Πολυεθνικη δυναμη υπο τον ΟΗΕ και συγκλιση διεθνους διασκεψης

Με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάνο Μπεγλίτη συνομιλήσαμε στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Στρασβούργο στην Αθήνα, τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, μια και το ωράριο των πολιτικών είναι ιδιαίτερα διευρυμένο.

Έχοντας διατελέσει διευθυντής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 1999 – 2004 και παρακολουθώντας στενά πλέον τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε κριτικά απέναντι στην επικαιρότητα, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις στο Ιράκ, καθώς και στην αυριανή συνάντηση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Μπεγλίτης πρότεινε, στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, η Ε.Ε. να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία προς τον ΟΗΕ, ώστε να τεθεί ο ΟΗΕ επικεφαλής μιας πολυεθνικής δύναμης με ισχυρό ρόλο που να περιλαμβάνει και τις χώρες της περιοχής και τις αραβικές χώρες, ώστε να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση, γιατί ο ιρακινός λαός δεν εμπιστεύεται την παρούσα πολυεθνική δύναμη. Πρότεινε επίσης τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης υπό τον ΟΗΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι το κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έπρεπε να παραμένουν συνδεδεμένα ζητήματα από την ελληνική διπλωματική πλευρά για να ενισχύεται ο διαπραγματευτικός της ρόλος στην Ε.Ε.

Ο κ. Μπεγλίτης, στη συζήτηση που έγινε για το Ιράκ στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε αρχικά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους 2 γάλλους δημοσιογράφους και τις 2 ιταλίδες συνεργάτριες ανθρωπιστικής οργάνωσης που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ. «Η συνεχιζόμενη ομηρία είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την Ε.Ε. και για τη συμβολή της στην ανασυγκρότηση του Ιράκ. Είναι ένα πλήγμα για την Ε.Ε., η οποία έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του Ιράκ, να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής, να χρηματοδοτήσει την ανακούφιση του ιρακινού λαού. Η ομηρία ευρωπαίων πολιτών που δουλεύουν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ουσιαστικά πλήττει το ρόλο της Ε.Ε. και τη βοήθεια που προσφέρει στο Ιράκ». Να σημειωθεί ότι η βοήθεια που θα δοθεί από την Ε.Ε. στο Ιράκ ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ αν και η αρχική πρόταση ήταν για 300 εκατ. ευρώ.

Δύναμη κατοχής η πολυεθνική δύναμη

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι το Ιράκ βυθίζεται όλο και περισσότερο στη βία, την αστάθεια, την έλλειψη στοιχειώδους ασφάλειας, ενώ καθημερινά υπονομεύεται η πολιτική διαδικασία μετάβασης σε ελεύθερες εκλογές όπως προβλεπόταν από το ψήφισμα 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για τον κ. Μπεγλίτη, η αποχώρηση των διεθνών κι ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών οργανώσεων θα αποτελέσει ήττα για τη διεθνή κοινότητα και κυρίως για την Ε.Ε. «Ήταν σωστή η ομόφωνη απόφαση 1546 για το Ιράκ. Από την άλλη, δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα ήταν εύκολα τα πράγματα. Πιστεύουμε ότι με την παρούσα μορφή της πολυεθνικής δύναμης δε μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό, το αδιέξοδο θα βαθαίνει, γιατί όλοι αισθάνονται και πρώτος απ’ όλους ο ιρακινός λαός, ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύναμη κατοχής έστω κι αν ο ίδιος ο ΟΗΕ την έχει ονομάσει πολυεθνική δύναμη».

Ο κ. Μπεγλίτης αναρωτήθηκε αν ο ΟΗΕ θα παίξει κάποιο ρόλο. Το ερώτημα που θέσαμε στον κ. Μπεγλίτη είναι αν ο ΟΗΕ μπορεί να διασφαλίσει τις ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα τον Ιανουάριο του 2005 στο Ιράκ. «Επειδή προσλαμβάνεται από τους ιρακινούς ως δύναμη κατοχής δε μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, στην ασφάλεια, τη σταθερότητα. Καθημερινά βλέπουμε τρομοκρατικές ενέργειες, επιθέσεις, υπονόμευση αυτής της πορείας. Ως σοσιαλιστική ομάδα υποστηρίξαμε ότι με την παρούσα σύνθεση, με τους αμερικάνους και με όλους όσους συμμετείχαν στην εισβολή και την κατοχή του Ιράκ δε μπορούμε να περιμένουμε κάποια θετικότερη εξέλιξη. Εάν η Ε.Ε. θέλει να αρθρώσει ένα αυτόνομο λόγο, παρά την τραυματική εμπειρία της εσωτερικής της κρίσης το Μάρτιο του 2003, θα πρέπει να αναλάβει μια διεθνή πρωτοβουλία προς τον ΟΗΕ, ώστε να τεθεί ο ΟΗΕ επικεφαλής μιας πολυεθνικής δύναμης με ισχυρό ρόλο, με ισχυρή εντολή, που να περιλαμβάνει και τις χώρες της περιοχής και τις αραβικές χώρες, ώστε να ενισχύσουν τη νομιμοποίηση». Ο κ. Μπεγλίτης δίνει έμφαση στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση στο Ιράκ δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση. «Ζήτησα επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις ανακοινώσεις που κάνει για την ανθρωπιστική προσφορά, για τη συμβολή στην ανασυγκρότηση, να κάνει μία αξιολογική έκθεση για την κατάσταση ασφαλείας και σταθερότητας στο Ιράκ με χρονικό ορίζοντα τις εκλογές». Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δε θα επιτευχθούν οι ελεύθερες εκλογές στο Ιράκ και προτείνει τη σύγκλιση Διεθνούς Διάσκεψης υπό τον ΟΗΕ, «όπου θα συζητηθούν οι συνθήκες ασφαλείας, ο μετασχηματισμός και η αλλαγή της πολυεθνικής δύναμης σε μια νέα ειρηνευτική διεθνή δύναμη, η οποία θα είναι ο εγγυητής και θα συμβάλει στην ομαλή πορεία προς τις εκλογές».

Διατυπώνοντας ότι «η κατάσταση στο Ιράκ βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο βαθαίνει» έκανε λόγο για την αδυναμία των ΗΠΑ να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο και παρέθεσε: «Επί δικής μας ελληνικής προεδρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με τον πόλεμο, δήλωνε ότι κάποιος μπορεί να κάνει πόλεμο αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνει μετά την ειρήνη».

Ο πρόεδρος του Ιράκ ήταν καλεσμένος από τις πολιτικές ομάδες στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. «Έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός κ. Αλάουι, από την ολλανδική προεδρεία στις Βρυξέλλες την επόμενη περίοδο» ενημερώνει ο κ. Μπεγλίτης.

Ο Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει προσκαλέσει τον τούρκο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. «Περάσαμε σε μια φάση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Όλοι περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον την αξιολογητική έκθεση της Commission στις 6 Οκτωβρίου, για ν’ αρχίσει η συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα συντάξει τη δική του έκθεση, και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει του Δεκεμβρίου, οπότε θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τα όσα βλέπω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχουμε ένα διάλογο, μια αντιπαράθεση πολύ ενδιαφέρουσα γύρω από την Τουρκία. Η μεγάλη πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατών, με επικεφαλείς τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, είναι εναντίον και δε συζητούν την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ασθενεί διαπραγματευτικά το κυπριακό

Η αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση του κυπριακού ως μια διαφορετική υπόθεση από αυτή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως έχει επισημανθεί και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Μπεγλίτης παραπέμπει στη στρατηγική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και στην αρνητική έκβαση που λαμβάνουν τα πράγματα. «Πετύχαμε να κάνουμε ευρωπαϊκό θέμα και το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνδέοντά τα από το 1999 με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δημιουργώντας αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο πετύχαμε και η κυπριακή δημοκρατία να ενταχθεί στην Ε.Ε. και παράλληλα να φτάσουμε να ενεργοποιήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον για να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Δυστυχώς, όπως βλέπουμε και μετά το αρνητικό δημοψήφισμα, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, να δούμε πού βρισκόμαστε. Το κλίμα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρνητικό. Οι συνάδελφοί μου στο κοινοβούλιο με ρωτούν ποια είναι η στρατηγική της κυπριακής κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο. Είναι καλό να εκφράζουμε ευσεβείς πόθους, αλλά η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως και η διεθνής είναι πολύ πιο σκληρή. Προσωπικά δε βλέπω, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον, καμία προοπτική για ανάληψη πρωτοβουλίας είτε από την Ε.Ε. είτε από τον ΟΗΕ για το κυπριακό, πολύ περισσότερο όταν η ίδια η κυπριακή ηγεσία δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η στρατηγική της.

Μ’ αυτό που κάνει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή να αποσυνδέσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό από την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χάνουμε κι άλλα εργαλεία και μοχλούς πίεσης που είχαμε στα χέρια μας όλη αυτή την περίοδο. Εάν η Τουρκία λάβει ημερομηνία, αναρωτιέμαι αν θα προχωρούσε σε κινήσεις στο κυπριακό».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.