Πορεια στο τουρκικο προξενειο

Από ΠΑΜΕ, ΜΑΣ και άλλους φορείς μετά τη συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Τουρκικό Προξενείο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοέμβρη, μετά την καθιερωμένη συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που διοργάνωσαν η Γραμματεία Ροδόπης του Π.Α.ΜΕ., το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Ροδόπης,  ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, η ΠΕΑΕΑ Ροδόπης -Φίλοι Απόγονοι Δ.Σ.Ε   Ν. Ροδόπης, το Σωματείο Συνταξιούχων Ν. Ροδόπης και η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης.
 
 

Νέο περιεχόμενο για τον αγώνα

 
Την συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης η κ. Γωγώ Φακιρίδου, η οποία υπογράμμισε ότι «43 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, τα κύρια συνθήματα της νεολαίας και του λαού μας, τότε,  για “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία”, “Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ”, αποκτούν νέο, συγκεκριμένο περιεχόμενο, που  απορρέει από τη γενικευμένη οικονομική καπιταλιστική κρίση,  τα επώδυνα μέτρα που παίρνονται σήμερα εναντίον του λαού,  των εργαζομένων,  των συνταξιούχων, της νεολαίας, καθώς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ στην περιοχή μας,  που εμπλέκουν παραπέρα και  τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.
 
 
Την κεντρική ομιλία έκανε ο εκπρόσωπος του Μ.Α.Σ. κ. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΔΣ Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος τόνισε πως 43 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη, τα διδάγματα των αγώνων είναι επίκαιρα, αφού παραμένουν και οι συνθήκες μέσα στις οποίες επιβλήθηκε η δικτατορία: η εξουσία του κεφαλαίου και η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
 
Τόνισε δε πως οι φοιτητές τιμούν στη πράξη τον ηρωικό Νοέμβρη με τους αγώνες του σήμερα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, και μαζί με τους εργάτες και το λαό μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δυνατοί απέναντι στην κυβέρνηση- ΕΕ-ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη χώρα μας,  τη στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο με την άδεια της Ελληνικής κυβέρνησης το ΝΑΤΟ ενισχύει συνεχώς την παρουσία του.

Κλείνοντας τόνισε πως «Όπως οι φοιτητές έγραψαν “έξω οι ΗΠΑ- έξω το ΝΑΤΟ” στις πύλες του Πολυτεχνείου έτσι και η νεολαία σήμερα μαζί με το λαό θα τους δώσουν την απάντηση τους. Συμμετέχουμε στην απεργία στις 24 Νοέμβρη μαζί με τους εργάτες και τον λαό. Δίνουμε το αγωνιστικό παρών στην πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη με τους εργάτες και τον λαό, γιατί με αγώνα και θυσία γράφεται η ιστορία».
 
 

Πορεία για το πολυτεχνείο

 
Μετά την ομιλία οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία. Τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, εναλλάσσονταν ασταμάτητα. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών αμερικάνοι», «Βασανιστές τη χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».
 
Η πορεία σταμάτησε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου οι φορείς κατέθεσαν στεφάνια, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς τους Πολυτεχνείου.
 
 

Πορεία μέχρι το Προξενείο

 
Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι συνέχισαν την πορεία και κατευθύνθηκαν προς το Τούρκικο Προξενείο Κομοτηνής, όπου όμως παρατεταγμένη αστυνομική δύναμη των ΜΑΤ, εμπόδισε στο συγκεντρωμένο πλήθος να προσεγγίσει το προξενείο, επιτρέποντας  μόνον σε τριμελή αντιπροσωπεία  των φορέων, να θυροκολλήσουν  το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας (Baris Dernegi):
 
«Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απαγόρευση λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας (Baris Dernegi), μεταξύ εκατοντάδων άλλων κοινωνικών  οργανώσεων για τρείς μήνες  από τις Τουρκικές αρχές με πρόσχημα τη διερεύνηση σχέσεων με  τρομοκρατικές ενέργειες.
 
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση αυτής της επικίνδυνης απόφασης που καταργεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
 
Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας στο λαό της Τουρκίας, την αμέριστη στήριξη της στην Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και διαβεβαιώνουμε ότι θα αναπτύξουμε μαζική αποφασιστική δράση για την ακύρωση αυτής της αντιδημοκρατικής απόφασης των Τουρκικών αρχών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.