Πρασινο φως για το ΧΥΤΑ στα Θερμα

Η Σαμοθράκη έζησε το Νοέμβρη μια ιστορία παραλόγου με τη μη αποκομιδή σκουπιδιών στο νησί επί 50 μέρες λόγω μιας περιπέτειας που ξεκίνησαν οι κάτοικοι από το περασμένο καλοκαίρι αντιδρώντας στους συγκεκριμένους ΧΑΔΑ. Έφτασαν στο οριακό σημείο να μην υπάρχει κανένα σημείο στο νησί που να μπορεί να δεχτεί τα σκουπίδια των ίδιων των κατοίκων. Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί στα τέλη του Νοέμβρη από τη νομαρχία Έβρου αφορούσε στην αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που είχε δημιουργηθεί με 8 απορριμματοφόρα που εστάλησαν στο νησί με την αρωγή δήμων του νομού.

Πρόσφατα, είχε εκδικαστεί η αίτηση που υπέβαλε ο δήμος Σαμοθράκης και ζητούσε αναστολή της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχε εκδικαστεί για το ΧΑΔΑ στα Θέρμα – όπως και για όλους τους άλλους ΧΑΔΑ- με τον οποίον αντιδρούσαν επίσης οι κάτοικοι.

Ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της περιφέρειας ΑΜ-Θ Τάσος Παράσχου θύμισε ότι οι κάτοικοι είχαν κλείσει τις χωματερές, δημιουργώντας αδιέξοδο στη διαχείριση. «Η απόφαση του δικαστηρίου μας δικαίωσε, επομένως είναι ανοιχτός ο ενεργός ΧΑΔΑ των Θερμών για να δέχεται τα σκουπίδια των Σαμοθρακιτών που δεν ξεπερνούν το μισό με ένα απορριμματοφόρο την ημέρα.

Οι κάτοικοι αποδέχτηκαν τη δικαστική απόφαση με την προϋπόθεση ο δήμος να ακολουθήσει τα μέτρα που επέβαλε το δικαστήριο, δηλαδή θάψιμο αυθημερόν, περίφραξη κι ό,τι άλλο προβλέπεται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Η Σαμοθράκη, εξάλλου δεν μένει εκτός του περιφερειακού σχεδιασμού, όπως εξήγησε ο Τ. Παράσχου. «Στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων προστέθηκε η κατασκευή ενός μικρού ΧΥΤΑ στη Σαμοθράκη επειδή υπήρχε η δυνατότητα από τη νομοθεσία», όπως αναφέρει ο κ. Παράσχου για την κατασκευή μικρού ΧΥΤΑ με παραγωγή έως 1.000 τόνους ετησίως. «Το νησί παράγει περίπου 900 τόνους ετησίως. Για τη Θάσο δεν υπήρχε η δυνατότητα γιατί δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία» ανέφερε.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.