«Πρασινο φως» για την καταβολη προσθετων ενισχυσεων στους καπνοπαραγωγους της Θρακης απο την Ε.Ε.

«Η διάθεση πρόσθετων ενισχύσεων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ζήτημα των εθνικών κυβερνήσεων» επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας - Ιλχάν Αχμέτ «Αν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις πρόσθετες ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς μας τότε προδίδει τη Θράκη»

Το γάντι στην κυβέρνηση έριξε ο βουλευτής ν. Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ αναφορικά με το ζήτημα των πρόσθετων ενισχύσεων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, δημοσιοποιώντας χθες, σε σχετική συνέντευξη τύπου την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Phil Hogan σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον Ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» κ. Μιλτιάδη Κύρκο, σύμφωνα με την οποία η διάθεση των πρόσθετων ενισχύσεων έγκειται στις εθνικές κυβερνήσεις. 

Phil Hogan «Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα» 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, στη σχετική απάντηση της Κομισιόν δια του Κοινοτικού της Επιτρόπου «σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013, υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού» για να επισημάνει τέλος πως «ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».
 
Η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι κ.κ. Μιλτιάδης Κύρκος και Ιλχάν Αχμέτ, αφορά συγκεκριμένα τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές που παράγουν καπνό, επισημαίνοντας πως μόνο στο νομό Ροδόπης, περίπου 6.800 οικογένειες ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια, οι οποίες απειλούνται πλέον με «αφανισμό» ως κοινωνική ομάδα, καθώς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020, στο προϊόν του καπνού πλέον δεν θα χορηγηθούν συνδεδεμένες ενισχύσεις, διότι δεν εντάχθηκε στο άρθρο 38, που περιλαμβάνονται τα προϊόντα τα οποία θα λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι στην τελική διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ, που θα ισχύσει στη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020, προβλέφθηκε για πρώτη φορά μετά το 2008, το μέτρο της χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων, σε ποσοστό από 5% μέχρι 15% του συνόλου των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε προϊόντα που λόγω της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής τους σημασίας για τις περιφέρειες όπου καλλιεργούνται, χρήζουν μιας συμπληρωματικής ενίσχυσης για να παραμείνουν βιώσιμες και να αποφευχθεί η εγκατάλειψη τους.
 
Στο άρθρο 38 για τις άμεσες ενισχύσεις, από τον κατάλογο των επιλέξιμων προς ενίσχυση προϊόντων, αποκλείστηκε ο καπνός αναιτιολόγητα και παρά την αντίθεση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία εξαίρεση η οποία όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου «δημιουργεί εύλογες ανησυχίες και για παρόμοιες εξαιρέσεις του προϊόντος και των καλλιεργητών και από άλλες πολιτικές στο μέλλον». 

Ιλχάν Αχμέτ «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε συμμορφωθεί θα κινηθούμε ως παράταξη σε επίπεδο Βρυξελλών» 

«Ο αποκλεισμός του καπνού από τα προϊόντα που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην κοινωνική ισορροπία και ευημερία εκτεταμένων περιοχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» η οποία όπως έκανε σαφές ο βουλευτής Ροδόπης και κατά την σχετική συνέντευξη τύπου, παρά την εξαιρετική γεωστρατηγική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία και τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, από το 2010 και μετά χαρακτηρίζεται ως βραδυπορούσα Περιφέρεια, με χαρακτηριστικό την διαρθρωτική αδράνεια, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ΠΑΜ-Θ καταγράφεται ως η περιφέρεια με το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ελλάδα.
 
Ο βουλευτής Ροδόπης μάλιστα υπεραμύνθηκε της πρότασης της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης, η οποία εμπεριέχει την διάθεση από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Β΄ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για την Ελλάδα, που ανέρχονται στα 2,2 δις ευρώ, ποσό 3 ευρώ ανά κιλό για την ενίσχυση της τιμής του καπνού, έτσι ώστε η καλλιέργειά του να συνεχίσει να αποτελεί μια βιώσιμη και επικερδή επιλογή για τους αγρότες της Θράκης, για τους οποίους ο καπνός και η καλλιέργειά του, αποτελούν τρόπος ζωής και μέρος της κουλτούρας των κοινωνιών τους, πρόταση πάνω στην οποία βασίστηκε και η σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Κομισιόν.
 
Παραθέτοντας το ιστορικό της ερώτησης ο κ. Ιλχάν Αχμέτ υπενθύμισε την ερώτηση που είχε καταθέσει προ μηνών προς τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τηνδιεκδίκηση ένταξης του καπνού στον κατάλογο των προς ενίσχυση προϊόντων της νέας ΚΑΠ αλλά και την τύχη της προαναφερθείσας πρότασης της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου – Ροδόπης, αλλά και την αρνητική απάντηση του κ. Μπόλαρη. Σύμφωνα με αυτή ο κ. Μπόλαρης υποστήριζε πως «όσον αφορά την πρόταση της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Έβρου-Ροδόπης για ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από τα συναλλαγματικά αποθέματα του Β’ Πυλώνα, θεωρείται ότι δεν θα τύχει στήριξης και αποδοχής από την Ε.Ε., αφού η φιλοσοφία του Β’ Πυλώνα είναι η χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και όχι απλά η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, ενώ είναι δεδομένη η παγκόσμια αλλά και η ευρωπαϊκή αντίδραση για τις ενισχύσεις-επιδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς».
 
Κατόπιν της απάντησης αυτής, η οποία σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει κανένα νομικό «κόλλημα» από πλευράς της Ε.Ε. για την καταβολή των πρόσθετων αυτών ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα την ενίσχυση, η οποία όπως υπογράμμισε δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 2,2 δις. Ευρώ που θα λάβει και η χώρα μας, όπως κάθε κράτος – μέλος για την ενίσχυση συγκεκριμένων προϊόντων, πέραν της βασικής ενίσχυσης.
 
Ερωτηθείς τέλος για το τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στην καταβολή της εν λόγω πρόσθετης ενίσχυσης στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, ο κ. Ιλχάν ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει για ποιόν λόγο θέλει να παρατήσει τους ανθρώπους αυτούς στη μοίρα τους». «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί θα κινηθούμε ως παράταξη σε επίπεδο Βρυξελλών» επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «αν η κυβέρνηση δεν δώσει τα χρήματα, τότε προδίδει τη Θράκη».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.