Πρασινο φως για το νεο Σταθμο παραγωγης ενεργειας με Φυσικο Αεριο στην Αλεξανδρουπολη

Θα έχει ισχύ 662MW και αναμένεται να απασχολεί όταν ολοκληρωθεί 35 άτομα

Θετικά γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην εγκατάσταση νέου θερμοηλεκτρικού Σταθμού με φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ισχύος 662MW.

Πρόκειται για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 662MW με χρήση καυσίμου φυσικού αερίου, και θα εγκατασταθεί στο χώρο της Β΄ Φάσης της Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Η μονάδα αυτή, η δεύτερη νέα που σχεδιάζεται στην περιοχή, μετά το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή, είχε απασχολήσει και παλιότερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις για την κατανάλωση νερού της.

Συγκεκριμένα στην Μελέτη που είχε λάβει τότε υπόψη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το εργοστάσιο θα λειτουργούσε με ένα μέρος ως θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ύδατος το οποίο δεν υπάρχει στην περιοχή ενώ το υπόλοιπο κομμάτι θα λειτουργούσε με αερόψυκτους αεροστρόβιλους (όπως το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ).

Όμως στο μεταξύ η εταιρεία υπέβαλλε εκ νέου ΜΠΕ, αλλάζοντας τον σχεδιασμό της και λειτουργώντας πλέον με αερόψυκτο συμπυκνωτή, αντί του αρχικώς σχεδιαζόμενου υδρόψυκτου πύργου, και έτσι για τη λειτουργία του Σταθμού, απαιτούνται πλέον πολύ λιγότερες ποσότητες νερού οι οποίες ανέρχονται περί τα 200 m3 ημερησίως, την οποία υπερκαλύπτει το σύστημα ύδρευσης της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, που έχει δεσμευτεί να παρέχει μέχρι 300 m3 νερού ημερησίως.

35 άτομα θα απασχολούνται στο σταθμό

Ο σταθμός θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το οποίο θα προμηθεύσει η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε, με τις απαραίτητες ποσότητες για την τροφοδοσία του σταθμού να είναι εξασφαλισμένες από την σύμβαση παροχής φυσικού αερίου μεταξύ της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και της GAZPROM EXPORT LLC και θα μεταφέρονται μέσω των αγωγών του ΔΕΣΦΑ.

Το σημείο στο οποίο θα κατασκευαστεί κείται περί τα 1,5 χλμ δυτικά του Αβαντα, 3,5 χλμ βόρεια της Αμφιτρίτης και 10 χλμ ΒΔ της Αλεξανδρούπολης.

Η συνολική έκταση που θα καλύπτεται από τις εγκαταστάσεις του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα είναι περίπου 87,5 στρέμματα, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να καλύπτουν περίπου 7,2 στρέμματα Τα επιμέρους τμήματα της εγκατάστασης θα είναι τα εξής:

  • Αεριοστρόβιλος
  • Ατμοστρόβιλος
  • Κτίριο στροβίλων
  • Αερόψυκτος Συμπυκνωτής ατμού
  • Λέβητας ανάκτησης θερμότητας
  • Κτίριο ελέγχου
  • Κύριοι μετασχηματιστές
  • Υποσταθμός υψηλής τάσης
  • Εγκατάσταση φιλτραρίσματος και μέτρησης αερίου
  • Χώρος αποθήκευσης υδρογόνου
  • Συνεργεία και αποθήκες
  • Εγκατάσταση παραγωγής απιονισμένου νερού
  • Εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων
  • Δεξαμενή αποθήκευσης diesel 9.000 m³ περίπου και μία δεξαμενή ημέρας 1000 m3.

Η σχεδίαση του συνδυασμένου κύκλου βασίζεται σε μονάδα αεριοστροβίλου (Α/Σ) ισχύος 450 MW της οποίας τα καυσαέριά της εκτονώνονται σε Ατμολέβητα Ανάκτησης Θερμότητας (ΛΑΘ). Τα καυσαέρια διερχόμενα διαμέσου του ΛΑΘ αποδίδουν θερμότητα προς παραγωγή ατμού. Ο παραγόμενος ατμός οδηγείται σε ατμοστρόβιλο (ΑΤΜ/Σ) συμπυκνώσεως όπου και εκτονώνεται, παράγοντας επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος περίπου 212 MW.

Ο ατμός που εκτονώνεται από τον ΑΤΜ/Σ οδηγείται προς τον συμπυκνωτή για συμπύκνωση και επιστροφή στον ατμολέβητα. Ο σταθμός διαθέτει αερόψυκτο συμπυκνωτήρα ο οποίος ψύχει τον εξερχόμενο ατμό από τον ατμοστρόβιλο.

Κατά τη φάση κατασκευής του Σταθμού θα απασχοληθούν περίπου 300 άτομα, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας το προσωπικό θα ανέλθει στα 35 άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.