Πως υποδεχθηκαν οι φορεις της Ροδοπης την ανακοινωση για την αυξηση του κατωτατου μισθου

Θετικό βήμα για τους εργαζομένους αλλά ένα ακόμα φορτίο για τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους Α. Βαφειάδη, Π. Μαγαλιό και Ι. Φραντζή - Συμφωνούν πως θα πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα για τις επιχειρήσεις
Θετική αλλά μονόπλευρη έκριναν την εξαγγελία της κυβέρνησης, βάσει της οποίας ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 650 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης κ. Ιάκωβος Φραντζής.
 
Όπως τονίζουν η αύξηση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί από άλλα μέτρα που θα ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν αυτές να γίνουν βιώσιμες και φυσικά να μην αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους για να μπορούν να καλύψουν το οικονομικό φορτίο που προκύπτει.

Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «Απαιτείται στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αντίκρισμα που θα έχουν οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού στους εργαζομένους εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα να υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς αυτές καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμα φορτίο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ελάφρυνση. 
 
«Οποιαδήποτε αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα προκαλεί θετικά συναισθήματα σε πρώτη φάση. Άλλωστε μετά από 10 χρόνια κρίσης, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που επλήγη περισσότερο μαζί με τις επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί τα εισοδήματα τους» ξεκαθάρισε αρχικά ο κ. Βαφειάδης για να αντιτείνει πως «βέβαια αυτή είναι η θετική ανάγνωση. Αν πάμε λίγο παρακάτω, όσον αφορά στους ίδιους τους εργαζομένους, η προψηφισθείσα μείωση του αφορολογήτου για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα οδηγεί πλέον σε ένα μικρό δωράκι των 10-20 ευρώ και αν. Οπότε από αυτό συμπεραίνουμε πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αύξηση».
 
«Εμείς θα θέλαμε αυτή η αύξηση  του κατώτατου μισθού» συνέχισε ο κ. Βαφειάδης «να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, όπως τόσα χρόνια συνέβαινε και όλα κατέληγαν σύμφωνα με διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και όχι να είναι μονομερείς πράξεις. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να «είναι πραγματικές και σωστές αυξήσεις» μη παραλείποντας να επισημάνει πως θα πρέπει «να γίνουν και σχετικές διορθωτικές κινήσεις ως προς το αφορολόγητο και τη μείωση των εισφορών των επιχειρήσεων ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση κανενός και πραγματικά να δοθούν αυτά τα λεφτά πίσω στην αγορά και να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση, γιατί το έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας».
 
Μάλιστα ο κ. Βαφειάδης εκτίμησε πως «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν έτσι όπως είναι η κατάσταση» για να διευκρινίσει βέβαια πως «θα αναγκαστούν να δώσουν τις αυξήσεις βάσει νόμου, καθώς  όποιος δεν υπακούσει θα έχει τα ανάλογα πρόστιμα αλλά από εκεί και πέρα θα ζοριστεί επιπλέον η κάθε επιχείρηση». Παράλληλα σημείωσε πως σε περιοχές όπως η Αθήνα πιθανόν το εν λόγω μέτρο να φέρει περισσότερη ανεργία, μαύρη και αδήλωτη εργασία, μερική απασχόληση ενώ μετέφερε και το προσωπικό του παράδειγμα ως εργοδότη εξηγώντας πως «σε μια επιχείρηση όπως η δική μου, όπου έχουμε 8 εργαζομένους, με τους απλούς υπολογισμούς θα έχω μία επιβάρυνση των 600-700 ευρώ το μήνα το λιγότερο.
 
«Αυτό καταλαβαίνετε τι σημαίνει» συνέχισε «για μία ακόμα πιο μεγάλη επιχείρηση και το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, ειδικά για την περιοχή μας, καθώς με επίσημα στοιχεία είμαστε ο δεύτερος φτωχότερος νομός στην Ελλάδα. «Περιμένουμε διορθωτικές κινήσεις» επανέλαβε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ «ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο και αποτελούν ραχοκοκαλιά της οικονομίας και τον μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδοτικό φορέα, καθώς απασχολούν το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».

Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής «Δεν πρέπει να καταργούμε τον ρόλο των εταίρων στις συλλογικές συμβάσεις» 

Επιφυλακτικός ως προς την διαδικασία λήψης της απόφασης της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και ως προς το κέρδος που ουσιαστικά θα έχουν οι εργαζόμενοι, εφόσον προχωρήσει στην κατάργηση του αφορολόγητου παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός.
 
«Κάθε αύξηση που έρχεται στον ιδιωτικό τομέα είναι καλοδεχούμενη και αυτό δεν το αμφισβητούμε επεσήμανε ο κ. Μαγαλιός για να συμπληρώσει πως «οφείλουμε όμως να δούμε αν είναι πραγματική αυτή η αύξηση καθώς είναι μία αύξηση που ουσιαστικά δεν καλύπτει την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που έγινε στα χρόνια της κρίσης». Παράλληλα ο ίδιος εξέφρασε φόβους για «επίπλαστη» αύξηση, αφού με τη σχεδιαζόμενη μείωση των ορίων του αφορολόγητου ουσιαστικά δεν επιτελείται αύξηση αλλά απώλεια για το εισόδημα των εργαζομένων. Επίσης αναφορικά με τον υποκατώτατο μισθό για τους εργαζομένους κάτω των 25 ο κ. Μαγαλιός θύμισε πως, η κατάργηση του ήταν υποχρέωση της Ελλάδας από το 2017 όταν και καταδικάστηκε η Ελλάδα μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ.
 
«Οπωσδήποτε, η αύξηση είναι καλοδεχούμενη» επανέλαβε ο κ. Μαγαλιός θίγοντας όμως και τον τρόπο που αυτή έγινε. «Σε όλα τα προηγμένα κράτη αυτά καθορίζονται από τους εταίρους, δηλαδή από τους εργαζομένους και τους εργοδότες με συλλογικές συμβάσεις! Δεν μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να βγάζει ανακοινώσεις και να αναφέρει την αύξηση του μισθού, καταργώντας τον ρόλο της ΓΣΕΕ και των Εργοδοτών. Πρέπει εμείς, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι αυξήσεις πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι» κατέληξε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής.

Ιάκωβος Φραντζής, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης «Η αύξηση δόθηκε μονόπλευρα, οι επιχειρήσεις σηκώνουν μεγάλο φορτίο»

Τις ενστάσεις του ως προς την προχειρότητα λήψης της απόφασης και κυρίως την αδυναμία των επιχειρήσεων να σηκώσουν ένα ακόμα βάρος εξέφρασε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ροδόπης κ. Φραντζής επικεντρώνοντας ειδικά στην περιοχή μας. «Είναι εύλογο το ότι ανακοινώθηκε η αύξηση αλλά δεν είναι σωστά μελετημένη η απόφαση» εκτίμησε ο ίδιος. «Οι επιχειρήσεις εδώ έχουν τεράστια προβλήματα» πρόσθεσε για να εκφράσει την εκτίμηση πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει άμεσο κόστος στις επιχειρήσεις.

«Οι επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή πληρώνουν υπέρογκες εισφορές, έχουν μεγάλους φορολογικούς συντελεστές και τα βγάζουν με δυσκολία πέρα. Δεν υπάρχει καν τραπεζικό σύστημα να εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις. Η αύξηση στον κατώτατο μισθό, έπρεπε να συνοδευτεί με άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην χάσουν την ανταγωνιστικότητα που έχουν. Τώρα θα ανέβει το κόστος κατά 11% άρα η ανταγωνιστική θέση των προϊόντων της Ελλάδας σε σχέση με προϊόντα του εξωτερικού θα έχει ένα ποσοστό αύξησης. Θέλω να πω δηλαδή πως οι μικρές παροχές δόθηκαν μονόπλευρα, καθώς έπρεπε να γίνει κάτι για τις επιχειρήσεις που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα εδώ στην περιοχή μας έχει κοπεί το 12 % και μαζί του άλλα πολλά ακόμα, που καθιστούν δύσκολη τη βιωσιμότητα τους. Εύλογο είναι ότι θα έπρεπε να ανέβει ο βασικός μισθός αλλά αυτή η απόφαση θα έπρεπε να συνοδεύεται και με άλλα μέτρα, όπως φορολογικά και χαμηλότερες εισφορές. Είναι υπερβολικά πολλά όσα καλείται να πληρώσει η κάθε επιχείρηση» υπογράμμισε ο κ. Φραντζής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.