Πομακικα τραγουδια απο τη Σμινθη Ξανθης

Από τον εκδοτικό Οίκο Σπανίδη στην Ξάνθη κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος πυκνής εγγραφής (CD) του Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλο “Πομάκικα Τραγούδια από τη Σμίνθη Ξάνθης Αρ. 2”. Ο δίσκος περιλαμβάνει δέκα αυθεντικές ηχογραφήσεις παραδοσιακών Πομάκικων τραγουδιών που τα τραγουδάει ο Μουσταφά Αχμετσίκ. Στην ίδια σειρά του Εκδοτικού Οίκου Σπανίδη έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι ακόλουθοι τίτλοι:

Αλή Ρόγγο, Πομάκικα Δημοτικά Τραγούδια από τη Γλαύκη Ξάνθης

• Μουσταφά Αχμετσίκ, Πομάκικα Τραγούδια από τη Σμίνθη Ξάνθης – Αρ. 1

Ο Μουσταφά Αχμετσίκ είναι ένας από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους του Πομάκικου παραδοσιακού τραγουδιού στη Θράκη. Γεννήθηκε στη Σμίνθη του Ν. Ξάνθης το 1939. Από πολύ μικρός τραγουδούσε Πομάκικα δημοτικά τραγούδια, τα οποία, χάρη στην καταπληκτική μνήμη του, εύκολα απομνημόνευε. Σήμερα ο Μουσταφά Αχμετσίκ είναι γνωστός και πολύ αγαπητός σε όλα τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Σαν πλανόδιος μουσικός συχνά δέχεται προσκλήσεις να τραγουδήσει σε γλέντια και παρέες. Όντας συνεχιστής μιας ζωντανής προφορικής παράδοσης, έχει ο ίδιος διδάξει τα παλιά Πομάκικα τραγούδια σε πολλούς νέους Πομάκους που θέλουν να διαφυλάξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Πομάκικης γλώσσας και δημοτικής μουσικής.

Τα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου αντλούν τη θεματολογία τους από τις ρίζες του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων της Θράκης.

Τα περισσότερα από αυτά είναι ερωτικά ενώ πολλά είναι πλημμυρισμένα από την αγάπη στη φύση και το περιβάλλον. Η γλώσσα των τραγουδιών είναι η Πομακική, όπως μιλιέται σήμερα στα Πομακοχώρια της περιοχής Σμίνθης.

Στις αυθεντικές ηχογραφήσεις του δίσκου ο Μουσταφά Αχμετσίκ τραγουδά και παίζει μπουζούκι με ένα δικό του μοναδικό τρόπο.

Οι εκδόσεις του Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής έρχονται να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στη μουσική δισκογραφία προσφέροντας στο ευρύ κοινό άγνωστα και μέχρι τώρα ανέκδοτα τραγούδια.

Είναι βέβαιο ότι η συστηματική συγκριτική μελέτη των δημοτικών τραγουδιών της Θράκης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της λαογραφικής και εθνολογικής έρευνας.

Την έκδοση του δίσκου του Μουσταφά Αχμετσίκ θα ακολουθήσουν και άλλες προσπάθειες συστηματικής καταγραφής των Πομάκικων δημοτικών τραγουδιών, τραγουδιών που καθρεφτίζουν μια μοναδική πολιτισμική κληρονομιά που αξίζει να διασωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.