Πρεμιερα για τις «Νεοτερες Θρασσες Συγγραφεις» με τη «Βικτωρια» της Βικης Δρακου

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στην Πολιτιστική Κίνηση

Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, η Πολιτιστική Κίνηση, οι εκδόσεις Νησίδες, το Δημοκρίτειο βιβλιοπωλείο και η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της Βίκης Δράκου, «Βικτωρία». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στην Πολιτιστική Κίνηση (Φιλίππου 31 Κομοτηνή).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, φιλόλογος
  • Θοδωρής Γεωργιάδης, φοιτητής ΤΕΦ/ΔΠΘ
  • Βίκη Δράκου, συγγραφέας

 
Μουσική επιμέλεια και δραματοποίηση: Κώστας Μαυρίδης, Ινώ Παπαδοπούλου, Ομέρ Χασάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω παρουσίαση εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Νεότερες Θράσσες Συγγραφείς».
 

Η Βικτωρία…

 
Δυο πόλεις, δυο γιαγιάδες. Η Βικτωρία, δυναμική, εκρηκτική και ρηξικέλευθη, στην Πόλη, η Ελένη, θεοσεβούμενη, προσγειωμένη και σεμνή, στη Σαλονίκη. Οι οικογένειές τους ενώνονται μέσω του γάμου των παιδιών τους, και η μικρή τους εγγονή θυμάται. Θυμάται όσα ως μικρό κορίτσι έζησε μαζί τους. Τις καθημερινές ασχολίες και τις γιορτινές επετείους, τα ασήμαντα γεγονότα και τα φοβερά που έμειναν στην ιστορία, τα πρόσωπα που κινούνταν γύρω τους με ρόλο πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα χωρίς να παραλείπει τις αναφορές στους ανώνυμους κομπάρσους, τύπους χαρακτηριστικούς εκείνων των χρόνων.
Θυμάται πολλά. Και όσα δεν θυμάται -ως ενήλικη πια- τα ψάχνει. Ρωτάει όσους ακόμη ζουν και ερευνά καταφεύγοντας σε όσες επίσημες πηγές είναι προσβάσιμες, έχοντας μοιράσει τη ζωή της ανάμεσα στη λατρεμένη λαμπρή Πόλη των παιδικών της χρόνων και στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Γραμμένο με ψυχή, με συναισθήματα που ξεπηδούν από τα βιώματα, με ματιά καθαρή και αντικειμενική, με πνεύμα αδέσμευτο από φανατισμούς, με λόγο προφορικό και εναργή το έργο της συγγραφέως ζωντανεύει τα πρόσωπα που αγάπησε και την καθόρισαν, τα γεγονότα που έζησε και τη στιγμάτισαν και παραδίδει όσα είδε, όσα άκουσε και όσα έμαθε κτήμα ες αεί για τα παιδιά της, αναμνηστικό βοήθημα για όσους έζησαν μαζί της όσα περιγράφει, και υπέροχο ανάγνωσμα για τους υπολοίπους που νοερά ταξιδεύουν μαζί της από την Πόλη στη Σαλονίκη.
 

…και η Βίκη Δράκου

 
Η Βίκη Δράκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ηλικία των έντεκα χρόνων. Αποφοίτησε από το Αγγλικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση με διαλείμματα στο Πανεπιστήμιο και στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή της Πόλης. Παράλληλα με τη διδασκαλία της γλώσσας ασχολήθηκε με το θέατρο και το περιβάλλον

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.