Πορεια και καταθεση στεφανων για την 43η επετειο του Πολυτεχνειου

Η φοιτητιώσα νεολαία της πόλης, μέλη αριστερών οργανώσεων, της ΛΑΕ, της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής και της Utopia A.D. συμμετείχαν χθες στην πρώτη εκ των δύο πορειών που πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το ραντεβού δόθηκε στις 3 το μεσημέρι, μπροστά από το κτίριο της Παλιάς Νομικής, όπου κατέφθασαν και εκπρόσωποι φορέων και αρχών του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ν.Ροδόπης, της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις τέσσερις το μεσημέρι, διήλθε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα και πανό, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, και από εκεί στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο κτίριο Διοίκησης-πρώην Νομαρχία Ροδόπης, όπου η πορεία διαχωρίστηκε με τους εκπροσώπους φορέων και τις αρχές να παραμένουν στο σημείο και το υπόλοιπο σώμα να συνεχίζει την πορεία στην Λεωφόρο Ηρώων με κατεύθυνση προς το Τουρκικό Προξενείο.

Εκεί ήταν συγκεντρωμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις των ΜΑΤ, που εμπόδισαν τους συμμετέχοντες στην πορεία να πλησιάσουν το Προξενείο, με τους διαδηλωτές να κατευθύνονται στην παλιά νομική, όπου και κατέληξε η πορεία. 

Διονύσης Παπαδόπουλος, μέλος ΕΑΑΚ «Η νεολαία έχει να αντλήσει πολλά από εκείνη την εξέγερση» 

«Η σημερινή εξέγερση αποκτά για εμάς σύγχρονο νόημα, σε μία συγκυρία που καταπατώνται δικαιώματα της νεολαίας αλλά και εργασιακά δικαιώματα και σε μια συγκυρία που έχει επικρατήσει ένας καταθλιπτικός συσχετισμός και εδραιώνεται το δόγμα του ΤΙΝΑ, δεν υπάρχει εναλλακτική» σημείωσε ο κ. Διονύσης Παπαδόπουλος, μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης. «Η νεολαία έχει όμως να αντλήσει πολλά από εκείνη την εξέγερση» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «το γεγονός ότι οργανωμένος ο λαός μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του αποφασιστικά, μπορεί να επιβάλλει λύσεις, μπορεί να ανοίγει ελπιδοφόρα μονοπάτια για το μέλλον του. Συνεχίζουμε πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης τον Δεκέμβρη, δίνοντας νέους αποφασιστικούς αγώνες για να νικήσει η νεολαία και ο λαός, να ζήσει ελεύθερα, μία ζωή με αξιοπρέπεια και πλήρη δικαιώματα».

Στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στεφάνια κατέθεσαν ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο κ. Γιάννης Γκαράνης εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σταμάτης Σακελλίων, εκπρόσωποι του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κομοτηνής, της ΔΗΣΥΕ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Οι τρεις Ιεράρχες», της ΠΑΣΠ Κομοτηνής και του φοιτητικού Συλλόγου Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ακολούθως κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος «Δίνουμε τον αγώνα και προσπαθούμε όλοι μαζί, να διεκδικήσουμε τη μοίρα αυτής της χώρας ξανά» 

«Η δημοκρατία προϋποθέτει λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή κυριαρχία προϋποθέτει την εθνική ανεξαρτησία» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης. «Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα. Δίνουμε τον αγώνα και προσπαθούμε όλοι μαζί, το φοιτητικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες, να διεκδικήσουμε τη μοίρα αυτής της χώρας ξανά» συνέχισε. 

Σταμάτης Σακελλίων «Το Πολυτεχνείο διαρκής υπόμνηση εξέγερσης» 

«43 χρόνια μετά ήμαστε πάντα εδώ γιατί το Πολυτεχνείο δεν είναι ένα στατικό σημείο μέσα στην ιστορία, είναι μια διαρκής υπόμνηση εξέγερσης» επεσήμανε με τη σειρά του ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταμάτη Σακελλίων, εξηγώντας πως «με αυτή την έννοια συμμετέχουμε και διεκδικούμε πάντα έναν καλύτερο κόσμο και δικαίωση των θυμάτων του Πολυτεχνείου». 

Νίκος Τσαλικίδης «Τιμή στους πεσόντες του Πολυτεχνείου είναι να δούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των νέων με όραμα και ελπίδα» 

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Τιμή όμως στο Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε οι διαμάχες στους δρόμους, αλλά ούτε και η κατάθεση στεφάνων. Τιμή στους πεσόντες του Πολυτεχνείου είναι το να δούμε τις ανάγκες των νέων και τα προβλήματά τους με όραμα και ελπίδα» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης.
Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής. 

«43 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει» 

«Η 17 Νοέμβρη δεν είναι μόνο μία επέτειος» ανέφερε στο κάλεσμά της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως «43 χρόνια μετά τη Χούντα των συνταγματαρχών, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα μας έδειξε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής αναφέρει:

«Ζούμε ίσως στις πιο πυκνές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Την περίοδο κατά την οποία βλέπουμε έννοιες όπως έθνος κράτος να καταλύονται στην πράξη με εκατομμύρια ανθρώπων να διασχίζουν τα σύνορα στην προσπάθειά τους να διαφύγουν το θάνατο των ίδιων και των ανθρώπων τους, για να τις δούμε πάλι να αναδύονται μέσω εθνικιστικών και γιατί όχι και ναζιστικών ρητορικών από μέρους των εξουσιαστών του Δυτικού κόσμου με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εκλογή Τράμπ. 43 χρόνια μετά τη Χούντα των συνταγματαρχών, η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα μας έδειξε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας στην Αθήνα, με ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο, ελεύθερους σκοπευτές και πράκτορες της C.I.A.

Η έντονη φτωχοποίηση των ανθρώπων και κοινωνιών σε παγκόσμια κλίμακα, ο περιορισμός ελευθεριών και δικαιωμάτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του εκάστοτε κοινωνικού ιστού με τους στρατούς να βγαίνουν στους δρόμους, με τα κράτη να υψώνουν τείχη εγκλωβισμού και απομόνωσης των προσφύγων και μεταναστών, η στρατιωτικοποίηση του Αιγαίου που αναβαθμίζεται με έναν νέο ευρωπαϊκό στρατό -ο οποίος θα απορροφήσει και την Φρόντεξ, αποτελούν όλα πτυχές της σύγχρονης ολοκληρωτικής πραγματικότητας, που επιβάλλεται.

Πριν τέσσερεις μέρες ακούσαμε τον πρόεδρο Ολάντ να διακηρύσσει πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία, που έχει επιβληθεί πριν από ένα χρόνο, θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα δείχνοντας πλέον ολοφάνερα το νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε παγκόσμια κλίμακα. Καθίσταται κανονικότητα μια γενικευμένη κρατική τρομοκρατία που δεσπόζει σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού βίου, είτε με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είτε λόγω αναγκαίων δημοσιονομικών αναπροσαρμογών για το χαρακτηρισμό του εκάστοτε κράτους ως υγιούς επιχείρησης από τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό κιόλας το πλαίσιο βλέπουμε το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό του νερού να γίνεται εμπόρευμα μπροστά στο βωμό του κέρδους και της «ανάπτυξης» που οι εξουσιαστές ευαγγελίζονται. Και αν δεν είναι περιορισμός και καταπάτηση ελευθεριών η εξαγορά του νερού, σε λίγο δεν θα είναι ούτε ο αέρας που αναπνέουμε. Διότι το νερό ανήκει σε όλους και κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος για τη διαχείριση του από τις ίδιες τις κοινωνίες.

Παράλληλα, πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός στρατοπέδων συγκέντρωσης και κέντρων φιλοξενίας αποκομμένοι από τον κοινωνικό ιστό, περιφραγμένοι με σύγχρονα τείχη του Βερολίνου. Τοίχοι ορθώνονταν στις πόλεις εν όψει πολέμου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα, μόνο που από τη μία μεριά βρίσκονται κατατρεγμένοι άνθρωποι και από την άλλη μια πάνοπλή Ευρώπη φρούριο που θυσιάζει ανθρώπους στο όνομα της ακεραιότητας της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Όσο η κυριαρχία επεκτείνεται και υποδουλώνει άτομα και κοινωνίες, όσο κι αν χτίζει φράχτες και τείχη κατά μήκος των συνόρων, εμείς επιλέγουμε το δρόμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης απέναντι στην καταδυνάστευση των ζωών μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.