Πραγματοποιηθηκε εθελοντικη αιμοδοσια

Εθελοντική αιμοδοσία διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης και το 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, με πρωτοβουλία του Διευθυντή του Σταμάτη Κιουτσούκη, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και της διάδοσης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής χθες το πρωί από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι και πολλοί ήταν οι μαθητές που με ευαισθησία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τόσο του σχολείου τους όσο και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης.

Δημητρακόπουλος Δημήτριος, επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών: «Δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την αιμοδοσία»

Ο κ. Δημητρακόπουλος ευχαρίστησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πού εδώ και χρόνια προβάλλουν το έργο του Συλλόγου, ενός Συλλόγου που όπως είπε έχει ιστορία «30 χρόνων και με μια παλιότερη ομάδα άλλα 20 χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι η εμπειρία μας είναι μεγάλη. Αυτό που βλέπουμε να γίνεται εδώ με τα νέα παιδιά στο 1ο ΤΕΕ είναι άνευ προηγουμένου και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση, γιατί αν υπήρχε ενημέρωση και προσωπικό που να επαρκούσε για τις αιμοδοσίες θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε στους χώρους εργασίας, πανεπιστημιακές σχολές που προσφέρονται τα παιδιά να στηρίξουν το έργο μας. Άλλο είναι να πηγαίνουμε εμείς στον χώρο που εργάζονται είτε είναι μαθητές είτε είναι φοιτητές κι άλλο είναι να τους ζητάμε να έρθουν στο νοσοκομείο. Δεν είναι εύκολο, εδώ γίνεται πανήγυρη της αιμοδοσίας κάθε χρόνο κυριολεκτικά και τα παιδιά τα περισσότερα γράφονται και στον Σύλλογο και προσφέρουν αίμα δυο φορές τον χρόνο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά και εσείς με την προβολή που κάνετε στην προσπάθειά μας, η προσφορά σας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το έχω πει πολλές φορές και στην Αθήνα που τιμηθήκαμε από τον Υπουργό Υγείας πέρσι είπα ότι δεχόμαστε την τιμή όχι μόνο εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου μας αλλά και όλων των φορέων και όλων των συμπολιτών μας γιατί όλοι συμβάλλουν έστω και με μία καλή κουβέντα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι μόνος του αν δεν έχει μαζί του κι άλλους ανθρώπους κι εμείς έχουμε τη συμπαράσταση όλων των φορέων και όλων των συμπολιτών μας».

«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που χρειάζονται μετάγγιση δύο φορές το μήνα»

Σε ερώτηση αν το σχολείο έχει δικιά του τράπεζα αίματος ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι υπάρχουν τράπεζες αίματος και ότι υπάρχει μία του νοσοκομείου όπου δίνουν αίμα όλα τα μέλη του συλλόγου έχοντας μαζί το βιβλιαράκι τους: «Εμείς δεν αφήνουμε, και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, κανέναν που πραγματικά έχει ανάγκη να του δώσουμε αίμα. Κι εγώ προσωπικά από την εμπειρία των 50 χρόνων που έχω αλλά και γενικά, δεν θα δώσουμε σε κάποιον που έχει πέντε άτομα στο σπίτι του και ζητάει από τον σύλλογο μία μονάδα, ή δύο μονάδες. Κι αυτό γιατί υπάρχουν άτομα με μεσογειακή αναιμία που χρειάζονται μετάγγιση δύο φορές τον μήνα από δύο μονάδες, δηλαδή συνολικά τέσσερις μονάδες. Αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή πως θα βοηθηθούν για να ζήσουν, να πάνε στη δουλειά τους; Ας μην ξεχνάμε ότι παλαιότερα πέθαιναν αυτοί οι άνθρωποι στα 30 τους χρόνια και σήμερα είναι 60 χρονών και ζουν. Αυτά να τονιστούν, δεν τα ξέρει ο κόσμος.

«Χωρίς αίμα δεν μπορεί να γίνει καμία μεταμόσχευση»

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα συνεχούς προσφοράς αίματος προκειμένου να γίνονται μεταμοσχεύσεις και άλλες επεμβάσεις: «Πολλοί μου λένε «εγώ όταν χρειαστεί δίνω», όμως αυτό δεν φτάνει, συνέχεια υπάρχει ανάγκη, αυτήν τη στιγμή κάποιοι στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις που είναι δύσκολη η προσφορά αίματος περιμένουν στο νοσοκομείο για να πάρουν λίγο αίμα για να πάνε στη δουλειά τους ή για να κάνουν μια μεταμόσχευση, και πολλές φορές αναβάλλονται μεγάλες επεμβάσεις. Πολύ σωστά πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα δωρεάς οργάνων, αλλά πιο σημαντικό είναι το αίμα, χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία μεταμόσχευση. Γι’ αυτό ας μάθουμε πρώτα οι Έλληνες να δίνουμε αίμα που είναι ανώδυνο και μάλιστα επωφελές για μας, να το τονίσουμε για τους άνδρες που δίνουν τρεις φορές τον χρόνο, μειώνονται κατά 50% οι καρδιοπάθειες, κατά 40% οι καρκίνοι, πάρα πολύ σημαντικό, ας το καταλάβουμε ας γίνουμε αιμοδότες και από εκεί και πέρα και δωρητές οργάνων να γίνουμε και ό,τιδήποτε χρειαστεί».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.