Πορεια των κυπριων φοιτητων για τα 27 χρονια απο την ανακηρυξη του ψευδοκρατους

Ξεκινώντας από την παλαιά Νομική και ακολουθώντας κατεύθυνση προς το τούρκικο προξενείο Κομοτηνής, οι Κύπριοι φοιτητές της πόλης μας, καθώς και Κύπριοι φοιτητές από την Ξάνθη, πραγματοποίησαν πορεία τη Δευτέρα το μεσημέρι, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους». Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν την ενέργεια της ανακήρυξης, που έλαβε χώρα στις 15 Νοεμβρίου 1983, κατά παρέκκλιση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, που είχαν υπογραφεί. Η πορεία ήταν ειρηνική και με συνθήματα διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην κατάσταση, που έχει περιέλθει η Κύπρος, τόνιζαν την ελληνικότητα της και καλούσαν σε εξεύρεση λύσης και ειρηνικής συνύπαρξης, τόσο μεταξύ ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων, όσο και Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που ζουν στο νησί. Όταν κατέφθασαν στη διασταύρωση των οδών Ιώνων και Χ. Τρικούπη, η ισχυρή αστυνομική δύναμη, που είχε παραταχθεί γύρω από το προξενείο, επέτρεψε σε εκπρόσωπους των φοιτητών να τοιχοκολλήσουν μπροστά από το προξενείο ψήφισμα καταδίκης του ψευδοκράτους. Προηγουμένως, είχε διαβαστεί ενώπιον όλων το ψήφισμα από τους φοιτητές της Κομοτηνής, αλλά και από την αντιπροσωπία από την Ξάνθη. Επίσης, γυρίζοντας με την πλάτη προς το τούρκικο προξενείο, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

«Δεν είναι θέμα διακοινοτικών ταραχών, αλλά εισβολής και κατοχής»

Η Μαρία Πελάγια, πρόεδρος της ένωσης κυπρίων φοιτητών Κομοτηνής, τόνισε ότι η τούρκικη κατοχή στην Κύπρο δεν είναι θέμα διακοινοτικών ταραχών, αλλά εισβολής και κατοχής. Σήμερα όλοι οι κύπριοι φοιτητές ήρθαμε εδώ για να καταδικάσουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που σήμερα κλείνει 27 χρόνια. Θέλουμε επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Θέλουμε λευτεριά. Θέλουμε να είναι ενωμένη η Κύπρος μας, να ζήσουμε ειρηνικά με τους τουρκοκύπριους, όπως και πριν την εισβολή».

«Αυτή η αποσχιστική ενέργεια είναι η αμέσως πιο βάρβαρη ενέργεια μετά από την κατοχή»

Ο Στέλιος Αυγουστή, εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Κύπριων Φοιτητών Κομοτηνής, δήλωσε τη διάθεση των φοιτητών «να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που πριν από 27 χρόνια ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε σε ένα βράδυ τους υπουργούς και αποφάσισε να ανακηρύξει σε κράτος τα κατεχόμενα της Κύπρου». «Δυστυχώς», συνέχισε, «αυτή η αποσχιστική ενέργεια, η οποία έχει στοιχίσει στην Κύπρο και είναι η αμέσως επόμενη πιο βάρβαρη ενέργεια μετά από την κατοχή. Σήμερα διαδηλώνουμε, ελπίζοντας ότι θα εισακουστούμε για μια καλύτερη Κύπρο».

«Οι φοιτητές δεν ξεχνούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους»

Από τους φοιτητές της κυπριακής ένωσης φοιτητών και φίλων Ξάνθης, ο πρόεδρος τους λεόντειος Κούστρουπος υπογράμμισε ότι «27 χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους η νεολαία και δη οι φοιτητές, που σπουδάζουν μακριά από την πατρίδα, δεν ξεχνούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.