Πορεια – διαμαρτυρια για το θανατο του Αλεξη

Ο θάνατος του Αλέξη – Ανδρέα Γρηγορόπουλου πυροδότησε την έκρηξη συναισθημάτων οργής και απογοήτευσης, που υποκρύπτονταν για πολύ καιρό στην ελληνική κοινωνία. Έκρηξη οργής και απογοήτευσης που σαφώς δεν έχει καταστεί εμφανής, γιατί κανένας λογικός έλληνας δεν συνταυτίζεται και δεν συναινεί στις πράξεις των «κουκουλοφόρων» γνωστών – άγνωστων, που εμπαίζοντάς μας οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων καιρών τους αφήνουν διαρκώς ασύλληπτους, γιατί όπως γράφει και η νεαρά φοιτήτρια – συνεργάτης του ραδιοφώνου του «Παρατηρητή» Δέσποινα Ταταράκη, «η ταραχή είναι ο καλύτερος υπηρέτης αυτών που καθορίζουν τα πράγματα», μνημονεύοντας τον Jean Paul Sartre.

Έκρηξη συναισθημάτων οργής και απογοήτευσης, που μέλλεται να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

•Για τις καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών που συνέβησαν χωρίς οι εντεταλμένοι για την ασφάλεια και τη φύλαξη μηχανισμοί να ενεργήσουν… Φυσικά εννοούμε την Αστυνομία.

•Για τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης που επιχειρείται υπό το πρόσχημα της συντριβής του θανάτου του Αλέξη, εφόσον για την κατάντια των σωμάτων ασφαλείας ευθύνεται η κυβέρνηση που διέρρηξε το ποιοτικό πλαίσιο προσλήψεων στην Αστυνομία, κι όχι μόνον

•Για την οικονομική καθίζηση της χώρας και την πολιτική της λεηλασίας που επιτράπηκε σε προύχοντες, τραπεζίτες και «κομματικούς» επιχειρηματίες από την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της πολιτικής, με αποτέλεσμα να παράγονται στον τόπο στρατιές ανέργων πτυχιούχων ή εργαζομένων για 400 ευρώ στην ανασφάλιστη εργασία των stages.

• Για όλα όσα η φοιτητιώσα νεολαία καταλογίζει στους κυβερνώντες για την απαξίωση σπουδών και εργασίας και καταγράφονται εξαιρετικά στα υστερόγραφα σχόλια της Δέσποινας Ταταράκη.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο «Παρατηρητής της Θράκης» φιλοξενεί σήμερα ρεπορτάζ και σχόλια δύο νεαρών φοιτητριών, της Δέσποινας Ταταράκη και της Νατάσσας Βαφειάδου, – με πτυχίο δημοσιογράφου ήδη η δεύτερη, – οι οποίες με τον τρόπο τους και με την ευαισθησία της γενιάς τους, έζησαν τα γεγονότα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και τα κατέγραψαν για μας και τους αναγνώστες μας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ρεπορτάζ της Μαρίας Παπαδοπούλου από την πορεία – διαμαρτυρία των φοιτητών στην Κομοτηνή.

Τ.Β.

Φωτιές, δακρυγόνα και βανδαλισμοί συνέθεταν την εικόνα του κέντρου της Αθήνας κατά την διάρκεια της χθεσινής μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το «ραντεβού»
είχε δοθεί στην οδό Πανεπιστημίου, μπροστά από το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου από νωρίς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έβαψαν με κόκκινη μπογιά το οδόστρωμα και σχημάτισαν περιγράμματα ανθρώπινων μορφών.

Λίγο μετά τις έξι πάνω από δώδεκα χιλιάδες άτομα, κάθε ηλικίας, ξεκίνησαν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Αφού η πορεία έφτασε μέχρι την πλατεία Ομονοίας όπου και ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση των μελών του ΚΚΕ, μέσω της οδού Σταδίου, η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα όπου και θα ολοκληρωνόταν.

Καθόλη την διάρκεια της πορείας στα αριστερά και δεξιά της μάζας υπήρχαν οι «γνωστοί – άγνωστοι» κουκουλοφόροι, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Φωτιές σε κάδους, σπασμένες τζαμαρίες και κουβούκλια του ΟΑΣΑ ήταν τα «θύματα» αυτής της επίθεσης, ενώ όλη αυτήν την ώρα δεν υπήρχε ίχνος αστυνομικών ή δυνάμεων των ΜΑΤ.

ΜΑΤ σε μοναδική «εμφάνιση» -Κανάλια και μηδενική αναφορά

Η μοναδική «εμφάνιση» των ΜΑΤ ήταν η ξαφνική έφοδός τους, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, όταν η πορεία έφτανε στο ύψος της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, όπου και χώρισαν κυριολεκτικά την πορεία στην μέση και πέταξαν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος και όχι στους κουκουλοφόρους «συνοδοιπόρους», δημιουργώντας για λίγα λεπτά κατάσταση πανικού και αμέσως μετά υποχώρησαν.

Σημαντικότερο όλων το ότι η πορεία δεν αναφέρθηκε σε κανένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ή εκπομπή, τα οποία «έμειναν» στο τομέα των βανδαλισμών, αποσιωπώντας ότι η χθεσινή πορεία αποτελούνταν όχι μόνο από 15χρονους μαθητές και 20χρονους φοιτητές αλλά και από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα των παιδιών που συνοδεύονταν από τους γονείς τους ,οι οποίοι ήταν και αυτοί που έδιναν τον παλμό των συνθημάτων.

Φτάνοντας στην Πλατεία Συντάγματος όπου το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο, καθώς εκεί οι συγκρούσεις μπροστά από το κτήριο της βουλής είχαν αρχίσει από νωρίς, το μεγαλύτερο μέρος της πορείας διαλύθηκε και λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε το «κυνηγητό» αστυνομικών και κουκουλοφόρων από την Πλατεία Συντάγματος στο Πολυτεχνείο και πάλι πίσω.

«Κλειστό λόγω πένθους….»

Λίγο πιο πέρα στην οδό Βουκουρεστίου, η οποία είναι η πρώτη κάθετη οδός στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, μία από τις διεξόδους των χθεσινών επεισοδίων, βρίσκεται το κατάστημα που διατηρεί η μητέρα του νεαρού Αλέξη. Στην είσοδο του καταστήματος λίγα λουλούδια και μαζί με την σελίδα «κλειστό λόγω πένθους», ένα ποίημα και ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

Ηλεκτρονική κατακραυγή

Την ίδια ώρα το σκηνικό της οργής συμπληρώνουν τα 150.000 έως τώρα μέλη των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο facebook, εκφράζοντας την οργή και την ντροπή τους για τον θάνατο του Αλέξη.

Ομάδες συζητήσεων και διαλόγου για την δολοφονία του 16χρονου, μηνύματα συμπαράστασης, μηνύματα κατακραυγής σε αστυνομία και κυβέρνηση, σχόλια για τα επεισόδια και τις πορείες, φωτογραφίες, τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα στον μικρό Αλέξη ακόμη και πληροφορίες για την κηδεία η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη.

Τέλος ως ένδειξη πένθους οι δημιουργοί των ομάδων αυτών, ζητάν να επιλέξουν όλοι οι χρήστες του facebook, μαύρο φόντο στο προφίλ τους.

Μέσα όμως σε όλες αυτές τις ομάδες, χθες έκανε την εμφάνισή της ένα γκρουπ υπέρ του αστυνομικού που δολοφόνησε τον 16χρονο το οποίο δέχτηκε αμέσως έντονη αποδοκιμασία και σχόλια οργής.

Νατάσσα Βαφειάδου

Σχόλια χρηστών Facebook

Ι. Κατεβείτε στους δρόμους

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ.

ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ , ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ‘’ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ’’, ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΚΤΛ. ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΠΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΣΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ. ΒΓΗΤΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΤΕ.

ΙΙ. Αντίο στον Αλέξη

Έχω και εγώ ένα γιο, πολύ μικρότερο από εσένα. Δεν έχω λόγια ούτε για σένα, ούτε για τους δικούς σου. Δεν έχω να πω κάτι ούτε στο γιο μου και φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα έχω με όλα αυτά που γίνονται. Συγνώμη, μόνο αυτό… για τον κόσμο που όλοι εμείς οι ενήλικοι, μορφωμένοι, καταξιωμένοι βρήκαμε και δεν αλλάξαμε. Συγνώμη καλέ μου.

Η ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΣ ΣΕ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΕΙ… ΕΙΘΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙΣ, ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ… ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΑΣΕ ΕΝΑ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ, ΜΑ ΘΑ ΦΩΤΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΘΑ ΛΑΜΠΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΟΛΟΥΡΑ ΜΙΑΣ ΖΑΛΗΣ, ΜΙΑΣ ΣΦΑΙΡΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΡΙΞΕ ΚΑΤΩ…

Αντίο Αλέξανδρέ μας…συλλυπητήρια σε αυτή την οικογένεια….τι άλλο περιμένουμε να γίνει…;; Πόσοι άδικοι θάνατοι…θα μας ξυπνήσουν από αυτόν τον λήθαργο…Καλό ταξίδι σε αυτόν τον άγγελο!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.