Ποσο κοστιζει ο κινδυνος 1‰ να συμβει ατυχημα;
«Αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη: συμβολή στην ανάπτυξη ή υποθήκευση του μέλλοντος της περιοχής» ήταν το θέμα της πολύ αξιόλογης ημερίδας που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του Συνασπισμού στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο τέως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο γεωπεριβαλλοντολόγος – Λέκτορας στο ΔΠΘ Στέλιος Σκιάς και ο τοπογράφος, μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Πετρίδης. Έθεσαν επί τάπητος τους πιθανούς κινδύνους για ένα ατύχημα που θα έχει τρομακτικές συνέπειες στο περιβάλλον και την οικονομία, όχι μόνο της Θράκης, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου και μίλησαν για την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί ένα σύννεφο ομίχλης γύρω από το «μεγάλο αναπτυξιακό έργο», όπως είθισται να χαρακτηρίζεται από πολιτικούς, ακόμη κι αν τα λεγόμενα ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδαμινά.
Μιχάλης Παπαγιαννάκης: «Τα οικονομικά οφέλη του αγωγού είναι από μικρά έως ασήμαντα»
Ο κ. Παπαγιαννάκης σχολίασε ότι υπάρχουν μικρά μεν, αλλά υπαρκτά περιθώρια αλλαγής και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση με επιχειρήματα. «Τα οικονομικά οφέλη του αγωγού είναι από μικρά έως ασήμαντα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για 30 εκατ. ευρώ, για όλη τη Θράκη, όταν ο προϋπολογισμός της Αλεξανδρούπολης είναι 42 εκ.
Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά, αν είναι αυτό το οικονομικό όφελος, θα πρέπει να το ζυγίσουμε με τους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν για όλο το Αιγαίο από την κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων πλοίων – 2 έως 3 την ημέρα των 300.000 τόνων (2.100.000 βαρέλια)». Παρέπεμψε στο ατύχημα που έγινε έξω από τη Σαντορίνη και απειλεί το τουριστικό μέλλον του νησιού. «400 τόνοι πετρελαίου και κινδυνεύει όλο το νησί διότι το κράτος δε μπόρεσε να το εμποδίσει, δε μπόρεσε να το ελέγξει, δε μπόρεσε να πάρει αποφάσεις, έμπλεξαν οι αρμοδιότητες, δεν θέλουν να δώσουν αποζημιώσεις, δεν ξέρουν ποιος θα πληρώσει. Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στο τι θα συμβεί όταν γνωρίζεις ότι όλη η υπόλοιπη κατάσταση της χώρας, η πολιτική και η νομοθετική, είναι πολύ κακή; Η Ελλάδα είναι εκείνη που εμπόδισε την Ευρώπη να καταργήσει τα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα πλοία.
Δεν έχει αναδιοργανωθεί το λιμενικό σώμα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων. Πώς θα παρακολουθήσει όλη αυτή την κίνηση και τα περίπλοκα ζητήματα με δύο φουσκωτά, εκ των οποίων το ένα δεν δουλεύει; Οι σοβαρές χώρες αυτά τα ζητήματα της μόλυνσης και των απειλών τα παρακολουθούν με δορυφόρους και αεροπλάνα. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να έχει σε όλα τα λιμάνια κατά μήκος της πορείας από το νότο στο βορά λιμάνια – καταφύγια, ώστε όταν υπάρξει πρόβλημα, κακοκαιρία ή ατύχημα να μπορεί αμέσως το πετρελαιοφόρο ν’ αράξει εκεί, να μη βουλιάξει και να επιδιορθωθεί. Δεν έχει κάνει, όμως, κανένα.
Το 1‰ να συμβεί ατύχημα σ’ ένα πετρελαιοφόρο – χωρίς να βουλιάξει ολόκληρο – θα είναι καταστροφικό για τις ακτές της Θράκης αλλά και για όλη την περιοχή του Αιγαίου, για τις ακτές της Θεσσαλίας, την Εύβοια, τις Σποράδες. Ήδη, στην Πάρο έχει δημιουργηθεί επιτροπή κατοίκων και θέλουν να ζητήσουν εγγυήσεις και να διαμαρτυρηθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Το ζήτημα είναι πανελλήνιο».
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο κ. Παπαγιαννάκης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα που σχετίζονται με το κόστος που θα επιφέρει τυχόν ατύχημα στον τουρισμό των Κυκλάδων, της Εύβοιας, του Αιγαίου ολόκληρου. «Πόσο κοστίζει να λαδώσετε τις ακτές της Εύβοιας σε μόνιμη βάση, μέχρι να γίνει – εάν είναι δυνατόν – η αποκατάσταση;». Απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο τρομάζει.
Ο κ. Παπαγιαννάκης επανέλαβε ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται και να καταγγείλουν.
Στέλιος Σκιάς: «Με ποια μέτρα θ’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα έρθουν;»
Ο Σ. Σκιάς στην αιχμή της παρέμβασής του έθεσε το περιβαλλοντικό ζήτημα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. «Θεωρώ ότι στη χώρα μας, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, το εργαλείο αυτό δεν εφαρμόζεται καθόλου αποδοτικά, επομένως η κατάσταση είναι δραματική. Μέσω αυτών των ΜΠΕ παράγουμε μια πληθώρα ευχολογίων σε τυπωμένο χαρτί, επομένως είμαστε απροετοίμαστοι ν’ αντιμετωπίσουμε ένα έργο με τόση σοβαρότητα και πολυπλοκότητα κι εν δυνάμει επικινδυνότητα, όπως είναι ο αγωγός. Το θέμα είναι με ποια μέτρα θ’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα έρθουν ξεκινώντας από τις βασικές μελέτες μέχρι την κατασκευή, αλλά και προχωρώντας και μετά τη λειτουργία του έργου, προασπίζοντας το μεγαλύτερο πλούτο που διαθέτει η περιοχή, το φυσικό κεφάλαιο, το οποίο είναι γνωστό για την πολυποικιλότητα και την ομορφιά του.
Ως επιστήμονες, ως φορείς και ως κοινωνία, καλούμαστε να προασπίσουμε αυτό το μεγάλο εθνικό μας κεφάλαιο, τόσο στην ξηρά, την παράκτια ζώνη, όσο και στο θαλάσσιο χώρο που είναι κρίσιμος».
Ο κ. Σκιάς έθεσε και το ζήτημα της διακίνησης του φορτίου, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που θα ελέγχει με τα τελειότερα συστήματα ασφαλείας τη διακίνηση. «Πολλές φορές αναφερόμαστε στο έργο, στα τρία βασικά του συστήματα, το χερσαίο τμήμα, το παράκτιο και τις εγκαταστάσεις φόρτωσης εντός του θαλάσσιου κόλπου. Θα πρέπει, όμως, να συμπεριλάβουμε και το σύστημα των πλοίων, δηλαδή τη διακίνηση του φορτίου. Πρόκειται για πλοία τεράστιας χωρητικότητας, της τάξης των 300.000 τόνων, τα οποία θα διακινούνται με μεγάλη συχνότητα εντός του Αιγαίου. Είναι κατανοητό το τι σημαίνει μια ατυχηματική ρύπανση, η οποία με κανέναν τρόπο δε μπορεί να προβλεφθεί ή να μηδενιστεί. Άρα, είναι πολύ σπουδαίο να εφαρμοστούν τα τελειότερα συστήματα ασφαλείας και να επιβλέπεται η σωστή εφαρμογή τους από ένα φορέα που θα έχει προδιαγραφές ανεξαρτησίας, ώστε να διαδραματίσει σωστά αυτό το ρόλο.
Χρειάζεται η χώρα ν’ αποκτήσει μια υποδομή – την οποία μέχρι τώρα στερείται – για να μπορεί ν’ αντιμετωπίσει με βέλτιστο τρόπο τους επερχόμενους κινδύνους και τα επερχόμενα προβλήματα, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο κι ευρύτερα. Ελπίζω σταδιακά να υπάρξει μια γενικότερη συνειδητοποίηση αναφορικά με τα προβλήματα που συνδέονται με τον αγωγό, μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει μεγάλη ευθύνη για να δημιουργήσει επιτροπή περιβάλλοντος, έτσι ώστε να υπάρχει μια δυνατότητα έστω στοιχειώδους παρέμβασής του, δυνατότητα συνεργασίας ιδρυμάτων που εμπλέκονται με τα επιστημονικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως είναι το ΙΓΜΕ, ανάγκη να καταγραφεί ακριβώς το τι συμβαίνει στο χερσαίο τμήμα, στο χώρο της ευρύτερης επιρροής του έργου, ούτως ώστε να ξέρουμε την αφετηρία και αν υποτεθεί ότι έχουμε στη συνέχεια ατυχηματική ή λειτουργική ρύπανση, να είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τι υπήρχε και πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση, κάτι που σήμερα δεν το ξέρουμε.
Επομένως, υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν, να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σ’ αυτόν τον ακανθώδη δρόμο που ανοίγεται λόγω της λειτουργίας του αγωγού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε.
Ο γραμματέας της Ν. Ε. του ΣΥΝ Τάκης Χαρίτος αναφέρθηκε στο θέμα της ημερίδας, σχολιάζοντας «δε συμμεριζόμαστε το κλίμα ευφορίας που πάει να δημιουργηθεί στην περιοχή».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
