Πραγματοποιηθηκε και φετος το «ΧΙΔΡΕΛΛΕΖ»

Για μια ακόμη χρονιά ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάλου Πιστού διοργάνωσε την παραδοσιακή γιορτή «ΧΙΔΡΕΛΛΕΖ» στο Μέγα Πιστό.

Πάνω από 3.000 άτομα παραβρέθηκαν στον εορτασμό, ωστόσο ο βροχερός καιρός αποτέλεσε εμπόδιο για τη διεξαγωγή του καθώς ματαιώθηκαν οι ομιλίες και η συναυλία του συγκροτήματος «Μπαλκανατόλια».

Κανονικά διεξήχθη μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ομάδας λαϊκής τέχνης του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού της Τούρκικης Δημοκρατίας, της χορωδίας παιδιών του δήμου, της ομάδας της κοινής γνώμης του Μειονοτικού Συλλόγου Νοτίου Έβρου, τη χορωδία τουρκικής μουσικής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και της ορχήστρας «Ρούμελη».Στα πλαίσια των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκαν και πρωτοποριακά έργα της Μπερνά Μουσταφάογλου με ζωγραφική πάνω σε χαρτί «ΕBRU».

Το παρών στον εορτασμό έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Μουσταφά Σαρνίτς, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Αχμέτ Χατζήοσμαν, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μαντάτζη, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μεχμέτ Σινασί, ο πρόεδρος Δήμος Σωστού Ισμετ Καδή και ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Αμαξάδων Φερίτ Μεστάν.

Ο δραστήριος σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο που παραχωρήθηκε από τη διαχειριστική επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας και με χρήματα αποκλειστικά των χωριανών, σήμερα δε αποτελεί ένα κόσμημα που παρόμοιο σε ομορφιά και έκταση δεν υπάρχει ούτε σε πόλη, ούτε σε χωριό της Δυτικής Θράκης, κάτι που τιμά την Διοίκηση και τους πρωτεργάτες της.

Έπειτα από τον χαιρετισμό του δημάρχου Σωστού Ισμέτ Καδή τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αϊνούρ Ρασήμ η οποία τόνισε τον ρόλο των κατοίκων του χωριού στη διαμόρφωση του κτιρίου: «Όταν χρειαστήκαμε τη συμβολή του Δήμου, της Νομαρχίας και άλλων μας δόθηκε απλόχερα αλλά όλο το κτίριο διαμορφώθηκε με χρήματα των χωριανών μας…» ενώ στη συνέχεια μίλησε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου που «αν και έχει ζωή μόλις ένα χρόνο είναι αρκετές και αφορούν τη γυναίκα, το παιδί, τη νέα και τον νέο με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Ρασήμ στις δραστηριότητες του Συλλόγου οι οποίες «συνεχίζονται και θα είναι πιο έντονες στο μέλλον γιατί μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ανάπτυξη του Πολιτισμού στο χωριό μας και γενικότερα. Στον Σύλλογό μας έχουμε μουσικοχορευτικά προγράμματα που απευθύνονται στα παιδιά, δάσκαλο μουσικής ενώ ασχολούμαστε με ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούν στην υγεία, στην παιδεία και στη γεωργία.

Έχουμε προσκαλέσει ειδικούς σε σεμινάρια και ενημερώσεις, όπως τότε που είχαμε τη νόσο του τσιμπουριού και φωνάξαμε τον κτηνίατρο Μεχμέτ Δεβετζήογλου ο οποίος και ενημέρωσε τους χωριανούς μας, έπειτα διοργανώσαμε τον εορτασμό της «Ημέρας της Μητέρας» ενώ στο Δημοτικό μας Σχολείο διοργανώνουμε συνεχώς σε συνεργασία με τους δασκάλους μας μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Σε γενικές γραμμές, ο Σύλλογός μας ασχολείται με θέματα νεολαίας και πολιτισμού αλλά δεν παραλείπουμε και τα αθλητικά δρώμενα του χωριού μας, όπως την ποδοσφαιρική ομάδα μας που επανιδρύθηκε και συμμετείχε στο ό πρωτάθλημα της ΕΠΣ. Ακόμη ως Σύλλογος είμαστε κοντά στους νέους που σπουδάζουν, βοηθώντας τους ηθικά αλλά και οικονομικά όταν το απαιτούν οι περιστάσεις».

Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.