Πορτα πορτα απο την επομενη εβδομαδα η ερευνα για την κακοποιηση των ζωων

Αθανασία Συκιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ «Υποχρέωση των πολιτών να καταγγέλλουν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων»

«Μετά λύπης διαπιστώνω ότι η Περιφέρεια δεν έχει ενεργοποιηθεί στο ζήτημα των αδέσποτων»

Τα πρώτα βήματα για την επίλυση ενός «μέγιστου» για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης ζήτημα, αυτό της κακοποίησης των ζώων, αναμένεται να γίνουν με την εκκίνηση της έρευνας που θα διεξάγουν το  Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής για τη διερεύνηση του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων.
 
Όπως ανακοινώθηκε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών, σε συνέχεια των περσινών του πρωτοβουλιών, θα ξεκινήσει ήδη από την επόμενη εβδομάδα την έρευνα, στόχος της οποίας είναι να χαρτογραφήσει την έκταση του προβλήματος στην Κομοτηνή, να καταγράψει το βαθμό συνειδητοποίησης και γνώσης των ευθυνών των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και να καταγράψει  το κατά πόσο οι ίδιοι ενδιαφέρονται για το πρόβλημα και καταγγέλλουν στις αρχές τις σχετικές πράξεις βίας ή είναι αδιάφοροι.
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Αναπληρώτρια Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και έχουσα την πρωτοβουλία της έρευνας κ. Αθανασία Συκιώτου, εξήγησε πως η έρευνα θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, με εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι θα επισκέπτονται πόρτα-πόρτα τους πολίτες της Κομοτηνής, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του σχετικού ερωτηματολογίου, που απαιτεί μόλις ένα λεπτό από τον χρόνο μας.
Η κ. Συκιώτου υπογράμμισε την αξία της έρευνας τόσο για την καταγραφή του μεγέθους του προβλήματος αλλά και την ανεύρεση λύσεων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, λύσεις οι οποίες  μπορούν και θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και από τις αρμόδιες αρχές.
 
Η ίδια εξήγησε πως μέχρι στιγμής να αναζητηθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ της προστασίας των ζώων και των πολιτών, για να επισημάνει ωστόσο πως, όπως η κακοποίηση ενός παιδιού ή ενήλικα απαιτεί την καταγγελία του γεγονότος, έτσι απαιτείται και η καταγγελία περιστατικών κακοποίησης των ζώων.
 
Ο λόγος στην ίδια…
 
ΠτΘ: κ. Συκιώτου σε συνέχεια των περσινών πρωτοβουλιών για τα αδέσποτα, το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών του ΔΠΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, αναλαμβάνει τη διερεύνηση του ζητήματος της κακοποίησης ζώων. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η έρευνα που αναμένεται να ξεκινήσει;
Α.Σ.: 
Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι υπάρχει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Μελέτης της κακοποίησης των ζώων, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Καθηγητή κ.Τόντη της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας, στο οποίο μετέχω κι εγώ. Σε αυτή την έρευνα θέλουμε κατ' αρχάς να ξεκινήσουμε με την χαρτογράφηση του προβλήματος στην περιοχή της Κομοτηνής, και στους οικισμούς του δήμου, για να καταγράψουμε το πόσο καταλαβαίνουν οι πολίτες τι σημαίνει κακοποίηση και ποιες είναι οι ευθύνες τους, όχι μόνο απέναντι των ζώων, σε σχέση με την ευζωία τους, δηλαδή αν ξέρουν ότι πρέπει να τα εμβολιάζουν, να τα στειρώνουν, να μην τα εγκαταλείπουν, να μην τα κακοποιούν, κλπ, αλλά και τις ευθύνες τους απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες καθώς έχουν ευθύνη και για τις βλάβες που προκαλούν τα ζώα τους. Επίσης αν ξέρουν ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές κακοποίησης καθώς  και η διαφορά κακοποίησης-κακομεταχείρισης. Ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι φροντίζουν πάρα πολύ καλά τα ζώα τους και τα αγαπάνε, αλλά αυτό να αποτελεί κακομεταχείριση, ενδεχομένως και κακοποίηση.
 
Από εκεί και έπειτα την ευθύνη σε σχέση με τα αδέσποτα την έχει ο Δήμος, σύμφωνα με τον νόμο, ωστόσο θα πρέπει να πούμε πως το θέμα των αδεσπότων δεν είναι ζήτημα ενός δήμου, γιατί τα ζώα δεν γνωρίζουν σύνορα. Περνούν από τον ένα δήμο στον άλλον και αν ο ένας δήμος τα φροντίζει περισσότερο από κάποιον άλλον, μπορεί και να πηγαίνουν εκεί. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι είναι και ζήτημα ευθύνης της περιφέρειας που κατά τον νόμο έχει τον έλεγχο και την εποπτεία. Μέχρι σήμερα με λύπη έχω να τονίσω ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η περιφέρεια.

«Πρέπει να υπάρχει μία χρυσή τομή ως προς την προστασία των ζώων αλλά και των πολιτών»

ΠτΘ: Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας δυστυχώς έχει αναδειχθεί και παραμένει τα τελευταία χρόνια σε πρώτο ζήτημα της επικαιρότητας. Δυστυχώς δε έχει αποτελέσει πεδίο διαμάχης, φιλόζωων και μη, με αποτέλεσμα και τη δημιουργία ή την έκφραση ακραίων απόψεων και από τις δύο πλευρές.
Α.Σ.:
Πρέπει όμως να υπάρχει μια χρυσή τομή. Τόσο ως προς την προστασία των ζώων, όσο και ως προς την προστασία των πολιτών. Το ένα δεν πρέπει να υπερτερεί του άλλου. Το ζήτημα είναι ότι το θέμα της κακοποίησης των ζώων δείχνει τον πολιτισμό μας – υπό την έννοια του πόσο φροντίζουμε τα ευάλωτα όντα γενικότερα- αλλά και τη σχέση με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αναφέρομαι σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και δείχνουν ότι όσοι κακοποιούν τα ζώα έχουν ήδη ή είναι ευεπίφοροι στο να προκαλέσουν κάποιες πράξεις βίας και σε ανθρώπους. Αυτό θέλουμε να το δούμε στην έρευνα και ο στόχος είναι τα πορίσματα να χρησιμοποιηθούν θετικά. Θα γίνει άλλωστε δημόσια συζήτηση επί των αποτελεσμάτων αυτών. Η έρευνα  ξεκινάει άμεσα, ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Θα δίνουμε ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες, ενώ θα υπάρχει και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους χρήστες του facebook, απ’ όπου οι πολίτες θα μπορούν να απαντούν στο σχετικό ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.

«Ζητούμε ένα λεπτό από τον χρόνο των πολιτών»

ΠτΘ: Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί;
Α.Σ.:
Θα έχουμε μια διανομή ερωτηματολογίου, πόρτα-πόρτα ανά δύο φοιτητές, οι οποίοι φυσικά θα  έχουν μια βεβαίωση του εργαστηρίου ότι διεξάγουν τη συγκεκριμένη έρευνα, για τους σκοπούς της οποίας ζητάμε ένα λεπτό από τον χρόνο των πολιτών. Πρόκειται για 35 συνολικά ερωτήσεις πολύ σύντομες, που απευθύνονται βεβαίως στον ενήλικο πληθυσμό, ενώ όσοι θα έχουν συμπληρώσει την έρευνα ηλεκτρονικά δεν χρειάζεται να την συμπληρώσουν και με τους φοιτητές. Δεν είναι καμία χρονοβόρα διαδικασία.

«Κατά τον ίδιο τρόπο που θα καταγγείλει την κακοποίηση ενός παιδιού ή ενήλικα, κάθε πολίτης θα πρέπει να καταγγείλει και την κακοποίηση ενός ζώου»

ΠτΘ: Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ένα από τα ζητήματα που ευελπιστεί η έρευνα αυτή να καταγράψει, είναι κατά πόσο οι πολίτες ενδιαφέρονται για το πρόβλημα, καταγγέλλουν στις αρχές τις σχετικές πράξεις βίας ή περιστατικά κακοποίησης ζώων τα οποία έχουν γίνει μάρτυρες. Είναι ένα ζήτημα πολυσυζητημένο στην περιοχή μας. Παρά το γεγονός ότι δυστυχώς βλέπουμε περιστατικά κακοποίησης, παρουσία μαρτύρων, ελάχιστοι έως μηδαμινοί είναι  αυτοί που τολμούν να καταγγείλουν επισήμως τα περιστατικά αυτά στις αρμόδιες αρχές. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Α.Σ.:
Δεν ξέρουμε την έκταση του προβλήματος, γι' αυτό θέλουμε να το καταγράψουμε και κυρίως να κατανοήσουμε από τι προκαλείται αυτό. Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι τόσο η αδιαφορία των πολιτών, όσο η μη γνώση της νομοθεσίας. Στις μικρές κοινωνίες είναι ακόμη πιο έντονο, επειδή ο κόσμος γνωρίζεται μεταξύ του. Σε κάθε περίπτωση όμως η άγνοια της νομοθεσίας εντείνει το πρόβλημα του «να καταγγείλω ή να μην καταγγείλω». Από εκεί και ύστερα, επειδή ίσως τονίζεται περισσότερο το ζήτημα των προστίμων, θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν μόνο πρόστιμα. Υπάρχει μια συρροή ποινών, τόσο διοικητικών, όσο και ποινικών. Ποινικά η κακοποίηση του ζώου μπορεί να φτάσει μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση. Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες, όπως επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι για κάθε έγκλημα το οποίο τελείται, έχουν υποχρέωση ως πολίτες να το καταγγέλλουν. Άρα κατά τον ίδιο τρόπο εάν δουν την κακοποίηση ενός παιδιού ή ενός ενήλικα, θα πρέπει να την καταγγείλουν, έτσι και η κακοποίηση των ζώων θα πρέπει να καταγγελθεί. Είναι έγκλημα.  Δεν μπορεί το 2018 να υπάρχουν ακόμα τέτοια θέματα.
 
ΠτΘ: Ενθυμούμενοι και την περσινή ημερίδα ενημέρωσης και τον ανοιχτό διάλογο που είχε πραγματοποιηθεί με την πολίτες, μπορούμε να πούμε ότι το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Ερευνών είναι ίσως ο μοναδικός επίσημος φορές στην περιοχή μας που έχει ανοίξει το ζήτημα των αδέσποτων, και όχι μόνο, ζώων στην περιοχή μας. Στο πέρασμα του έτους αυτού εσείς εντοπίσατε μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών απέναντι σε αυτά τα ζητήματα;
Α.Σ.:
Φυσικά. Κάποιοι άνθρωποι που είχαν μια δυσπιστία στο να βγουν έξω και να μιλήσουν, άρχισαν να κινητοποιούνται περισσότερο. Σαφώς διαπιστώνουμε την δραστηριοποίηση των δομών, των φορέων που προσπαθούν να βρουν λύσεις και αυτό είναι εμφανές, με τη δραστηριοποίηση του δήμου στην έρευνα αυτή. Θα δούμε αν με τα πορίσματα της έρευνας θα δραστηριοποιηθεί και η Περιφέρεια.
 

«Η παιδεία απέναντι στα ζώα να μπει και στα σχολεία»

ΠτΘ: Είναι άλλωστε σημαντικό και ότι θα προτείνετε και λύσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να υιοθετηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Α.Σ.: 
Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε το θέμα της παιδείας. Όπως μπήκε η περιβαλλοντολογική παιδεία στα σχολεία,  έτσι πρέπει να μπει και το θέμα της κακοποίησης των ζώων, γιατί αυτά ξεκινάνε, αν όχι από το σπίτι, τουλάχιστον από το σχολείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.