Πρεμιερα του «Φιακα» την Κυριακη

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες οι συντελεστές της μουσικής κωμωδίας «Ο Φιάκας», της οποίας η πρεμιέρα θα δοθεί στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης την Κυριακή 22 Μαΐου στις 21:30, στα πλαίσια των «Ελευθερίων» και θα ακολουθήσει ακόμη μια παράσταση τη Δευτέρα, ενώ στις 2 του μηνός το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ θα ανεβάσει το έργο στις φυλακές.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου έγινε η παρουσίαση του έργου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής κ. Δημήτρη Παπασταμάτη, ο οποίος έχει την σκηνοθετική ευθύνη του έργου, τον υπεύθυνο για τα σκηνικά και τα κοστούμια κ. Ανδρέα Σαραντόπουλο και τους ηθοποιούς κ. Παναγιώτη Λακιώτη, κ. Κώστα Τζουβάρα και κ. Ειρήνη Αναγνωστοπούλου. Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται η πρεμιέρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στο πρόγραμμα των Ελευθέριων. «Είναι μια κίνηση συμβολική για να καταλήξουμε ότι ο πολιτισμός που εκπορεύεται από το δήμο είναι ενιαίος και αδιαίρετος και εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα θεατρικά με μια σημαντική παραγωγή την οποία βέβαια ευελπιστούμε να τη μεταφέρουμε και περιφερειακά του δήμου μας, ζωογονώντας έτσι αυτή την τόσο έντονη πολιτιστική περίοδο, ζωογονώντας την πολιτιστική παραγωγή και με την θεατρική αυτή παράσταση» δήλωσε η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ κ. Σοφία Μενεσελίδου, η οποία εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για την ένταξη της παράστασης στο πρόγραμμα των Ελευθερίων.

Μιλώντας για το έργο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Παπασταμάτης είπε ότι «Ο Φιάκας» είναι ένα από τα κλασσικά έργα «έχει παιχθεί πάρα πολλές φορές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχει ελληνισμός. Είναι ένα έργο που το κυρίαρχο στοιχείο είναι η γλώσσα».

Η πρεμιέρα δίνεται στην Πολιτιστική Κίνηση. «Προσαρμόσαμε το έργο έτσι ώστε να μπορεί να δοθούν παραστάσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σε ανοιχτές μικρές πλατείες, ενώ στις 2 του μηνός παίζουμε μέσα στις φυλακές».

Τα σκηνικά και τα κουστούμια του έργου έκανε ο κ. Ανδρέας Σαραντόπουλος, ο οποίος έχει ξανακάνει παραγωγές στην Κομοτηνή από το 1979-80. Ο κ. Σαραντόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που δουλεύει πάλι στην Κομοτηνή και συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Χαίρομαι που κάνουμε αυτή την παραγωγή του Φιάκα. Ο Φιάκας έχει πάρει τη θέση του στο ελληνικό δραματολόγιο».

Χαρακτήρισε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής ως ένα από τα επιτυχημένα, το οποίο ανεβάζει συνέχεια «δροσερές και ζωντανές παραγωγές» και συνεχάρη το δήμο Κομοτηνή για την υποστήριξη που παρέχει «Μου αρέσουν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., γιατί αναζωογονούμαι καλλιτεχνικά και πνευματικά. Είναι ένας πετυχημένος θεσμός ο οποίος ζητάει την μετάλλαξή του. Αυτά τα θέατρα είναι από τα επιτυχημένα δείγματα και αξίζουν και υποστήριξη και σεβασμό και συνεργασία».

Ο κ. Παναγιώτης Λακιώτης ερμηνεύει τον ρόλο του Φιάκα. «Ο ρόλος μου είναι διάσημος ρόλος του ρεπερτορίου. Ο Φιάκας φαίνεται εξ αρχής ότι είναι ένας απατεώνας, ο οποίος προσπαθεί να πείσει μια νεαρά πλούσια να την παντρευτεί για να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Όμως στη συνέχεια φαίνεται ότι δεν είναι απατεώνας γιατί δεν θέλει τα λεφτά για να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα, αλλά για να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Αυτός είναι ο σκοπός του: μια καλύτερη ζωή».

Αναφερόμενος στο έργο σημείωσε ότι είναι μια ελαφριά κωμωδία, ανοιξιάτικη που διαδραματίζεται στην Κων/πολη και έχει όλα τα στοιχεία, τα ερωτικά, τα τραγουδιστικά.

«Είναι μια μουσική παράσταση φοράμε καταπληκτικά κουστούμια εποχής, τα σκηνικά είναι ευέλικτα αλλά εντυπωσιακά και με τα φώτα δημιουργούν μια διαφορετική αίσθηση».

Ο κ. Κώστας Τζουβάρας ερμηνεύει το ρόλο του υπηρέτη και είναι η τρίτη του παραγωγή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής. «Το έργο είναι μια έξυπνη κωμωδία ηθών που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τις υπερβολές της Πολίτικης κοινωνίας εκείνης της εποχής, του 1870. Παίζω τον υπηρέτη, ο οποίος είναι πονηρός και θέλει να βολευτεί. Το όνειρο του είναι να παίξει κονσολιτέ, ένα παιχνίδι της εποχής σαν το χρηματιστήριο σήμερα. Μπορώ να πω ότι είναι το alter ego του Φιάκα, βρίσκει την ευκαιρία να πάρει τα λεφτά από την Ευανθία την πλούσια».

Όπως σημείωσε ο κ. Τζουβάρας το έργο έχει φοβερή θεατρικότητα και η γλώσσα είναι σε τρία επίπεδα. «Καθαρεύουσα, πολίτικη διάλεκτο και στην γραφική λαλιά του υπηρέτη του Γιάννη ανθισμένη με τούρκικες λέξεις». Στην παράσταση ο κ. Τζουβάρας έχει προσθέσει και ένα τραγουδάκι στα τούρκικα.

Το ρόλο της Ευανθίας υποδύεται η κ. Ειρήνη Αναγνωστοπούλου. «Η Ευανθία είναι μια νέα κοπέλα ρομαντική που αγαπάει να διαβάζει ερωτικές και ρομαντικές ιστορίες και εύχεται και αυτή να ζήσει μια τέτοια και με το δικό της τρόπο την ζει. Για μένα ήταν αρκετά μεγάλη πρόκληση. Ήταν ρόλος με απαιτήσεις είχα μια ευχάριστη συνεργασία και με το σκηνοθέτη και με τους συναδέλφους μου».

Στην ερώτηση πόσο απέχει η Ευανθία από μια σύγχρονη νεαρή γυναίκα η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι βρίσκει ότι έχουν αρκετά κοινά. «Παρ’ όλο που με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κοινωνία εκείνης της εποχής εγώ έχω βρει κοινά. Μπορεί τώρα να υπάρχει την τεχνολογία, τηλεόραση αλλά η ουσία του πράγματος τα όνειρα, η φαντασία δουλεύει ακόμη, ο ρομαντισμός υπάρχει»

Ας σημειωθεί τέλος ότι τη μουσική ευθύνη του έργου έχει ο κ. Γιώργος Μπουντουβής, την κινησιολογική επιμέλεια η κ. Μαρία Μαγαλιού, τη ζωγραφική του σκηνικού η κ. Μαρίνα Τσακίρη, ενώ το ρόλο της θείας Κοκκώνας ερμηνεύει η κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη και τον κύριο «ντουλαμπιασμένο» Καζαμία ο κ. Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.