«Πως βιωσα την τρομοκρατικη επιθεση στο Μαντσεστερ»

Ο γιατρός Οδυσσέας Παπαδριέλλης που ζει και εργάζεται μόνιμα στην βρετανική μεγαλούπολη καταθέτει την εμπειρία του - «Οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στην τρομοκρατία και να μην αφήσουν τον φόβο να αλλάξει τις καθημερινές τους συνήθειες»

Παρά τη χρονική στιγμή που συνέβη και τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που επικρατεί στη χώρα, η αποτρόπαια βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλο αντίκτυπο στις επερχόμενες βρετανικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Ο φόβος της τρομοκρατίας δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε «σκληροπυρηνικές» επιλογές στην κάλπη, εκτιμά σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό «Politico».
 
Η ιστορία και οι έρευνες αποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί, οι οποίοι είναι με τραγικό τρόπο εξοικειωμένοι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, θα διατηρήσουν την παραδοσιακή ψυχραιμία τους. Πρόσφατες είναι ακόμα οι μνήμες από τα όσα συνέβησαν ως αποτέλεσμα της διένεξης με τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Για δεκαετίες τόσο η Βόρεια Ιρλανδία, όσο και η Μεγάλη Βρετανία ήταν θέατρα παραστρατιωτικής βίας και τρομοκρατικών επιθέσεων. Στη διάρκεια αυτών των αιματηρών δεκαετιών οι ψηφοφόροι αναγκάστηκαν να λάβουν υπόψη τους όλα αυτό το σκηνικό, ενώ οι δημοσιογράφοι καθιέρωσαν μία υψηλού επιπέδου ρεαλιστική προσέγγιση στην κάλυψη των τρομοκρατικών επιθέσεων.
 
Όταν ήταν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ, ζητούσε από τα μέσα ενημέρωσης να αντισταθούν στο να δίνουν στους δράστες το λεγόμενο «οξυγόνο της δημοσιότητας». Για δεκαετίες, η κάλυψη της πολιτικής βίας υπάκουε στο αξίωμα ότι όσο λιγότερο δημοσιοποιείς τις πράξεις των τρομοκρατών, τόσο λιγότερη θα είναι και η εξουσία τους να «τρομοκρατούν» το κοινό.
 
Κάποια περίοδο είχε απαγορευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας η πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας των πολιτικών κομμάτων, που είχαν δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες. Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στη Βόρεια Ιρλανδία «προσπερνούσαν» την απαγόρευση ντουμπλάροντας τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις των «κομμένων» πολιτικών με φωνές ηθοποιών. 

Οδυσσέας Παπαδριέλλης «Οι πολίτες του Μάντσεστερ θα χρειαστούν καιρό για να επανέλθουν στους καθημερινούς τους ρυθμούς» 

Ο «Παρατηρητής της Θράκης» συνομίλησε με τον συμπολίτη Κομοτηναίο οδοντογιατρό Οδυσσέα Παπαδριέλλη, που ζει και εργάζεται στο Μάντσεστερ από το 2008  και βίωσε από κοντά τα γεγονότα που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση στη διάρκεια της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας στο Μάντσεστερ Αρένα, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 64, μεταξύ των οποίων πολλών νέων παιδιών και εφήβων.
 
«Στην πόλη επικρατεί μια παγωμάρα, ο κόσμος είναι σοκαρισμένος. Βέβαια γνωρίζαμε ότι το Μάντσεστερ ήταν πιθανός στόχος αλλά πάντα περιμένεις πως κάπως θα αποτραπεί. Υπάρχει μεγάλη αστυνόμευση από το χτύπημα και μετά. Οι πολίτες του Μάντσεστερ θα χρειαστούν καιρό για να επανέλθουν στους καθημερινούς τους ρυθμούς», τονίζει ο 41χρονος Οδυσσέας Παπαδριέλλης. 
 
Στη ερώτηση για το αν πιστεύει ότι αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει τη ζωή, την καθημερινότητα και τις συνήθειες του Βρετανών στις πόλεις τους, ο ίδιος απαντά ότι οι Βρετανοί είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στην τρομοκρατία και να μην αφήσουν τον φόβο να αλλάξει τις καθημερινές τους συνήθειες και το περιβάλλον των ανοιχτών και ανεκτικών κοινωνικών που έχουν σφυρηλατήσει.
 
Τέλος, αναφερόμενος στις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τους ξένους υπηκόους που ζουν στη Βρετανία και για τον αν κινδυνεύουν οι ίδιοι να πέσουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων, ο Οδυσσέας Παπαδριέλλης υποστηρίζει ότι πρόβλημα ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων εναντίον Ευρωπαίων δεν υφίσταται, εκφράζει όμως φόβους ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν μουσουλμάνοι από ακροδεξιά στοιχεία και ότι ήδη η αστυνομία έχει αυξήσει τη φύλαξη τζαμιών και οίκων λατρείας διάφορων δογμάτων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.