Πορειες διαμαρτυριας του φοιτητικου κινηματος

Συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την κρατική αναστολή διοργάνωσε προχθές το βράδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ, καταδικάζοντας την δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Μια μέρα μετά, τις 12.30 χθες το μεσημέρι ξεκίνησε από την παλιά Νομική η πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής, το ΔΙΚΤΥΟ, τα Αυτόνομα Σχήματα και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Προχώρησαν στην πλατεία μέσω της Ν. Ζωίδη, συνέχισαν στην οδό Βενιζέλου και το ΙΚΑ κι επέστρεψαν στην περιφέρεια ήρεμα, απλά γράφοντας συνθήματα με σπρέι στους τοίχους. Η ήρεμη πορεία εξελίχτηκε σε ταραχώδη διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της περιφέρειας όταν άρχισαν να σπάνε τζάμια γύρω στις 2.00. Το προσωπικό της περιφέρειας απομακρύνθηκε από την πίσω πόρτα ενώ στο κτίριο βρισκόταν ο γενικός γγραμματέας Δημήτρης Σταμάτης με συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, γύρω στα 30 άτομα που έμειναν στον αύλειο χώρο της Παλιάς Νομικής πέταξαν μολότωφ στην κατεύθυνση της περιφέρειας, ενώ είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται ισχυρότερες αστυνομικές δυνάμεις.

Συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Τις ευθύνες για το κλίμα που καλλιεργείται και διαπαιδαγωγεί τα σώματα ασφαλείας στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα, αποδίδει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης δια στόματος του εκπροσώπου της, Δημήτρη Ανθούση. «Ταυτόχρονα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επισημαίνουν ότι απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν οι τυφλοί εμπρησμοί παρά μόνο η άμεση αντίδραση και η οργανωμένη πάλη του λαϊκού κινήματος, με στόχο να μην συκοφαντούνται τα πραγματικά αιτήματα που είναι η οργάνωση της πάλης της νεολαίας, η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι το χέρι των δολοφόνων είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πλουτοκρατίας. Είναι αυτοί που τρομοκρατούν στους χώρους εργασίας, είναι αυτοί που δολοφονούν στο δρόμο».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει την απροκάλυπτη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό στα Εξάρχεια παραμονές της πανεργατικής απεργίας της 10ης Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ Νίκος Βαργεμίδης.


«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βαρύτατες ευθύνες για την συμπεριφορά της Αστυνομίας, γενικότερα, απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και ειδικότερα για την διαπαιδαγώγηση στα σώματα ασφαλείας. Στην Αστυνομία καλλιεργείται αυταρχισμός σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στη διπλή βία και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη δολοφονία. Αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι η μαζική οργανωμένη παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, η παρουσία του εργατικού κινήματος, η παρουσία του μαθητικού, του φοιτητικού κινήματος με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία της Τετάρτης». Ο αγώνας κατά της κρατικής βίας και καταστολής είναι ταυτόχρονα και αγώνας για την δουλειά, για το μισθό, για την σύνταξη, για την παιδεία, για την υγεία.

Ο κ. Βαργεμίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι σήμερα χρειάζεται πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης, πολιτική καταδίκη των μηχανισμών της τρομοκρατίας. «Η τρομοκρατία γύρω από την έννοια της οποίας σκόπιμα προσπαθούν να διαμορφώσουν και να συντηρήσουν με κάθε μέσο μια σύγχυση στους λαούς χρησιμοποιείται για να καλύψει την εγγενή επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στο εσωτερικό των χωρών και στις διεθνείς σχέσεις. Η ιδεολογική και πολιτική προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτή την κατεύθυνση δεν αρκεί για να υποχωρήσει η καταστολή που γίνεται ένα πρόσχημα στην πάταξη της τρομοκρατίας».

Αντίσταση και πάλι

«Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι. Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι…», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές της χθεσινής πορείας, οι οποίοι προχώρησαν στο κέντρο της πόλης, χωρίς να δημιουργήσουν επεισόδια. Στην διασταύρωση των οδών Ν. Ζωίδη με Δ. Τσετινέ έκαναν την πρώτη στάση οι διαδηλωτές για να στείλουν το δυναμικό τους μήνυμα διαμαρτυρίας για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια. Στη συνέχεια, σταμάτησαν λίγο πριν από το σουπερμάρκετ της ΕΑΣ για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, υπό τα βλέμματα των συμπολιτών μας, οι φοιτητές φώναζαν τα συνθήματα δυναμώνοντας τον παλμό της πορείας, καθώς συνέχισαν προς την Βενιζέλου. Πάντως, αρκετά τρομοκρατημένοι φάνηκαν οι καταστηματάρχες την ώρα που περνούσαν οι διαδηλωτές, φοβούμενοι να μην γίνουν επεισόδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υλικές ζημιές στα καταστήματά τους.

Η ειρηνική πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς το ΙΚΑ για να καταλήξει στην Περιφέρεια, όπου προκλήθηκε μποτιλιάρισμα λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας που υπήρχε εκείνη την ώρα γύρω στις 13:40. Η Περιφέρεια ήταν ο τελευταίος σταθμός της πορείας καθώς διαλύθηκε ήρεμα χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας δεν υπήρχαν οι άνδρες της Αστυνομίας, προφανώς, για να μην προκαλέσουν τους διαδηλωτές.

…Όμως, μετά από λίγη ώρα η ήρεμη πορεία εξελίχτηκε σε ταραχώδη διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας όταν άρχισαν να σπάνε τζάμια γύρω στις 2.00. Το προσωπικό της Περιφέρειας απομακρύνθηκε από την πίσω πόρτα, ενώ στο κτίριο βρισκόταν ο γενικός γγραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης με τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια, γύρω στα 30 άτομα που έμειναν στον αύλειο χώρο της Παλιάς Νομικής πέταξαν μολότωφ στην κατεύθυνση της Περιφέρειας. Μέχρι αργά το βράδυ, απ’ ό, τι μαθαίναμε – μέχρι να τυπωθεί το σημερινό φύλλο της εφημερίδας- ο κ. περιφερειάρχης με κάποια στελέχη της Περιφέρειας παρέμεινε στο γραφείο του, με 5-10 άτομα να παραμένουν έξω από το κτίριο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.