Πως θα γινουν οι αιτησεις για τη νεα Επιστρεπτεα Προκαταβολη των 1,4 δισ. ευρω

Οι τρείς αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων

Επιχειρήσεις κάθε κλάδου (ΚΑΔ) ακόμη και ατομικές χωρίς εργαζομένους αν έχουν ταμειακή μηχανή (σ.σ. οι τελευταίες υπολογίζονται σε περίπου 200.000 – 250.000), αλλά και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εντάσσονται στο δεύτερο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που μπορεί να μοιράσει ακόμη και πάνω από 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρούνται όσες έχουν πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.

Οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 22 Ιουνίου στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Εν συνεχεία θα οριστικοποιηθούν οι όροι επιστροφής του ποσού. Μετά, με δεύτερη αίτηση (χορήγησης), θα γίνει η οριστική αποδοχή του δανείου από τον επιχειρηματία.
Στον πρώτο κύκλο, σημείο-κλειδί ήταν η μείωση τζίρου τον Μάρτιο. Πλέον υπολογίζεται η πτώση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον ζητούνται στοιχεία για το σύνολο του 2020 που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας.

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ άνοιξε σήμερα  η πλατφόρμα και, όπως έχει προαναγγείλει, επιχειρείται, να ολοκληρωθούν οι πληρωμές έως τις 7 Ιουλίου.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε επίσης πως σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εργαζομένων που ήταν σε αναστολή σύμβασης και τον Μάιο τα 534 ευρώ και υπεγράφη η ΚΥΑ καταβολής του επιδόματος για ελεύθερους επαγγελματίες.

Για την Επιστρεπτέα, η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα γίνει στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ.

Τι αλλάζει

Δικαίωμα ένταξης έχουν ανεξαρτήτως ΚΑΔ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού (πτώση τζίρου). Οι τρεις αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων αφορούν στο ότι:

  1. Εντάσσονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.)
  2. Εντάσσονται οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020, οι οποίες διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.
  3. Δεν εντάσσονται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιουνίου 2020.

Όπως και στον πρώτο κύκλο, δεν εντάσσονται επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο αυτή.

Επίσης θα πρέπει να μην ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ). Επίσης θα πρέπει να μην έχουν εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό της ΕΕ ανώτατο όριο ενισχύσεων για την τριετία 2018-2020.

Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν στοιχεία:

*Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάιο 2020. Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.  Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν  τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,  το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019. Επιπροσθέτως, προσυμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Τα υποβαλλόμενα στοιχεία δε δύνανται να τροποποιούνται από την επιχείρηση μετά την οριστικοποίησή τους.

*Για τους μήνες Ιούνιο έως και Δεκέμβριο 2020, οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τύπου τηρούμενων βιβλίων, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ ή τα ακαθάριστα έσοδα κάθε μήνα, κατά περίπτωση, από την 3η  μέχρι τη  10η ημέρα του επόμενου μήνα. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν.

Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ μπορεί να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία αυτής ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι, συγκριτικά στοιχεία εσόδων και δαπανών προηγούμενων περιόδων, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις των επιχειρήσεων.

Οι όροι της νέας ΚΥΑ

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα μπορεί να υποβάλλεται στην πλατφόρμα έως την 22η Ιουνίου 2020. Η υποβολή αίτησης δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση. Oι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά τις 22/6 που λήγει η προθεσμία υποβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπέβαλαν αίτηση στον πρώτο γύρο εξετάζεται να ζητηθεί από το ποσό που θα δικαιούνται στον δεύτερο γύρο να αφαιρεθεί αυτό που έχουν ήδη λάβει.

Στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης που δεν μπήκαν στην πρώτη φάση γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν μείωση τζίρου τον μήνα Μάρτιο. Το στοίχημα είναι για το ΥΠΟΙΚ είναι ο υπερδιπλασιασμός του ποσού που θα διανεμηθεί.

Συνολικά διατίθενται 2 δισ. ευρώ, αλλά στον πρώτο κύκλο αποδέχθηκαν το δάνειο περίπου 53.000 εταιρείες για ποσό περίπου 600 εκατ ευρώ. Απομένουν λοιπόν πάνω από 1,4 δισ ευρώ..

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ουσιαστικά δάνειο του κράτους επιστρεπτέο ενδεχομένως μερικά. Στον πρώτο γύρο οριζόταν πως αν έναν χρόνο μετά η εταιρεία έχει ακόμη πολύ μεγάλη πτώση τζίρου ή διατηρήσει το προσωπικό της, θα επιστρέψει το 70%-60% του ποσού αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως περίπου 2.000 συνδεδεμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει ακόμη το ποσό του πρώτου κύκλου σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ θα το πιστωθούν το αργότερο έως την Τετάρτη.  

Πηγή: capital.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.