«Ποτε θα υλοποιηθει το προγραμμα ενισχυσης των ημερησιων και εβδομαδιαιων περιφερειακων και τοπικων εφημεριδων;»

Την αδικαιολόγητη κυβερνητική καθυστέρηση καταγγέλλει ο Δ. Χαρίτου

Προ των ευθυνών τους θέτει ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων.

Όπως θυμίζει ο βουλευτής, η Κοινή Υπουργική Απόφαση του προγράμματος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Μάιο του 2019, σε λιγότερο από ένα μήνα από την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή, με την οποία διαμορφώθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε αντιληφθεί πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων και επιδίωξε την ενίσχυσή τους, ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα το σημαντικό τους έργο. Όμως, όπως επισημαίνει ο βουλευτής στην ερώτησή του, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Με την ερώτησή του ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερωθεί για ποιον λόγο δεν υλοποιείται το πρόγραμμα και πότε προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης υλοποίησης του προγράμματος.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από 36 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Το πρόγραμμα ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων καταρτίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1676/Τεύχος Β’/14 Μαΐου 2019). Υπογράφεται από τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον τότε Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο.

Η ΚΥΑ καταρτίστηκε στη βάση διάταξης του άρθρου 51 του Νόμου 4609/2019, που ψηφίστηκε στις 18 Απριλίου 2019 διαμορφώνοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του Τύπου. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντελήφθη πλήρως τα προβλήματα των εφημερίδων και προέβη άμεσα και ουσιαστικά σε λύσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις και θα επιτρέψει στις εφημερίδες να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης απρόσκοπτα, ως πυλώνας της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου.

Στα βασικά σημεία του προγράμματος περιλαμβάνονται τα εξής: Το πρόγραμμα είναι 4ετούς διάρκειας (2019-2022). Το ποσό που θα διατεθεί για την ενίσχυση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 16 εκατ. ευρώ συνολικά για 4 έτη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θα είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου (e-efimeris) του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ (Νόμος 3548/2007, όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 4487/2017). Το βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων είναι ο αριθμός των εργαζομένων (με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης), που απασχολεί καθεμία των ανωτέρω επιχειρήσεων.

Επειδή το πρόγραμμα βασίζεται σε ασφαλή κριτήρια και σε διαφανείς διαδικασίες ένταξης και στοχεύει στην ενίσχυση των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, άρα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Επειδή από την δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει παρέλθει διάστημα αρκετών μηνών, όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την υλοποίηση του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Για ποιο λόγο ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος;
  • Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των ημερησίων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.