«Πονοκεφαλος» η κληρονομια της Βασιλικης Μπατιανη-Πετριδου για το Δημο Κομοτηνης

Οι γιοι της εκλιπούσας θεωρούν προσβολή την μη αποδοχή της από το Δήμο - Φέρονται αποφασισμένοι για περαιτέρω αντίδραση

Την αντίδραση των γιών της Βασιλικής Μπατιάνη Πετρίδου προκάλεσε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής, να μην κάνει αποδεκτή την κληρονομιά που άφησε η μητέρα τους στο Δήμο, προειδοποιώντας μάλιστα πως θα κινηθούν και νομικά.
 
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου να μην κάνει αποδεκτή την κληρονομιά, επιβεβαιώνοντας παλαιότερη απόφασή της για το θέμα, θεωρώντας πως το όφελος είναι μικρό σε σχέση με τα έξοδα τα οποία αφορούν στη διαδικασία αποδοχής επ’ ωφελεία απογραφής, όπως επίσης η όποια αξιοποίησή του από τον Δήμο στο μέλλον θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω του χαμηλού ποσοστού συγκυριότητας.
 
Όμως αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους γιούς της εκλιπούσας, ένας εκ των οποίων, ο κ. Ευθύμιος Μπατιάνης, με επιστολή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης της Ροδόπης εκφράζει το παράπονο πως ο Δήμαρχος Κομοτηνής, και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Πετρίδης, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με διάφορα αβάσιμα, κατά τον ίδιο, προσχήματα αρνήθηκε να κάνει αποδεκτή τη διαθήκη της μητέρας του προς το Δήμο Κομοτηνής.
 
Ο ίδιος και ο αδερφός του, Κοσμάς Μπατιάνης, θεωρούν, σύμφωνα με την επιστολή, πως η κίνηση αυτή αντικρούει στους νόμους του Κράτους, καθώς και ότι συνιστά προσβολή νεκρού, για αυτό και απεύθυνε την συγκεκριμένη επιστολή προς τα ΜΜΕ της Κομοτηνής και δηλώνει πως θα προβούν σε νομικές κινήσεις εναντίον της απόφασης.  

Τι αποφάσισε η Οικονομική επιτροπή 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεδρίασή της στις 9 Ιανουαρίου, είχε αποφασίσει την αποποίηση της κληρονομιάς που περιήλθε στο Δήμο εκ διαθήκης της κ. Βασιλικής Μπατιάνη και αφορούσε ποσοστό 12,5% από ακίνητο έκτασης 2.308 τ.μ. ευρισκόμενου στην Κομοτηνή, στη θέση Αίτα Δερμέν του Συνοικισμού Κιρ Μαχαλέ, θεωρώντας πως το όφελος είναι μικρό σε σχέση με τα έξοδα τα οποία αφορούν στη διαδικασία αποδοχής επ’ ωφελεία απογραφής, όπως επίσης η όποια αξιοποίησή του από τον Δήμο στο μέλλον θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής λόγω του χαμηλού ποσοστού συγκυριότητας.
 
Ωστόσο μετά από ενδελεχή έλεγχο των Δικηγόρων του Δήμου, διαπιστώθηκε ότι τα έξοδα που αφορούν στη διαδικασία αποδοχής επ’ ωφελεία απογραφής είναι ιδιαίτερα χαμηλά με αποτέλεσμα να μην πλήττεται οικονομικά ο Δήμος, για αυτό και το θέμα επανεξετάστηκε στις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου η Οικονομική Επιτροπή να οδηγηθεί σε ασφαλή και συμφέρουσα για τον Δήμο απόφαση.
 
Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με το απόσπασμα απόφασης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, μετά από ανταλλαγή διαφόρων γνωμών, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Προέδρου κ. Πετρίδη, αλλά και την διαπίστωση ότι το κόστος της απογραφής δεν είναι χαμηλό, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής και διευρυμένη έρευνα του ενεργητικού και κυρίως του παθητικού της περιουσίας, βλέποντας και τις διατάξεις του άρθρου 72 (παρ.1 εδ. H) του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», η Επιτροπή αποφάσισε Ομόφωνα την αποποίηση της κληρονομιάς που περιήλθε στον Δήμο επαναλαμβάνοντας τους λόγους της αρχικής του απόφασης.
 
Η Επιτροπή επίσης αποφάσισε την απόδοση της δέουσας τιμής στη μνήμη της Βασιλικής Μπατιάνη, για τη βούλησή της να εισφέρει στον Δήμο, ανεξάρτητα της τελικής κατάληξης, και τελικά εξουσιοδότησε τους Νομικούς Συμβούλους και Δικηγόρους του Δήμου, προκειμένου να προβούν σε δήλωση αποποίησης, είτε ο ένας εξ’ αυτών, είτε από κοινού, κατ’ εφαρμογή της παρούσας απόφασης, της επαχθείσης κληρονομιαίας περιουσίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.