«Πορτα» απο την ΕΤΑΔ στον Δημο Κομοτηνης

Παρόλο που η ΕΤΑΔ συνεργάζεται με άλλους δήμους, τηρεί σιγή ασυρμάτου για την παραλία Φαναρίου

Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται το θέμα των παραλιών Φαναρίου και Αρωγής, μιας και από τη μία το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να βιάζεται για την παραχώρηση των παραλιών, με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο, ούτε η ΕΤΑΔ έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου Κομοτηνής.
 
Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι η συμπεριφορά των στελεχών της ΕΤΑΔ είναι ιδιαίτερα απαξιωτική προς τον Δήμο, τη στιγμή μάλιστα, που σε άλλες περιοχές προχωρούν κανονικά παραχωρήσεις και αξιοποιήσεις.
 
Το θέμα έφερε στο Συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η Πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία ζήτησε να μάθει, ενόψει και της έλευσης της θερινής περιόδου, ποια είναι η κατάσταση στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στην Αρωγή και το Φανάρι.
 
Απαντώντας ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως από την ανατολική πλευρά, από το κανάλι δηλαδή μέχρι τον οικισμό της Αρωγής, η παραλία ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (όπως και η παραλία της Μέσης), η οποία είχε παραχωρηθεί μεν στο Δήμο για δύο χρόνια, μετά όμως από απόφαση του ΣτΕ αυτή η απόφαση ανακλήθηκε και έτσι τώρα παραμένει στον αέρα.
 
Τα υπουργεία φαίνεται να έχουν κάνει προετοιμασίες για την απευθείας παραχώρηση των παραλιών (οι περισσότερες παραλίες της χώρας ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών) , μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, όμως πλέον μπαίνει ο Μάιος και η τύχη αυτού του διαγωνισμού αγνοείται, παρόλο που η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει να πιέσει για το θέμα.
 
Όσο για την υπόλοιπη παραλία και προς το Φανάρι, παρατηρείται μια γενικότερη αδράνεια. Η ΕΤΑΔ φαίνεται να είχε την πρόθεση να εντάξει την παραλία σε πρόγραμμα ανάπλασης, ενώ πέρυσι στα μέσα του καλοκαιριού είχε δημοπρατήσει κάποια σημεία, με απαγορευτικές όμως τιμές εκκίνησης, με ένα μονάχα σημείο τελικά να παραχωρείται.
 
Με δεδομένη αυτή την πραγματικότητα ο Δήμος, και προφορικά και έγγραφα, ζήτησε την αξιοποίηση της παραλίας, είτε από την ΕΤΑΔ είτε με παραχώρηση στο Δήμο, αλλά συνάντησαν κλειστές πόρτες, όχι μόνο από τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και από τον Διευθυντή Ανάπτυξης της ΕΤΑΔ, ενώ και άλλες κινήσεις προσέγγισης απέτυχαν.
 
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάω στην ΕΤΑΔ και να απαιτήσω συνάντηση» σημείωσε ο κ. Πετρίδης, που τόνισε πως από την επόμενη εβδομάδα θα προσκαλέσει τους φορείς του τουρισμού ζητώντας να γίνει μια τελευταία παρέμβαση από τους ίδιους ώστε να δουλέψει έστω και το μισό κομμάτι της παραλίας, επισημαίνοντας πάντως πως με άλλους Δήμους η επικοινωνία της ΕΤΑΔ φαίνεται να γίνεται απρόσκοπτα.
 
Να σημειωθεί πως ακόμα και το θέμα της ανάπλασης φαίνεται να έχει κολλήσει, μιας πως όπως τόνισε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ενώ έχει ανοίξει πρόσκληση που αφορά και το έργο, έχει παρέλθει τρίμηνο και ακόμα δεν έχουν υποβληθεί η πρόταση από την ΕΤΑΔ, ενώ δεν διαφαίνεται και κάποια κινητικότητα για το θέμα, παρόλο που ο Δήμος είχε διευκολύνει την ωρίμανση των προτάσεων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.