Ποσο ταξιδεψε η ψυχη

Μια ξεχωριστή βραδιά πλημμυρισμένη από μουσική, εικόνες και λόγο επεφύλαξε προχθές ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ροδόπης σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με τη ΔΕΠΑΚ και το Σύλλογο «Περπατώ». Παρουσιάστηκε το φωτογραφικό λεύκωμα «Εστιάζοντας στην Ελλάδα» που αφιερώνεται σε αθλητές των Special Olympics παράλληλα με μια σειρά από μουσικές συνθέσεις, γραμμένες για βιολί και πιάνο, της συνθέτριας και χορωδού Μαρίας Περπερίδου. Στο βιολί ήταν η Νίνα Σεμερτζίδου, ενώ κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Φιλοποίμην Ανδρεάδης και Μυρσίνη Λαντζουράκη. Τα κείμενα συνόδευαν τις φωτογραφίες του λευκώματος και τα υπέγραφαν η Νίκη Γουλανδρή, ο Νίκος Παπανδρέου, η Μαρία Χαραμή, ο Νίκος Θέμελης, ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι θεατές δήλωσαν ενθουσιασμένοι κι εξέφρασαν την επιθυμία η δουλειά της συνθέτριας να συγκεντρωθεί σ’ ένα cd.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό είχε την ευκαιρία ν’ αγοράσει το λεύκωμα «Heartmatters», τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν κατά το ήμισυ στο σύλλογο «Περπατώ» και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση των Special Olympics.

Η Μαρία Περπερίδου είδε τις εικόνες από το «Heartmatters» κι επέλεξε κομμάτια μουσικά δικά της τα οποία «έδεναν» με το ελληνικό τοπίο κι αυτή ήταν η αρχή μιας πετυχημένης προσπάθειας. Το κοινό που βρέθηκε προχθές το βράδυ στην εκδήλωση καθηλώθηκε και η αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου ήταν κατάμεστη.

Η συνθέτρια μίλησε στον ΠτΘ με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης. «Οι αρχικές ιδέες υπήρχαν από το 1987 –8. Τις επεξεργάστηκα, τις έγραψα για βιολί και πιάνο, πρόσθεσα και νέα μέρη κι όλα αυτά έγιναν μέσα σ’ ενάμιση μήνα». Οι συνθέσεις της Μαρίας Περπερίδου έχουν ύφος και χρώμα ελληνικό, είναι επηρεασμένες από τη φύση της Ελλάδας και απηχούν τα συναισθήματά της. «Η μουσική αποτυπώνει τις εμπειρίες μας, είναι έκφραση ψυχής. Είχα κρατημένα για χρόνια αυτά τα κομμάτια στα συρτάρια της ψυχής μου και δεν ήξερα κατά πόσο θα ήθελα να τα μοιραστεί κάποιος μαζί μου. Το τόλμησα μετά την προτροπή της Δώρας Κάσσα, αλλά εκτιμώ ότι άξιζε τον κόπο γιατί αυτό που πήρα από τον κόσμο ήταν πάρα πολύ όμορφο, ήταν έκφραση βγαλμένη από την καρδιά τους». Για τη Μαρία Περπερίδου η μουσική περνάει μέσα από τα χρώματα της ψυχής και του πνεύματος του κάθε ανθρώπου που γράφει. «Είναι τα βιώματά μας ζωγραφισμένα σε νότες. Όταν υπάρχει το ευτυχές γεγονός ν’ ανταποκρίνεται το κοινό σ’ αυτό που δημιουργεί ο καλλιτέχνης δημιουργείται το «παίρνω» και «δίνω» που χρειάζεται η τέχνη».

Οι 11 συνθέσεις της ταξίδεψαν το κοινό σε τοπία ελληνικά με την αρωγή και των εικόνων που απαθανάτισε ο φακός 50 ελλήνων φωτογράφων.

Οι θεατές εξέφρασαν την επιθυμία να συγκεντρωθεί το έργο της Μαρίας Περπερίδου σε cd για να μπορέσουν να το προμηθευτούν, γιατί η μουσική τούς άγγιξε. Η ίδια βρίσκει γοητευτική την ιδέα κι ελπίζει η πρόταση του κοινού να τύχει θετικής υποδοχής από τη ΔΕΠΑΚ. Η προχθεσινή εκδήλωση είχε και μια άλλη πρόταση για τη συνθέτρια, στην οποία πρότειναν να μελοποιήσει ποίηση και η πρώτη της αντίδραση ήταν θετική. Έχοντας μάθει να δουλεύει σε σκληρούς ρυθμούς, μια και οι επαγγελματικές και οι οικογενειακές τις υποχρεώσεις δεν της αφήνουν ελεύθερο χρόνο, θα τολμήσει να προχωρήσει και στη μελοποίηση. Σαν άνθρωπος που γράφει από την εφηβεία, η Μαρία Περπερίδου έβγαλε στα 11 κομμάτια της την πορεία της δημιουργίας μέσα από τη νηνεμία αλλά και τις συγκρούσεις.

Τα έσοδα για «Περπατώ» και Special Olympics

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δώρα Κάσσα εξηγεί ότι τα κείμενα που επελέγησαν από το λεύκωμα «Heartmatters» λειτούργησαν ως σχόλια των εικόνων που παρακολουθούσε το κοινό. «Ο λόγος έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο στην εκδήλωση. Ερχόταν να συμπληρώσει με τους στοχασμούς των συγγραφέων και των ποιητών τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που ήδη είχε διεγείρει ο συνδυασμός της εικόνας με τη μουσική. Τα κυρίαρχα στοιχεία ήταν η φωτογραφία και η μουσική, η οποία είναι μια πρωτότυπη δημιουργία της συνθέτριας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη γενέθλια πόλη.

Η μουσική αναδείκνυε τις εικόνες» παρατηρεί.

Για τη Δώρα Κάσσα έχει αποδειχθεί ότι το πολιτιστικό αποτέλεσμα μιας εκδήλωσης είναι αξιόλογο μόνο με συμπράξεις και με συνεργασίες. «Μόνο με συνεργασία καλλιτεχνικών δυνάμεων που αποτελούν αυτό το πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο στον τόπο μπορεί να προκύψει κάτι αξιόλογο. Οι συντελεστές της χθεσινής παράστασης αποτελούν μέρος αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού κεφαλαίου του τόπου μας: η Μαρία Περπερίδου που συνέθεσε τα κομμάτια κι έπαιξε πιάνο, η Νίνα Σεμερτζίδου που έπαιξε βιολί και χρωμάτισε κάθε μουσική φράση με δεξιοτεχνία, καθώς και η Μυρσίνη Λαντζουράκη και ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης που διάβασαν με αισθαντικότητα τα κείμενα».

Μ.Α.

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από το PHOTO STAR

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.