Πως θα μεγαλωσουν ευτυχισμενα παιδια

Ημερίδα από τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής

Ο ρόλος της Οικογένειας και η Συμβολή του Κράτους στην ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών αποτέλεσε την βάση για την ημερίδα που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Η ημερίδα, με τίτλο «Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά – Ο ρόλος της οικογένειας και η συμβολή του κράτους» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Υπηρεσίες Δημοσιότητας και Ευαισθητοποίησης» του συνοδευτικού μέτρου με τίτλο «Ψυχοκοινωνική́ στήριξη, ενδυνάμωση και κοινωνική ένταξη παιδιών και γονέων», στο πλαίσιο της πράξης «Αποκεντρωμένες Προμήθειες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 2015-2016»- Κοινωνικής Σύμπραξης ΡΟΔΟΠΗΣ, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική́ και Βασική́ Υλική́ Συνδρομή́ του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους – ΤΕΒΑ» όπου συμμετέχουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος ως εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΡΟΔΟΠΗΣ, ενώ για την εκδήλωση συνεργάστηκαν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής. 

Ευαισθητοποίηση για όλους τους γονείς 

Τα παιδικά χωριά SOS συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ ως πιστοποιημένος φορέας, σημείωσε η κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία τόνισε πως θα συνεχίσουν αυτές τις ενημερωτικές δράσεις με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όλους τους γονείς τόσο για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS γενικότερα όσο και για το έργο που υλοποιεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ειδικότερα.
 
Τόνισε δε πως στο τέλος του Ιουνίου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη, πολύωρη, διαδραστική ψυχαγωγική δράση για παιδιά του Δημοτικού στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών του Κέντρου Στήριξης και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με διαδραστικά παιχνίδια.
 
Σημείωσε βέβαια ότι θα πρέπει όλοι να συνδράμουν με την τεχνογνωσία που διαθέτει ο καθένας για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό κάνουν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, συμβάλλοντας στην υλοποίησή του. 

Υποστήριξη από τα παιδικά χωριά SOS 

Αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση από τις τρείς που θα πραγματοποιήσουν τα παιδικά χωριά SOS, ως μέρος των υποστηρικτικών υπηρεσιών που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ, σημείωσε η κ. Κασσιανή Μαδεμλή, ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη των παιδικών χωριών SOS Ελλάδας για τα προγράμματα της Θράκης.
 

Έτσι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποίησαν την ενημερωτική αυτή εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος ΤΕΒΑ, θέματα που αφορούν την οικογένεια, εξ ου και ο τίτλος της ημερίδας, μεταφέροντας επίσης τους τρόπους με τους οποίους το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας Κομοτηνής μπορεί να στηρίξει οικογένειες που βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες.
 
Άλλωστε το Κέντρο, ως δομή των Παιδικών Χωριών SOS, υποστηρίζει, κυρίως θεραπευτικά, οικογένειες και παιδιά, προσφέροντας υπηρεσίες από λογοπαιδικό, ειδικό παιδαγωγό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
 
Η κ. Μαδεμλή επικεντρώθηκε στην ομιλία της στο ρόλο του πατέρα, και το τι μαθαίνει ένα παιδιά από αυτόν.  

Στενή η συναισθηματική σχέση μητέρας παιδιού 

Στη συναισθηματική σχέση μητέρας και παιδιού αναφέρθηκε η κ. Μάγδα Κατσικίδου, ψυχίατρος ψυχοθεραπεύτρια, η οποία τόνισε πως πρόκειται για ιδιαίτερο θέμα, μιας και είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που ανακουφίζει, διαμορφώνει την προσωπικότητα, την εικόνα για τον κόσμο και το περιβάλλον.
 
Για αυτό και θεωρεί σημαντικό να οριστεί τι είναι ασφαλής δεσμός, που μπορεί να βοηθήσει και να επηρεάσει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και να δοθούν στρατηγικές ώστε και οι γονείς να είναι πιο ευτυχισμένοι, θέτοντας τα θεμέλια ώστε το παιδί να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά.
 
Η μητέρα, τόνισε, είναι ο καθοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη του παιδιού, η οποία όμως επηρεάζεται από μια σειρά από παράγοντες, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους. Ωστόσο ο βασικός συναισθηματικός δεσμός, η στήριξη, η αφοσίωση, η αποδοχή, η καθοδήγηση από τη μητέρα, μπορεί να συμβάλλει πάντα θετικά ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα.
 
Αντίθετα η έλλειψη αυτού του δεσμού, επισήμανε η κ. Κατσικίδου, ελλοχεύει δυσκολίες στην ανάπτυξη του παιδιού, ακόμα και την πιθανότητα να δημιουργηθούν κάποιες ψυχικές ή ψυχολογικές διαταραχές, για τις οποίες και η οικογένεια και το παιδί να ζητήσουν υποστήριξη.
 
«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε την ψυχική υγεία ως κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη ζωή μας» ανέφερε, μιας και θεωρεί πως πέρα από το βιολογικό μας υπόβαθρό, έχουμε και το ψυχικό μας υπόβαθρο, και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια γιατί κάποιες φορές μπορεί να αισθανόμαστε πιεσμένοι και να επηρεαστούν οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.