Που βαδιζει το Συνδικαλιστικο Κινημα;

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ στην Κομοτηνή από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής

Το παρελθόν, το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον του εργατικού κινήματος, μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε σήμερα, αποτέλεσε το θέμα της αφιερωματικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό Κύτταρο (Πρώην REX) την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.
 
Για αυτό και ενώ ολοκληρώθηκε με μουσική παράσταση από το Μουσικό σχολείο Κομοτηνής, το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες – τοποθετήσεις για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, και τις αλλαγές που έχουν επέρθει σε αυτό. 

Έχουμε και θα έχουμε παρουσία 

Κυβερνήσεις, κράτη έθνη εξαφανίστηκαν τα προηγούμενα 100 χρόνια, όμως το συνδικαλιστικό κίνημα παρέμεινε όρθιο, παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν, και δεν εξαφανίστηκε, τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός, για αυτό θεωρεί πως είναι ένας θεσμός ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί τα προβλήματα των ανθρώπων της εργασίας είναι τεράστια.
 
Όσο για τις κατηγορίες που πολλές φορές απευθύνονται προς το Εργατικό, ότι δεν δραστηριοποιείται αρκετά για την προστασία των εργαζομένων, ο κ. Μαγαλιός τόνισε πως σε καθημερινή βάση αναπτύσσει δράση τόσο με τους εργαζόμενους όσο και επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν ή καταστρατηγούν το ωράριο.
 
Επειδή όμως οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν δημοσιοποιούν αυτή τη δράση, ενώ «αυτοί που θέλουν να μας χτυπήσουν, βγάζουν δελτία τύπου που λένε ότι εμείς δεν έχουμε παρουσία. Έχουμε και θα έχουμε παρουσία, αλλά δεν θα τη βγάζουμε στη δημοσιότητα, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μας» ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση. 

Απαραίτητη η αναδιάταξη του κινήματος 

Για την ιστορία του κινήματος μίλησε ο κ. Παναγιώτης Τιάκας πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και πρώην μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που σημείωσε πως με την εκδήλωση αυτή αναστοχάζονται επί της δράσης της ΓΣΕΕ, αν δηλαδή τελικά ωφέλησε τους εργαζόμενους και αν υπήρξε αδράνεια.
 
Σκοπός της όλης ανασκόπησης είναι να μπορέσουν να διαταχθούν καλύτερα ώστε να εκπροσωπήσουν τους εργαζόμενους όπως πρέπει. 

Σημαντικές δυσχέρειες από το νέο ασφαλιστικό 

Την ενημέρωση για τις τελευταίες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό σύστημα πραγματοποίησαν μέλη του περιφερειακού παραρτήματος ΑΜΘ του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο περιφερειακό Παράρτημα ΑΜΘ στην Ξάνθη να σημειώνει πως ο χαρακτήρας της εκδήλωσης είναι και χρηστικός πληροφοριακός, πέρα από ψυχαγωγικός.
 
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με τον νόμο Κατρούγκαλου, τόνισε, έχει φέρει δυσχέρειες σε μεγάλες μάζες τόσο συνταξιούχων όσο και εργαζομένων, ενώ οι αλλαγές στο εργασιακό έχουν φέρει επέκταση της ευελιξίας, κατάργηση Συλλογικών συμβάσεων και άλλα θέματα.
 
Σημείωσε δε πως παρόλο που έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς Υπουργείου, χρειάζεται πιο ουσιαστική πρωτοβουλία επάνω σε αυτά τα θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.