Πρεμιερα Νομαρχιακου Συμβουλιου Ροδοπης

Δραστική παρέμβαση γιατρών στο νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης, δεδομένης της αριθμητικής τους υπεροχής συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα. Αυτό αποδείχθηκε στην πρώτη εκτενή σύσκεψη που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, σχεδόν εν απαρτία.

Παρόλο που τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν παρουσίαζαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι «πρωτάρηδες» σύμβουλοι αποδείχθηκαν ευαισθητοποημένοι απέναντι σε ζητήματα περιβαλλοντικών όρων και συνθηκών υγιεινής, προοιωνίζοντας επί μακρόν συζητήσεις στο βάθος της τετραετίας. Με αυτοπεποίθηση εμφανίστηκε και στο ρόλο του νομάρχη ο κ. Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος ξεκίνησε ορεξάτος για δουλειά, στοχεύοντας να «θωρακίσει» όσο γίνεται τις αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Το θετικό εξάλλου είναι ότι τόσο οι αρχηγοί της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. κ. Αθανασιάδης και Μποτρότσος ήταν δυναμικοί στις παρεμβάσεις του, αλλά και οι άνθρωποι του Άρη Γιαννακίδη εμφανίζονται διεκδικητικοί.

Επίσημη πρώτη ήταν και για τον Γιώργο Πεταλωτή στο ρόλο του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θέλησε να συνεχιστεί ο διάλογος κι έδειξε πως επιθυμεί ζωντανές και εποικοδομητικές συνεδριάσεις. Η παρουσία εξάλλου της κ. Σοφίας Παπαναστασίου στο πλάι του, από την αντιπολίτευση, συντείνει στην κατεύθυνση του διαλόγου.

Άρχεται η συνεδρίαση

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε η πιθανότητα της μεταφοράς της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας και της Τράπεζας Ελλάδος στον Έβρο, μετά από πρόταση του κ. Αθανασιάδη, όπως και το σοβαρό ζήτημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες. Στη συνέχεια, συζητήθηκε η δημιουργία μονάδας συσκευασίας μαρμελάδας στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής την οποία χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα ανταγωνιστική» ο διευθυντής στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης κ. Ερεηλιάδης, εισηγούμενος θετικά.

Ο κ. Γρηγορόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή μας με τη δημιουργία επενδύσεων, την οποία ασπάστηκε ο κ. Ερεηλιάδης.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης έθιξε το μείζον θέμα της έλλειψης επενδυτών στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι πρέπει να στηρίζουμε παρόμοιες επενδύσεις.

Ανάμεσα στα θέματα ορίστηκε ως εκπρόσωπος για το Ν.Σ. Δημοσίων Έργων ο κ. Γρηγορόπουλος με αναπληρωτή του τον κ. Δεβετζήογλου. Σε σχέση με την υπογραφή επιταγών και εντολών μεταφοράς ορίστηκε να υπογράφονται από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ταμειακής Διαχείρισης κ. Μπανιώτη με αναπληρώτρια την κ. Διαμαντοπούλου.

Εκλογή εκπροσώπων για Ε.Ν.Α.Ε.

Στη μέση της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η εκλογή των εκπροσώπων του Ν.Σ. στη Γενική Συνέλευση της Ε.Ν.Α.Ε. Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι οφείλουν να ενημερώνουν το Ν.Σ. όσοι εκλεγούν, η ψηφοφορία είναι μυστική και η συμμετοχή στις εκλογές γίνεται μόνο μέσα από συνδυασμούς. Από το συνδυασμό «Ενότητα – Δημιουργία – Προοπτική» εξελέγησαν ο Κώστας Λιούρτας με 15 ψήφους, ο Χατζή Ισμαήλ Μουζαφέρ Μουχτερέμ με 14 και ως αναπληρωματικός ο Χρήστος Τσαραμπουλίδης με 12. Από το συνδυασμό «Νέα Κοινωνία» εξελέγησαν ο Μιχάλης Αθανασιάδης με 9 ψήφους με αναπληρωματικό το Νίκο Κουρκούτα.

Στο μικροσκόπιο των ερωτήσεων

Τα επόμενα θέματα είχαν να κάνουν με γνωμοδοτήσεις περιβαλλοντικών όρων, με τη διαφορά ότι το ένα αφορούσε την παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία πτηνοτροφικής μονάδας. Ο κ. Ερεηλιάδης εξήγησε ότι πρόκειται για πτηνοτροφείο που θα παράγει βιολογικό κρέας, ενώ 50 στρέμματα διατίθενται για τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Βάση της μελέτης πρόκειται για μια επένδυση που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι θα έχει βιολογικό καθαρισμό.

Το επόμενο θέμα σχετιζόταν με τους περιβαλλοντικούς όρους μιας χοιροτροφικής μονάδας στο Μεγάλο Κρανοβούνι. Ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε ότι προϋποτίθεται η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, του κοντινότερου οικισμού και σχολίασε ότι τα λύματα θα καταλήγουν στο Βοσβόζη. Ο κ. Σισμανίδης διευκρίνισε ότι η διάθεση των αποβλήτων θα γίνεται μέσα στο οικόπεδο. Η κ. Τρυφωνίδου πρότεινε τη σύσταση τριμελούς νομαρχιακής επιτροπής που θα έχει τη μέριμνα του ελέγχου. Μετά από συζήτηση το θέμα εγκρίθηκε.

Η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγή μονάδα μεταποίησης σιδήρου της «ΜΕΤΕΚΟ ΑΕ» προκάλεσε αρκετές ερωτήσεις. Την αρχή έκανε ο κ. Μπραντζουκάκης που ρώτησε ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο νομάρχης κ. Γιαννακίδης. «Τόσα χρόνια δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις πρέπει ν’ αρχίσουν να επιβάλλονται». Παρών ήταν και ο γιατρός της «ΜΕΤΕΚΟ» ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, πλην κάποιων του εξαερισμού. Το θέμα τελικά εγκρίθηκε, ενώ το επόμενο που αφορούσε περιβαλλοντικούς όρους για ξενοδοχείο Α΄ Κατηγορίας στην περιοχή Υφαντών αναβλήθηκε, πρόταση που υπέβαλε ο κ. Τσαραμπουλίδης, μέχρι να έρθει όλη η μελέτη.

Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νίκος Σκοπιανός ενημέρωσε το σώμα για τα προβλήματα των αγροτών της Ροδόπης και συγκεκριμένα για τα 22.000 στρέμματα βαμβάκι που μένουν αμάζευτα και τα 400-500 στρέμματα που αφορούν λοιπές καλλιέργειες που δεν έχουν συγκομιστεί. «Αυτά τα στρέμματα έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση, αλλά ο τρόπος που θα τα αποζημιώσει δεν μας ικανοποιεί ως φορείς».

Α. Γιαννακίδης: «Ο αμυντικός σχεδιασμός γίνεται από συντεταγμένα όργανα»

Σχολιάζοντας μετά το πέρας της συνεδρίασης την πιθανότητα μεταφοράς της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Τράπεζας της Ελλάδος στον Έβρο, ο κ. νομάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του: «Είναι μια ανακυκλούμενη επικαιρότητα που μας ανησυχεί όλους, όταν μάλιστα γίνονται επερωτήσεις στη Βουλή από το βουλευτή Ροδόπης. Σε επικοινωνία μου με τον κ. Φωτιάδη, ο υφυπουργός χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες για τη μεταφορά της Τράπεζας Ελλάδος. Είχα επικοινωνία και με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για τη μετεγκατάσταση της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας. Με διαβεβαίωσε ότι το 29ο Σύνταγμα θα γίνει Ταξιαρχία και μέσα από τη λογική της διακλαδικότητας το ΓΕΕΘΑ προχωρά στην εκπόνηση μιας μελέτης για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχωράμε σε επαγγελματικό στρατό. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να προαποφασίσει τίποτε. Κανείς δεν γνωρίζει το πόρισμα της μελέτης. Δεσμευτήκαμε να τον επισκεφθώ σύντομα για να έχω πρωτογενή πληροφόρηση. Με διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει ενδυνάμωση και όχι αποδυνάμωση του στρατού.

Ο στρατιωτικός και αμυντικός σχεδιασμός της χώρας γίνεται από συντεταγμένα όργανα».

Ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε όμως ότι είναι σε ετοιμότητα: «Αν θα χρειαστεί να ενώσουμε διεκδικητικές φωνές με θέματα που αφορούν τη διοικητική αποδυνάμωση της περιοχής μας θα μας βρουν ενάντια από όπου κι αν εκπορεύονται. Δεν είμαστε φερέφωνα κανενός».

Περνώντας στα επενδυτικά σχέδια σχολίασε «πρέπει να ενδυναμώσουμε τη μεταποίηση και κύρια στον πρωτογενή τομέα. Συμφωνήσαμε να γίνει διάχυση της γνώσης. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί έξι επενδυτικά σχέδια. Θα πρέπει στις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων να γνωστοποιήσουμε τα τομεακά προγράμματα της ανασυγκρότησης της υπαίθρου και οι νέοι άνθρωποι να βρουν εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης».

Ανάμεσα στα σχέδια είναι και η διοργάνωση ημερίδων και για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε συνεργασία με την ΕΑΣ Ροδόπης και την Ένωση Νέων Αγροτών».

Μ. Αθανασιάδης: «Να μάθουμε να λειτουργούμε συντονισμένα»

Ικανοποιημένος από τη συνεδρίαση εμφανίστηκε τόσο ο νέος νομάρχης, όσο και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για δημιουργική κριτική στο πλαίσιο των συνεδριάσεων.

Περνώντας στα προβλήματα των αγροτών σχολίασε ότι η χρονιά είναι ήδη επιβαρυντική για το εισόδημά τους: «Πέρα από την άμεση και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεών τους θα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα ανακούφισης των αγροτών, όπως είναι η καταβολή του 50% τουλάχιστον της εγκριθείσας αποζημίωσης. Θα πρέπει επίσης να γίνει η παραχώρηση εκ μέρους της ΑΤΕ καλλιεργητικών δανείων με ευνοϊκούς όρους για να μπουν οι αγρότες στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Θα πρέπει επίσης να δούμε τη ρύθμιση των πιθανών χρεών προς την ΑΤΕ και τις διευκολύνσεις που χρειάζονται». Έθεσε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ αναφορικά με το αρδευτικό νερό. «Η φετινή σοδειά είναι μειωμένη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό της ηρτημένης τιμής που βγαίνει με το Μ.Ο. της πενταετίας, γιατί θα είναι εις βάρος των παραγωγών μας».

Θίγοντας την πιθανότητα μεταφοράς της Ταξιαρχίας σχολίασε: «Πρόκειται για θέμα ασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε σε θέματά τους, μπορούμε όμως να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για να μείνουν εδώ παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες βοηθούν οικονομικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας. Οι προγραμματισμοί μας πρέπει να κατατεθούν θεσμικά μέσα απ’ το νομαρχιακό συμβούλιο. Πάνω απ’ όλα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συντονισμένα».

Σχετικά με το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας θεωρεί ότι πρέπει να μείνουμε με ανοιχτά τ’ αυτιά. «Αν διαπιστώσουν ότι είμαστε χαλαροί κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα φύγει μία ή παραπάνω υπηρεσίες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.