Πορεια διαμαρτυριας απο το ΠΑΜΕ νομου Ροδοπης

Με αφορμή τη δυσμενή κατάσταση στην οικονομία και επίκεντρο την επιβάρυνση των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας με φορολογικές ανατιμήσεις και αυξήσεις σε βασικά αγαθά, τα μέλη του ΠΑΜΕ νομού Ροδόπης, οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής και μετά από την ομιλία του μέλους της γραμματείας του ΠΑΜΕ Ροδόπης, Δημήτρη Ανθούση και το κάλεσμά του στους πολίτες να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, ξεκίνησε πορεία μίση ώρα αργότερα. Ανάλογη διαμαρτυρία πρόκειται να πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ και στις 7 Οκτωβρίου.

Σκληρό χτύπημα από την κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά

Ο κ. Ανθούσης τόνισε ότι η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης και οι μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αποτελούν ένα σκληρό χτύπημα στο πενιχρό εργατικό λαϊκό εισόδημα και θα οδηγήσουν σε μια ανυπόφορη κατάσταση για τα λαϊκά και αγροτικά νοικοκυριά, αλλά και τις οικογένειες, που έχουν στο σπίτι τους ηλικιωμένους, ασθενείς, βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς οι ομάδες αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες». Με βάση δε αυτήν την εξέλιξη, προέβλεψε και «ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καθώς η επιβάρυνση των παραπάνω αυξήσεων, θα ενσωματωθούν στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες».

Όσον αφορά μάλιστα τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση, στα πλαίσια παράδοσης φιλέτων της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για αυτό, προχωρά το προσεχές διάστημα σε ανατιμήσεις στα, ήδη ακριβά για τα λαϊκά νοικοκυριά, τιμολόγιά της, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε εκπτώσεις για τα μονοπώλια και τις κατοικίες των αστών».

Ταξικός ο χαρακτήρας των μέτρων της κυβέρνησης

Έκανε λόγο, επιπλέον, για έναν ταξικό χαρακτήρα των βάρβαρων αυτών μέτρων, που επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο του λαού. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, προχωρεί σε αφαίμαξη του λαού, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις τσέπες των καπιταλιστών. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, οι όποιοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, η οποία, σε συνδυασμό με τα μέτρα του μνημονίου, έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης, σε απολύσεις και σε λουκέτα. Ενώ από την άλλη οι τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση, ενώ ο ανταγωνισμός με το πολυεθνικό κεφάλαιο στο χώρο του λιανικού εμπορίου είναι ανελέητος σε βάρος των μικρών μαγαζιών».

Στη συνέχεια επιτέθηκε κατά του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου, με αφορμή τη δήλωσή του «μαζί τα φάγαμε» και παράλληλα τόνισε ότι «πράγματι τα φάγανε και συνεχίζουν να τα τρώνε». Και συνέχισε «δε χωρά άλλη αναμονή, αλλά απαιτείται άμεση οργάνωση μετώπου εναντίον της επερχομένης αντιλαϊκής επέλασης. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματά μας στη σταθερή δουλειά, στην παιδεία και στην υγεία».

Εξέφρασε, τέλος, τα αιτήματα για μείωση 30% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και τηλεφώνου, για απαγόρευση των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, για παροχή επιδόματος θέρμανσης σε όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40000 Ε, και για κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα για πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ και ΕΥΔΑΠ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.