Πραγματοποιηθηκε το 2ο Φορουμ διαλογου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης Δήμου Κομοτηνής» -που αφορά στη δράση δικτύωσης «Ένωσης Επιχειρηματιών – Υπηρεσίες Υποστήριξής τους»- πραγματοποιήθηκε το 2ο Φόρουμ διαλόγου, το βράδυ της Τετάρτης 28ης Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα αναφέρεται στις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης, στη δικτύωση και τη στήριξη νέων επιχειρηματιών στη Ροδόπη και στη Θράκη γενικότερα, ενώ συντονιστής του είναι ο Δήμος Κομοτηνής με τελικό δικαιούχο το Δ.Π.Θ. – Τμήμα ΔΟΣΑ.

Την δυνατότητα να μεταφέρουν την εικόνα, την ιδέα και την άποψη για την λειτουργία της Δημοτικής Αρχής σε σχέση και σε συνεργασία πάντα με τους απλούς πολίτες, όσον αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, τη δραστηριοποίηση των πολιτών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και, φυσικά, την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας είχαν οι διοργανωτές του 2ου Φόρουμ, στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης και Ίσες Ευκαιρίες για όλους».

Ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης θεωρεί πλέον ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει έναν ουσιαστικό ρόλο, να μην λειτουργεί ως ένας πολιτικός ή καθαρά τεχνοκρατικός μηχανισμός, να γίνει ένας μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικότητας για τον τόπο μας. «Στα πλαίσια του ουσιαστικού ρόλου που καλείται να παίξει ο Δήμος Κομοτηνής, μια και βρισκόμαστε στο κέντρο της Θράκης, στο κέντρο των εξελίξεων, έτσι όπως διαδραματίζονται πολύ γρήγορα τα πράγματα, πιστεύουμε ότι έχουμε προγραμματίσει δράσεις και ενέργειες, σύμφωνα με τις οποίες θα δώσουμε την δυνατότητα στους συμπολίτες μας στο μέλλον να αναπτύξουν ενεργά την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής Φελίνα Καζάκου.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης και Ίσες Ευκαιρίες για όλους», η κ. Καζάκου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία. «Είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς της πόλης με αποτέλεσμα να δώσουμε την δυνατότητα και στους εταίρους που συμμετείχαν μαζί μας να δραστηριοποιηθούν και να υλοποιήσουν δράσεις και ενέργειες απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος έγιναν αρκετές συμβουλευτικές συνεδρίες μεταξύ των ανέργων από ειδικούς επιστήμονες, με θέμα την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την ανάπτυξη της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποτέλεσμα αυτού οι εννέα (9) περίπου επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στο Δήμο Κομοτηνής από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι παρακολούθησαν τα σχετικά σεμινάρια και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. «Ευχάριστο γεγονός είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς τους συμπολίτες -που παρακολούθησαν τα σχετικά σεμινάρια και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες- έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν δικές τους επιχειρήσεις». Όπως ενημέρωσε η κ. Καζάκου, στο τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια των επιχειρήσεών τους από τον δήμαρχο Κομοτηνής Δ. Κοτσάκη.

Επίσης, πολλοί συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να βρουν εργασία μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου «ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται αυτά τα άτομα».

Την ικανοποίησή της από την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος εξέφρασε η πρόεδρος της Δ.Ε.Α.ΚΟ., η οποία τόνισε ότι στόχος της Δ.Ε.Α.ΚΟ. είναι να συνεχίσει τις επαφές προκειμένου να προσφέρουν στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να κάνουν δική τους επιχείρησης ή να βρουν θέση εργασίας. «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, αλλά στόχος μας είναι να μην παραμείνουμε εδώ. Εμείς κάνουμε μια επαφή και με άλλους φορείς, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα 120 άτομα περίπου που έχουν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη συμβουλευτική για να βρεθούν άμεσα στην ευχάριστη θέση είτε να κάνουν δική τους επιχείρηση είτε να βρουν θέση εργασίας».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (Δ.Ο.Σ.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Διονύσιος Χιόνης τόνισε ότι «ο Δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να κάνει μία κοινοπραξία από φορείς, οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Το Πανεπιστήμιο ως αναπόσπαστο κομμάτι δεν θα μπορούσε να λείπει από μία τόσο σοβαρή διαδικασία, που στόχο έχει την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Εμείς, σε συνεργασία με τον Δήμο και άλλα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αναλάβαμε να ενημερώσουμε τους νέους επιχειρηματίες, να στηρίξουμε σε κάποιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να τους δικτυώσουμε με άλλους επιχειρηματίες στα Βαλκάνια και την Ευρώπη προκειμένου πολύ σύντομα η επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι και προσοδοφόρα. Οι πρωτοβουλίες που εξελίσσονται είναι 20. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα θα φανούν το επόμενο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο Τμήμα η περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, επομένως, η οικονομική δραστηριότητα δεν αφήνει αδιάφορο το Τμήμα, το οποίο συμμετέχει σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που σαν στόχο έχει «είτε την μελέτη, είτε την διατύπωση προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης». Όπως τόνισε o κ. Χιόνης, θα υλοποιηθούν νέες πρωτοβουλίες που θα αφορούν συνεργασίες σε οικονομικό και αναπτυξιακό αντικείμενο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.