Πρασινο φως απο την κυβερνηση στο χρυσο

Με το πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και υποψήφιο δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη και το βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πεταλωτή μιλήσαμε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με το «χρυσό», μετά το πράσινο φως που δίνεται από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη στις εταιρίες. Οι εξελίξεις προκλήθηκαν μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γ. Πεταλωτή και Α. Χατζηοσμάν και Έβρου Γ. Ντόλιου επί της οποίας ο κ. Καλογιάννης απάντησε: «Η εταιρία Χρυσωρυχεία Θράκης, στην οποία αναφέρεται η υπόψη Ερώτηση, κατέθεσε στην αρμόδια Διεύθυνση Ε.Α.Ρ.Θ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για παραγωγή χρυσού στο Πέραμα Ν. Έβρου. Μετά από αξιολόγηση αυτής, των συμπληρωματικών στοιχείων και άλλων ειδικών μελετών, καθώς και των απόψεων των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των Νομαρχιακών Συμβουλίων Έβρου και Ροδόπης και άλλων φορέων συντάχθηκε από ad hoc Επιτροπή του υπουργείου σχέδιο ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Στο σχέδιο αυτό τίθενται μέτρα, όροι και περιορισμοί βάσει της Εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο κατά την κατασκευή, λειτουργία, όσο και μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων». Επί της απάντησης, ο Γ. Πεταλωτής μετέφερε την «απογοήτευση κι ανησυχία του» για τη στάση της κυβέρνησης.

Την περασμένη Παρασκευή, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, αποφασίστηκε να διοργανωθεί μια εκδήλωση αντίδρασης κι ένα συλλαλητήριο, όπως και να γίνει μια συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ – η οποία επιδιώκεται εδώ και τρεις μήνες – κι αν η απόφαση της κυβέρνησης δεν αλλάξει φορείς και κάτοικοι των δυο νομών είναι αποφασισμένοι να δράσουν ακτιβιστικά με κλείσιμο λιμανιού, αεροδρομίου, δρόμων. Από τη Ροδόπη, συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Γ. Πεταλωτής και ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας.

Ο Γιώργος Πεταλωτής με τον Ευάγγελο Λαμπάκη

Ε. Λαμπάκης: «Η υπόθεση διατηρείται με την ανοχή της πολιτείας και

του αθηναϊκού κέντρου»

ΠτΘ: Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα «χρυσός» συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε μια διευρυμένη σύσκεψη των φορέων.

Ε.Λ.:
Η συνέλευση έγινε με αφορμή την ερώτηση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ανεδείχθη το πρόβλημα, δηλαδή ότι η άποψη της εταιρίας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.» είναι ταυτισμένη με τη θέληση της κυβέρνησης, της σημερινής αλλά και της προηγούμενης, γιατί αυτό το θέμα υφίσταται για 10 ολόκληρα χρόνια. Επωάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, διατηρήθηκε πολύ καλά και σήμερα διεκδικούν από τη σημερινή κυβέρνηση οι χρυσοθήρες το δικαίωμα να γίνει δεκτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να προχωρήσουν στην εξόρυξη χρυσού που είναι η καταστροφή των δύο νομών, ιδιαίτερα του Περάματος και των Σαπών.

ΠτΘ: Οι όποιες αρνητικές αποφάσεις νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων (γνωμοδοτικού χαρακτήρα) φαίνεται πως δεν ελήφθησαν υπόψη. Αυτό μας κάνει να υποθέσουμε ότι κάποιες αποφάσεις ήταν προειλημμένες;

Ε.Λ.:
Φαίνεται ότι οι κεντρικές διοικήσεις, η κυβέρνηση, το αθηναϊκό κράτος δεν αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, με περίτρανη απόδειξη την περίπτωση των χρυσωρυχείων. Εάν σεβόντουσαν την τοπική κοινωνία και τη θέλησή της μέχρι τώρα θα είχαν υποχωρήσει, θα είχαν λύσει τη σύμβαση 10 φορές και από 10 διαφορετικές πλευρές. Υπάρχουν νομικοί λόγοι, ουσιαστικοί λόγοι, αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρουν ότι πλήττεται η αρχή της βιωσιμότητας διότι το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά, πλήττεται η αειφορία κι όμως επιμένουν.

Τα συμφέροντα των δυο κυβερνήσεων με το μεγάλο κεφάλαιο είναι μια μεγάλη αλήθεια. Είναι απολύτως ταυτισμένα κι έχουμε το δικαίωμα εμείς που είμαστε στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και ν’ αποσοβήσουμε την απόλυτη καταστροφή και την ερήμωση, να λέμε «όχι» στον ιδεολογικό μας χώρο για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί όλος ο λαός είναι μαζί μας. Οι ενσωματωμένοι στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν «όχι» στην κυβέρνησή τους και το ίδιο «όχι» λέμε κι εμείς που είμαστε ιδεολογικά ενσωματωμένοι στο χώρο της Ν.Δ.

ΠτΘ: Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν στη σύσκεψη της Παρασκευής; Αυτές οι αποφάσεις μπορούν ν’ ανακαλέσουν την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για σχέδιο ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων;

Ε.Λ.:
Μία εκδήλωση αντίδρασης δε μπορεί να οδηγήσει στην αποσόβηση του κινδύνου, αλλά πολλές μαζί μπορούν. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα συλλαλητήριο, επαφές στην Αθήνα με μια επιτροπή που θα συσταθεί μόλις μας δεχτούν οι υπουργοί του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επί τρεις μήνες, οι λαοί δύο κοινωνιών προσπαθούμε να συναντήσουμε δυο υπουργούς και δεν καταφέρνουν να διαθέσουν 20 λεπτά για δυο τοπικές κοινωνίες και μάλιστα τόσο ευαίσθητες όπως αυτές της ακριτικής Θράκης.

Απέναντι στο ενδεχόμενο να συμβεί το χειρότερο σκεφτόμαστε και ακτιβίστικες συμπεριφορές, δηλαδή προειδοποιητικό κλείσιμο τελωνείου και αεροδρομίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν οι ενέργειες να κλιμακωθούν με πιο ισχυρά πλήγματα που ενοχλούν την κυβέρνηση και την πολιτεία.

ΠτΘ: Υπήρξαν κάποιοι μετριοπαθείς που διαφώνησαν με τις ακτιβιστικές δράσεις;

Ε.Λ.:
Οι βουλευτές δε μπορούν να πουν ότι συμφωνούν με ακτιβίστικες μεθόδους. Εμείς τους θέλουμε μαζί μας ως εκπροσώπους στη Βουλή, για να μεταφέρουν την αγανάκτησή μας και να συμμετέχουν σε κάθε κινητοποίηση που γίνεται εδώ και στην Αθήνα.

Εάν, βέβαια, θελήσουν και οι βουλευτές να συμμετέχουν σε ακτιβίστικες ενέργειες θα το χαιρέτιζα με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά.

Επίσης προτάθηκαν παραιτήσεις από όλα τα αξιώματα που κατέχουμε, από εμένα και από το νομαρχιακό σύμβουλο και γιατρό κ. Θωμαϊδη, γιατί δεν έχουμε λόγο να διοικήσουμε έναν ερημωμένο τόπο. Τι να προσφέρουμε σ’ αυτόν τον τόπο όταν έχουν καταστραφεί όλες οι εναλλακτικές μορφές οικονομικής δράσης; Τα Χρυσωρυχεία, εάν βάλουμε δίπλα και τον αγωγό, έχουν απορρίψει οποιαδήποτε άλλη οικονομική δράση: Καταστρέφεται ο τουρισμός, η αλιεία, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η χλωρίδα και η πανίδα, οι θάλασσές μας και ο υδροφόρος ορίζοντας. Τι έμεινε να κάνουμε εμείς στη Ροδόπη και τον Έβρο;

Γιατί άραγε να διοικήσω έναν κρανίου τόπο μέσα από τη «φτωχή» θέση του δημοτικού συμβούλου ή μέσα από έναν επιστημονικό σύλλογο ο οποίος δε θα έχει πλέον κοινωνική προσφορά;

ΠτΘ: Θα γίνει διυλιστήριο στην Αλεξανδρούπολη;

Ε.Λ.:
Όσοι πιστεύουν ότι δε θα γίνει διυλιστήριο θα είναι ανόητοι. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «όχι» στον αγωγό και λένε ότι αν γίνει θα πουν «ναι» στο διυλιστήριο, με το αιτιολογικό στην απόλυτη καταστροφή να υπάρχει ένα οικονομικό όφελος. Αυτό είναι το κωμικοτραγικό της υπόθεσης.

Το διυλιστήριο είναι το αναγκαίο κακό για να προωθηθούν τα οικονομικά συμφέροντα όλων.

ΠτΘ: Σας προβληματίζει ότι οι εξελίξεις με το χρυσό και το διυλιστήριο παραπέμπουν σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κι επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ;

Ε.Λ.:
Δεν είναι κάτω από το τραπέζι. Το γεγονός ότι διατηρείται επί 10 χρόνια αυτή η υπόθεση σημαίνει ότι διατηρείται με την ανοχή της πολιτείας και του αθηναϊκού κέντρου.

ΠτΘ: Λάβατε μια απάντηση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Καλογιάννη σε ερώτηση που είχατε καταθέσει με τους κ. κ. Ντόλιο και Χατζηοσμάν, η οποία κάνει λόγο για σχέδιο ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Είναι το πράσινο φως από την κυβέρνηση στα χρυσωρυχεία και την εξόρυξη χρυσού;

Γ.Π.:
Πάγια άποψή μου είναι ότι η επένδυση εξόρυξης χρυσού είναι μια ελκυστική για την πολιτεία επένδυση. Ας μην ξεχνάμε το ρόλο που είχε παίξει ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ο οποίος καλούσε τους φορείς στην Αθήνα προκειμένου να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η επένδυση είναι χρήσιμη για την περιοχή, προσπαθώντας να μας πείσει ότι υπάρχει μια διαδικασία εξόρυξης χρυσού εκτός αυτής με το κυάνιο.

Τόσο η πολιτεία όσο και η εταιρία εξόρυξης χρυσού, κατά μείζονα λόγο, δεν ξεχνούν αυτή την επένδυση. Η εταιρία περιμένει να βρει μια τοπική κοινωνία εν υπνώσει, η οποία δε θα βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Επειδή υπήρχε η ανάλογη πληροφορία, καταθέσαμε με τον κ. Ντόλιο και τον κ. Χατζηοσμάν ερώτηση στους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, για ν’ απαντήσουν τι γίνεται από άποψη πολιτείας, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αυτής της επένδυσης. Ο υπουργός αναγκάστηκε ν’ απαντήσει ότι έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή κι ότι το σχέδιο απόφασης είναι έτοιμο για την αδειοδότηση της εξόρυξης, εφόσον μ’ αυτή την απόφαση θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που υποβλήθηκαν από την εταιρία. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και η πολιτεία ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Εκεί, καλούμαστε όλοι ν’ αντιδράσουμε, όσοι έχουν δημόσιο ρόλο και κυρίως οι απλοί πολίτες, οι οποίοι μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η επένδυση δεν πρέπει να περάσει για κανένα λόγο.

Ως βουλευτής Ροδόπης, συμμετείχα στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη και μένει πλέον στη Ροδόπη να δημιουργηθεί ένα ανάλογο κίνημα, το οποίο ούτως ή άλλως υπάρχει, έτσι ώστε να καταλάβουν η πολιτεία και η εταιρία ότι είμαστε αντίθετοι στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, προσπαθεί να βρει ανοιχτές πύλες για να δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.

ΠτΘ: Ο κ. Καλογιάννης στην απάντησή του λέει «στο σχέδιο αυτό τίθενται μέτρα, όροι και περιορισμοί βάσει της Εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο κατά την κατασκευή, λειτουργία, όσο και μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων». Αυτό μας κάνει να διακρίνουμε ότι μας υποτιμούν σαν κοινωνία, εμάς σαν πολίτες κι εσάς σαν πολιτικούς, με δεδομένο ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις από νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, όπως και από άλλους οικονομικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχονται με κανέναν τρόπο την εξόρυξη χρυσού. Επίσης, ο θεσμοθετημένος ως σύμβουλος του κράτους, το ΤΕΕ Θράκης έχει μεταφέρει μέσα από μελέτη που συνέταξε και διημερίδα που διοργάνωσε την εμπεριστατωμένη θέση ότι αυτή η επένδυση βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία, γιατί δεν υπάρχει μέθοδος εξόρυξης που να μη βλάπτει το περιβάλλον.

Επομένως, αυτή η απάντηση του κ. Καλογιάννη μας παραπλανά και μας υποτιμά.

Γ.Π.:
Σαφώς και είναι εκφρασμένη άποψη όλων των φορέων και νομίζω ότι σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες έχουν ταχθεί κατά της εξόρυξης. Προφανώς οι όροι και τα πρόσθετα περιβαλλοντικά μέτρα που τίθενται με την απόφαση που θα περιγραφεί είναι για να χρυσώσουν το χάπι, για να δείξουν ότι θα τηρηθούν όροι ασφαλείας, ενώ γνωρίζουμε μέσα από ατέρμονες συζητήσεις που έχουν γίνει – και μάλιστα υψηλού επιστημονικού επιπέδου – ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μέθοδος εξόρυξης χρυσού που να εγγυάται ότι δε θα υποστούμε βλάβη στην υγεία μας και το περιβάλλον, στην ίδια μας τη ζωή.

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, θεωρείτε ότι αυτή η «εγρήγορση» από την πλευρά του υπουργείου – που αναγκάστηκε ν’ απαντήσει λόγω της ερώτησης που καταθέσατε – έχει να κάνει και με τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Frontier Pacific Mining Corporation (κάτοχος δικαιωμάτων έρευνας κι εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα) και το βρετανο – ελβετικό όμιλο Rothschild, συμφωνία στην οποία συμμετέχουν άλλοι έξι τραπεζικοί κολοσσοί, από Γαλλία, Νότια Αφρική, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο; Δηλαδή, οι εξελίξεις στις οικονομικές συμφωνίες μεταφράζονται και σε πίεση για επιτάχυνση διαδικασιών, με όποιο τρόπο προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση;

Γ.Π.:
Πιστεύω πως, όπως γίνεται αντιληπτό, τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια. Για να υπάρχει παρόμοια εμμονή κι επιμονή της εταιρίας αλλά και πολλών παραγόντων κάτι σημαίνει. Ενημερώθηκα από τον τύπο ότι η παντοδύναμη Rothschild είναι σύμμαχος της εταιρίας χρυσού, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρία εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα θα συμμετέχει σ’ ένα διεθνές κονσόρτσιουμ εταιριών κι επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα κινήσουν την επένδυση και δυστυχώς θα επιχειρήσουν να κινήσουν και συνειδήσεις, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν κι αυτό είναι το επικίνδυνο.

ΠτΘ: Ο κ. Λαμπάκης υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν και ακτιβιστικές ενέργειες. Θα τις υποστηρίζατε;

Γ.Π.:
Θα πρέπει να κλιμακωθεί έτσι ο αγώνας ώστε να δείξουμε με κάθε τρόπο όχι απλώς ότι είμαστε αντίθετοι ως ενεργοί πολίτες αλλά ότι δε θα επιτρέψουμε αυτή την επένδυση. Δεν είναι το ότι δεν υπάρχει οικονομικό όφελος αλλά ότι κινδυνεύει η ζωή η δική μας, η ζωή των παιδιών μας, των επόμενων γενιών.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν τη Διανομαρχιακή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού που επέμενε κι επιμένει στους αγώνες της, μεταφέροντας κατά καιρούς τις επιφυλάξεις της όταν από το κέντρο ή από τις εταιρίες υπήρχε σιωπή. Τελικά, κάποιες μακρές περίοδοι σιωπής, αποδεικνύεται ότι είναι «χρυσός» για κάποιους. Ε. Λαμπάκης: «Η υπόθεση διατηρείται με την ανοχή της πολιτείας και του αθηναϊκού κέντρου»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.