Πραγματικοτητα το «Στεκι των Πολιτων» στην Ξανθη

Άνοιξε επισήμως τις πόρτες του στο κοινό το «Στέκι των Πολιτών» με τον εγκαινιασμό της λειτουργίας του την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην ανοιχτή πρόσκληση της Δημοτικής Κίνησης Ξάνθης «Πολίτες για την Αλλαγή» υπήρξε θερμή, με παρουσίες στην εκδήλωση των εγκαινίων από όλους τους πολιτικούς χώρους και δη των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης. Τούτο αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για τους εμπνευστές του, καθώς σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας διαδικασίας χωρίς κομματικές ή στενές παραταξιακές περιχαρακώσεις, στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι πολίτες.

«Η δέσμευση της Δημοτικής Παράταξης Ξάνθης «Πολίτες για την Αλλαγή» να δημιουργήσει ένα χώρο κοινωνικής αναφοράς, όπου ο κάθε δημότης αυτής της πόλης μπορεί ν’ απευθύνεται» έγινε πραγματικότητα, σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες για την Αλλαγή» και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, Χρίστος Πούλιος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

«Με μεράκι, δουλειά και συνεισφορά πολλών στήθηκε το στέκι μας, αυτό που απόψε εγκαινιάζουμε. Δημιουργήσαμε ένα χώρο, που φιλοδοξούμε να έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Να μην είναι απλά τα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης, αλλά χώρος προσιτός και ανοιχτός σε όλους τους συνδημότες μας. Χώρος συναντήσεων για ένα καφέ και μια φιλική κουβεντούλα. Χώρος έκφρασης και των παραπόνων και των αιτημάτων. Χώρος που θα συνεδριάζουν οι θεματικές επιτροπές που δημιουργήσαμε και που φιλοδοξούμε να παράξουν ιδέες, προτάσεις για το καλό του συνόλου, για μια πόλη έτσι όπως την ονειρευόμαστε.

Χώρος, τέλος, στον οποίο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέλω της νεολαίας. Με υπολογιστές και δωρεάν Internet. Θέλουμε να πορευτούμε με τη νέα γενιά. Αυτή είναι η ελπίδα και το αύριο του τόπου μας. Θέλουμε τη ζωντάνια τους, τις ιδέες τους, το όραμά τους για την πόλη που θα θελαν να ζήσουν και να δημιουργήσουν.

Θέλουμε να πετύχουμε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Να μιλήσουμε τη γλώσσα του ρεαλισμού στους συνδημότες μας. Να αφουγκραστούμε τα «θέλω» τους και να επεξεργαστούμε ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητά τους. Να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να ενεργοποιήσουμε υγιείς δυνάμεις του τόπου μας. Να κάνουμε τους πολίτες να καταλάβουν πως ό,τι αποφασίζεται τους αφορά άμεσα. Πως τον δήμο τους πρέπει να τον νιώθουν σπίτι τους.

Σ’ αυτή την προσπάθεια εγρήγορσης και ενεργοποίησης δεν χωρούν αποκλεισμοί. Κανένας δεν είναι περίσσιος. Όλους μας αφορά η πόλη, ο δήμος που ζούμε. Κι αν αυτή η γενιά έκανε λάθη με την μπετοποίηση και την κάθετη δόμηση, την ανεξέλεγκτη χρήση των πόρων, την κατασπατάληση και καταστροφή των φυσικών πόρων του τόπου, την ωμή και βάναυση συμπεριφορά μας στο περιβάλλον στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι της νέας γενιάς είναι να βάλουν φρένο. Ν’ αρχίσει τώρα κιόλας μια προσπάθεια αφύπνισης μας, επιστροφής στις αξίες μας, σεβασμού στο περιβάλλον, επανάκτησης εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στον ίδιο τον άνθρωπο.

Κι όπως δεν υπάρχουν, φίλες και φίλοι, προβλήματα που έχουν χρώμα έτσι και οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν αποχρώσεις. Κι αν τους δρόμους που για κάποιους χωρίζουν γειτονιές, θρησκείες, καταβολές τους δούμε σαν δρόμους που μας ενώνουν σε μια πολυπολιτισμική τοπική κοινωνία, τότε και μόνον θα χαράξει μια νέα εποχή δημιουργίας για την Ξάνθη που όλοι ονειρευόμαστε.

Η Δημοτική μας Κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους και τους αγκαλιάζει όλους. Με σεβασμό στις Κομματικές προτιμήσεις στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθένα. Με γνώμονα τις αρχές μας, την πίστη μας στην ισονομία και ισοπολιτεία, την εδραιωμένη πεποίθησή μας ότι όλοι έχουν ρόλο στην πόλη που ονειρευόμαστε».

Ήδη έχουν δημιουργηθεί δέκα θεματικές ενότητες και αφορούν στον πολιτισμό, στην παιδεία και τον αθλητισμό, στην κοινωνική μέριμνα και την υγεία, στην ανάπτυξη και στην οικονομία, στο περιβάλλον και την οικολογία, στην καθημερινότητα, στον πολεοδομικό σχεδιασμό τα δημοτικά έργα και τις τεχνικές υπηρεσίες, στο δημοτικό διαμέρισμα Ευμοίρου, στο δημοτικό διαμέρισμα Κιμμερίων και τέλος στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Οι δημότες προσερχόμενοι στο Στέκι των Πολιτών, που βρίσκεται στην οδό Βουλγαροκτόνου 18, μπορούν να ζητούν ενημέρωση του επί των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την προώθηση λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητάς του που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Ξάνθης, την συμμετοχή τους στις Θεματικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με σκοπό την εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση ζητημάτων, τα οποία απασχολούν την τοπική μας κοινωνία και απαιτούν πολιτικές και τεχνοκρατικές προτάσεις επίλυσής τους, την υποστήριξη καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτισμικών δραστηριοτήτων που μπορούν να φιλοξενηθούν στο «Στέκι των Πολιτών» ή να συνδιοργανωθούν ή απλώς συμμετέχοντας στο απογευματινό «καφενείο» που θα είναι ανοιχτό για όλους με μουσική, τηλεόραση και δωρεάν διαδίκτυο. Να σημειωθεί ότι το Στέκι των Πολιτών θα είναι ανοιχτό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες: 09:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.