Προ των ευθυνων της φερνουν την κυβερνηση οι εργαζομενοι της ΕΝ.ΚΛΩ.

Για να «παγώσουν» οι πλειστηριασμοί και να δρομολογηθεί η αναγέννηση της εταιρίας

Συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναγέννηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Αθήνα, στη σκιά της ολοκλήρωσης του πλειστηριασμού που είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας στο 10% μόλις της πραγματικής τους αξίας. Ως «αγκάθι» στη δρομολόγηση του σχεδίου επανεκκίνησης έχει ανακύψει η άρνηση των τραπεζών, οι οποίες φαίνεται να προτιμούν τη λύση των πλειστηριασμών σε μια προσπάθεια να πάρουν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. 

Γιάννης Μουσουλίδης «Η Ελλάδα είναι “παγκόσμιος παίχτης” στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά αυτή τη στιγμή πρώτη ύλη και ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται σε αργία»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Θάνου Καμήλαλη, ο οποίος κάλυψε τη συνέντευξη τύπου για λογαριασμό του ThePressProject, ο διευθύνων σύμβουλος κατά την ύστατη προσπάθεια διάσωσης της ΕΝ.ΚΛΩ., κ. Γιάννης Μουσουλίδης, επέμεινε ιδιαίτερα στις προοπτικές του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και στην παραδοξότητα ότι, ενώ η χώρα μας είναι ένας «παγκόσμιος παίχτης», αυτή τη στιγμή «πρώτη ύλη και ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται σε αργία». Ο κ. Μουσουλίδης αναφέρθηκε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανεξάρτητων τραπεζικών ιδρυμάτων, σύμφωνα τις οποίες η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και είναι βασικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Αντί να φαντασιωνόμαστε ξένους επενδυτές, θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε αυτά που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε. 

Μάρθα Στογιαντσάκη «Η Λ. Κατσέλη στήριζε το εγχείρημα των εργαζομένων το 2010 ως Υπουργός, αλλά ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν επιδεικνύει την ίδια στάση»

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα, που σημάδεψαν την «ΕΝ.ΚΛΩ» από το 2004 έως σήμερα, υπενθυμίζοντας πως ο Όμιλος Λαναρά διατηρούσε 17 εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και μέχρι το 2004 είχε κορυφαίες συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες ρουχισμού, όπως η Benetton, η Nike κ.α.». «Το διάστημα 2004-2009 δόθηκαν δάνεια 125 εκατ. ευρώ στην εταιρεία», επισήμανε, «χρήματα τα οποία δεν μπήκαν στα εργοστάσια, καθώς μόνος στόχος των εργοδοτών ήταν το χρηματιστήριο». Αναφέρθηκε επίσης στη στάση της κ. Λούκας Κατσέλη, που στήριζε το εγχείρημα των εργαζομένων το 2010 ως Υπουργός της τότε κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν επιδεικνύει την ίδια στάση.

Στρατής Ζαφείρης «Στηρίζουμε το εγχείρημα αλλά…»

Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα των εργαζομένων, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν «αντίρροπες δυνάμεις», που δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση του. «Προχωράμε μαζί με τους εργαζομένους και ζητούμε πάγωμα των πλειστηριασμών» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, “θύλακες” ακόμα και μέσα στο κράτος, που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο» προσέθεσε, για να επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει δείξει εδώ και καιρό το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την υπόθεση και πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Φρόσω Καρασαρλίδου, που υποσχέθηκε ότι «με κυβερνητική παρέμβαση θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί» και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την επανεκκίνηση των εργοστασίων σε Νάουσα και Κομοτηνή». 

Το σχέδιο των εργαζομένων

Θυμίζουμε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο των εργαζομένων για την αναγέννηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  • Διαγραφή μέρους των χρεών, είσπραξη και κεφαλαιοποίηση των υπολοίπων. Ενδεικτικά: οι τράπεζες θα πάρουν οικόπεδα και κτίρια ονομαστικής αξίας 25 εκατ. ευρώ και μετρητά 7 εκατ. ευρώ σε 5 χρόνια. Το ποσό πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ ό,τι οι τράπεζες θα καταφέρουν να εισπράξουν μέσω του ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.
  • Δημιουργία ενός τριμερούς συνεργατικού σχήματος με τη συμμετοχή των τραπεζών, του δημοσίου και των εργαζομένων. Ενδεικτικά και με περιθώρια διαπραγμάτευσης οι νέοι μέτοχοι θα είναι οι εργαζόμενοι με ποσοστό 23%, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (37%), οι Τράπεζες με 15% και οι παλαιοί μικρομέτοχοι (24%)
  • Εξασφάλιση 336 θέσεων εργασίας σε πρώτο στάδιο, με στόχο να αυξηθούν οι θέσεις στις 700 μέχρι το 2020.
  • Προώθηση προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά, συμπεριλαμβανόμενων νέων χωρών όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχε παρουσία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.