη ΔΕΥΑΚ για τη στήριξή της στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και το Δήμο Κομοτηνής που έχει αποδείξει την διαπεριφερειακή του συνείδηση πολλές φορές.
 
Η Δημοτική Αρχή, σημείωσε, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, και η μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει αποδίδει πλέον αποτελέσματα.  Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν η περίπλοκη, «ναυαγισμένη» όπως τη χαρακτήρισε υπόθεση κατασκευής της πρώτης μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στο νησί, «έργο-ναυάγιο, ως αποτέλεσμα λαθών που αφήνει τον τόπο χωρίς την αναγκαία αυτή υποδομή έως σήμερα και με απειλή επιβάρυνσης στο ταμείο» τόνισε.
 
Όμως κατάφεραν να ξεπεράσουν την αντίσταση των κατοίκων λόγω εύλογης ανησυχίας ως προς τη συνέπεια λειτουργίας, να ολοκληρώσουν τις εργασίες παραλαβής του αποχετευτικού έργου της Καμαριώτισσας, το οποίο αποκάλεσε μνημείο κακοτεχνίας, με διάφανες και νόμιμες διαδικασίες αντιμετωπίζοντας και την προσφυγή κάποιων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας- από το 2008 -γεγονός που ο Δήμος αγνοούσε μέχρι πρόσφατα, ως κίνδυνο, ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες και έχει εκδοθεί νέα αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων.
 
Παράλληλα ωρίμασαν τις τεχνικές μελέτες, αναζήτησαν σε απόλυτη συνεργασία με τον ΓΓ ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Π. Κορκολή, τον Γεν Δντη ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Μαμαλούκα και τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΑΜΘ κ. Β.Πιτσινίγκο, νόμιμες διεξόδους συνέχισης του έργου και εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης τουλάχιστον 1.233.000  ευρώ στον Δήμο,
 
Έτσι το έργο «Αποχέτευση όμβριων και ακάθαρτων του οικισμού Καμαριώτισσας» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον -Αειφόρος Ανάπτυξη προϋπολογισμού 4.150.000,00 ευρώ.
 
«Ο διπλός στόχος αποφυγής διόρθωσης και κατασκευής του έργου μπαίνει σταδιακά στον τελικό του δρόμο. Αποτελεί στοίχημα για εμάς να το υλοποιήσουμε στα στενά χρονικά όρια που ορίζουν και σ’ αυτό οι αστοχίες του παρελθόντος» κατέληξε ο κ. Βίτσας. 

Τεχνική εξέλιξη για τη ΔΕΥΑΚ 

Για την τεχνική πλευρά του έργου μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά συμβαίνει διαχειριστικά στη χώρα μας, δύο έργα, το ένα αδρανοποιημένο από το 2012 και το άλλο το οποίο δεν μπορούσε να περάσει διαχειριστικά σε πρόγραμμα, να εντάσσονται σε ένα τριπλό διαχειριστικό σχήμα ώστε να υλοποιηθούν και να λυθούν χρόνια προβλήματα τόσο στη Σαμοθράκη όσο και στις Σάπες.
 
«Τελικά αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει θέληση, και οι κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που χρονίζουν, να μειωθούν οι αποστάσεις και να βγούμε μπροστά σε μια θέση, όπως αρμόζει σε μια μητροπολιτική ΔΕΥΑ όπως αυτή της Κομοτηνής» επισήμανε, τονίζοντας πως μέσα από αυτή τη σύμβαση η ΔΕΥΑΚ αποκτά και τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να επεκταθεί σε περιοχές πέρα της Κομοτηνής, όπως έκαναν με τον Ίασμο, όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του βιολογικού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.