Πρακτικη στον δημο Κομοτηνης για 22 μαθητες απο την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ

Οι 5 ειδικότητες για τη σχολική χρονιά 2016-2017

Είναι γνωστό ότι ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές ηλικίας 16 έως 23 ετών να εκπαιδευτούν στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας τις ικανότητές τους σε διάφορες ειδικότητες, με παράλληλη πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση αυτή διαρκεί 2 χρόνια.
 
Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Κομοτηνής για το σχολικό έτος 2016-2017 είναι συνολικά 5. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις ειδικότητες:
 
1) Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, Α΄ και Β΄ τάξη
2) Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Β΄ τάξη
3) Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Α΄ τάξη
4) Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων, Α΄ τάξη
5) Τεχνιτών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, Α΄ τάξη
 
Μετά από αλληλογραφία μεταξύ των υπευθύνων της Σχολής και του αντιδημάρχου Κομοτηνής, κ. Μανώλη Ταπατζά, αποφασίστηκε η ανανέωση της συνεργασίας που είχαν και την προηγούμενη διετία οι δύο φορείς και προσδιορίστηκε ο αριθμός των θέσεων πρακτικής άσκησης που θα καλύψει ο δήμος από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του κ. Ταπατζά στο δημοτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, ο δήμος προτείνει την απασχόληση 22 συνολικά μαθητών, με την εξής κατανομή ανά ειδικότητα:
 
1) Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου Α΄ και Β΄ τάξη 3 μαθητές
2) Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών Β΄ τάξη 3 μαθητές
3) Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων Α΄ τάξη 3 μαθητές
4) Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων Α΄ τάξη 10 μαθητές
5) Τεχνιτών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού Α΄ τάξη 3 μαθητές
 
Να σημειωθεί ότι οι μαθητές της Σχολής του ΟΑΕΔ, που έκαναν την πρακτική τους στις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής την προηγούμενη διετία, ήταν 16. Η αύξησή τους σε 22 οφείλεται στο γεγονός ότι προστίθενται δύο νέες ειδικότητες, αυτές των Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνιτών Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, με 3 μαθητές έκαστη.

Στα 9,52 ευρώ ημερησίας για κάθε εκπαιδευόμενο το κόστος για τον δήμο 

Όπως εξήγησε ο κ. Ταπατζάς ενώπιον των συναδέλφων του στο δημοτικό συμβούλιο, για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας, που απορρέει από την πρακτική άσκηση των 22 μαθητών του ΟΑΕΔ, υπάρχει σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό του έτους 2016. Σημειώνεται πως το κόστος για τον δήμο ανέρχεται σε 9,52 ευρώ ημερησίως για κάθε εκπαιδευόμενο. Εκ του ποσού αυτού, τα 6,12 ευρώ αποτελούν αμοιβή του εκπαιδευόμενου, ενώ τα 3,40 ευρώ αντιστοιχούν στην εργοδοτική εισφορά. 

Μανώλης Ταπατζάς «Η όλη εικόνα που είχαμε αυτά τα δύο χρόνια, που απασχολούσαμε τα παιδιά αυτά, ήταν πάρα πολύ θετική» 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, με δεδομένη την μεγάλη απομείωση του προσωπικού του δήμου, οι μαθητές του ΟΑΕΔ αναμένεται να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία των οργανικών μονάδων, στις οποίες θα τοποθετηθούν. Αυτό υπογράμμισε κλείνοντας την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπενθυμίζοντας με την ευκαιρία την πολύ θετική εμπειρία που είχε ο δήμος τα δύο προηγούμενα χρόνια. «Η όλη εικόνα που είχαμε αυτά τα δύο χρόνια, που απασχολούσαμε τα παιδιά αυτά, ήταν πάρα πολύ θετική», σημείωσε ο κ. Ταπατζάς. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο δήμος Κομοτηνής δέχτηκε τα εύσημα κατά την επίσκεψη κλιμακίου από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ, αφού τα μέλη του διαπίστωσαν ότι οι ασκούμενοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κάτι που δεν παρατηρούταν συχνά σε άλλους δήμους που ανέπτυσσαν παρόμοιες συνεργασίες με τις σχολές του ΟΑΕΔ.
 
Κατόπιν των παραπάνω, η εισήγηση του κ. Ταπατζά έγινε ομόφωνα δεκτή από το συλλογικό όργανο του δήμου Κομοτηνής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.