Πως να κανετε Zero Waste αγορες στην Κομοτηνη

Μικροί και λίγο μεγαλύτεροι συμπολίτες μας μάς δείχνουν τον τρόπο μέσα από το “Kookoonari”

Τον τρόπο για Zero Waste αγορές στην πόλη της Κομοτηνής μας έδειξαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του 10ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής, που συμμετέχουν στο project “Kookoonari”.

Δεδομένης και της επαναλειτουργίας της αγοράς, μετά την άρση των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού, αλλά και τη διάθεση του συνόλου των συμμετεχόντων του 10ου Νηπιαγωγείου να δουν πράξη όλα όσα κατάφεραν να αποκομίσουν από το project σε θεωρητικό, και όχι μόνο, επίπεδο, δημιουργήθηκαν πέντε μικρές ομάδες, αποτελούμενες από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου, που επισκέφθηκαν πέντε διαφορετικά καταστήματα της πόλης, αποδεικνύοντας πως το Zero Waste κίνημα μπορεί να βρει εφαρμογή και σε μικρότερες κοινωνίες, όπως η Κομοτηνή, προσφέροντας μεγάλο εύρος αγοραστικών επιλογών που ανταποκρίνονται σε αυτό.

Μαρία Στρούμπα

«Μοναδική και ελπιδοφόρα εμπειρία»

Έτσι όπως μας εξήγησε η υπεύθυνη του project κ. Μαρία Στρούμπα μιλώντας στον «ΠτΘ», τα μέλη των ομάδων επισκέφθηκαν καταστήματα της Κομοτηνής που πουλάνε χύμα προϊόντα προκειμένου να μπουν στη διαδικασία να κάνουν τις αγορές τους χρησιμοποιώντας δικά τους βάζα, δοχεία και πάνινες σακούλες.

«Η εμπειρία ήταν μοναδική και αρκετά ελπιδοφόρα» τόνισε η ίδια εξηγώντας πως «τα σχόλια που ακούσαμε από όσα άτομα συμμετείχαν μας έδωσαν κίνητρο να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στον στόχο μας». «Η χαρά των παιδιών λόγω της συμμετοχής τους στην όλη διαδικασία ήταν μεγάλη! Ανυπομονούσαν να χρησιμοποιούσαν το δικό τους δοχείο. Μερικά μάλιστα απορούσαν γιατί κάποια προϊόντα ήταν συσκευασμένα ενώ την ίδια στιγμή τα έβλεπαν χύμα σε μεγάλα σακιά» συνέχισε, για να καταλήξει στον τελικό στόχο όλης της δράσης που δεν ήταν άλλο από τη διάδοση της εμπειρίας αυτής στους γύρω τους, δείχνοντας όπως επεσήμανε «μία διαφορετική οπτική των επιλογών που κάνουμε καθημερινά».

Η ίδια θέλησε να επισημάνει πως ο Zero Waste τρόπος αγοράς χύμα προϊόντων προϋποθέτει, όπως είναι λογικό, την τήρηση κανόνων υγιεινής από τα άτομα, τα οποία οφείλουν να χρησιμοποιούν καθαρά δοχεία, σκεύη και πάνινες σακούλες που πλένουν μετά από κάθε χρήση, για να καταλήξει απευθύνοντας προσκλητήριο «μύησης» στο zero waste κίνημα ευρύτερα στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής και εκτός της σχολικής κοινότητας του 10ου Νηπιαγωγείου. Προς τον σκοπό αυτόν άλλωστε η κ. Στρούμπα γνωστοποίησε πως σε μικρό χρονικό διάστημα «θα μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον τρόπο αγοράς προϊόντων, μέσα από τη δημιουργία αντίστοιχου βίντεο» που θα αναρτηθεί στα social media του “kookoonari” ελπίζοντας, όπως τόνισε, «να εμπνεύσει κι άλλα άτομα «να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν ΦΥΣΗ-κά και να γίνουν “kookoonari”».

Οι εμπειρίες των πρώτων zero waste «καταναλωτών» του «Kookoonari-ου»

Ελευθερία Κυρέζογλου, Νηπιαγωγός 10ου Νηπιαγωγείου

«Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε κάποιο κατάστημα με δικό μου βάζο για να βάλω μέσα τα προϊόντα που θα αγοράσω. Ομολογώ ότι η παραπάνω εμπειρία ήταν απολαυστική καθώς ένιωσα πολύ άνετα να δώσω το βάζο μου, ενώ περίμενα ότι θα υπήρχε αμηχανία όταν θα έπρεπε να εξηγήσω για ποιον λόγο επέλεξα αυτόν τον τρόπο αγοράς. Τέλος, ένιωσα περήφανη που γύρισα στο σπίτι και δεν πέταξα τίποτα… Δοκιμάστε το!».

Ανθή Όσκαρη, Νηπιαγωγός 10ου Νηπιαγωγείου και Γονέας

«Και για μένα ήταν η πρώτη φορά που έκανα αγορά με χρήση δικού μου δοχείου. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η συμμετοχή της κόρης μου Δέσποινας. Ότι δηλαδή έμαθε στην πράξη και όχι στη θεωρία πώς να κάνει τα ψώνια της χωρίς να χρειάζεται μετά να δημιουργήσει σκουπίδια. Η εμπλοκή της στην όλη διαδικασία ήταν το καλύτερο “μάθημα”».

Κική Πολίτου, Γονέας και μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

«Έχουμε κάνει την αρχή εδώ και καιρό με τις πάνινες τσάντες στις αγορές μας. Τώρα, μας δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας βάζα αποθήκευσης. Από τα ψώνια της εβδομάδας μέχρι το σνακ που θα πάρουμε από τον δρόμο στη βόλτα μας, θα προσπαθήσουμε να είναι zero waste! Ευχαριστούμε πολύ το “kookoonari”!».

Γρηγόρης Τζενετίδης, Ιδιοκτήτης της καφετέριας “Bakkal” και Γονέας

«Το “Bakkal”, που τα τελευταία 3 χρόνια ακολουθεί ένα σύστημα Zero Waste υποκίνησης των πελατών του, βρήκε προχθές έναν φίλο με κοινή γραμμή. Το όνομα αυτού “kookoonari”! Η επίσκεψή τους στο κατάστημά μας ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προμηθεύσουμε μικρούς και μεγάλους φίλους με ροφήματα σε επαναχρησιμοποιούμενα βάζα και ποτήρια (θερμός ή μπαμπού) με καλαμάκια αμύλου ή αυτοδιασπώμενα, εφαρμόζοντας πάντα την έκπτωση για όσους επιλέγουν την παραπάνω «οδό». Επίλογος ήταν τα παγωτίνια των μικρών μας φίλων σε επαναχρησιμοποιούμενο τάπερ. Αυτές είναι επισκέψεις που μας γεμίζουν χαμόγελα».

Κατερίνα Γκαγκάνα, Ιδιοκτήτρια του καταστήματος βιολογικών προϊόντων «Τόλκας Π. & ΣΙΑ Ο.Ε.»

«Πολύ αξιόλογη προσπάθεια! Χρειάζονται τέτοιες δράσεις για έναν καλύτερο κόσμο! Συγχαρητήρια και καλή δύναμη!».

Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, Υπάλληλος στο κατάστημα ξηρών καρπών «Κωνσταντίνου Κωνσταντία»

«Χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιες αξιέπαινες προσπάθειες. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι αυτό το παράδειγμα. Το μαγαζί μας ενδείκνυται για τέτοιες προσπάθειες και όσοι ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο αγοράς είναι ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι. Ας κάνουμε όλοι το χρέος στον βαθμό που μπορούμε!»

Ανδρέας Κέκκερης, Iδιοκτήτης καφεκοπτείου «ΑΦΟΙ ΚΕΚΚΕΡΗ Ο.Ε.»

«Ως επιχείρηση μπορούμε να συμβάλλουμε στη διάθεση χύμα προϊόντων (καφέ, τσάι, κ.λπ.) στους ενδιαφερόμενους που έρχονται με δικά τους δοχεία για τις αγορές τους. Ευχαριστούμε το “kookoonari” για την πρόσκληση!» Αιμιλία Καρταλάκη, Ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Μπαχαρόκοσμος» «Ευχαριστούμε το “kookoonari” που μας έδωσε την ευκαιρία να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια της διάδοσης της αγοράς χύμα προϊόντων σε σκεύη πολλαπλών χρήσεων. Ευχαριστούμε τους γονείς και τα παιδιά τους, που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή!».

Info

Το “kookoonari” project υποστηρίζεται από το START (https://www.startgreece.net/), ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Website: https://kookoonari.org/ E-Mail: [email protected] Facebook: @become.kookoonari Instagram @kookoonari_ Youtube: kookoonari_


Φωτό: Δημήτρης Πολίτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.