Πολυχωρος για τους παλιννοστουντες στην πρωην εστια

Τα εγκαίνια του πολυχώρου στην πρώην Φοιτητική Εστία επί της Μ. Μπότσαρη 70 όπου φιλοξενούνται οι παλιννοστούντες, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι, στα πλαίσια της σημαντικής προσπάθειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που αποσκοπεί στην πιο ομαλή ενσωμάτωση των παλιννοστούντων στην ελληνική κοινωνία.

Ο πολυχώρος αυτός θα χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή των μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, καθώς και σαν αίθουσα ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Εστίας.

Συνολικά, σήμερα στην Εστία διαμένουν 34 οικογένειες παλιννοστούντων, ενώ αναμένονται κι άλλες 43 οικογένειες από τον προσωρινό οικισμό παλιννοστούντων Σαπών, οι οποίες θα εγκατασταθούν εδώ αμέσως μετά τα εγκαίνια του κτιρίου της Εστίας, τα οποία θα γίνουν στις 15 Ιουνίου 2006.

Με δυναμική παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη και την οικονομική στήριξη της τάξης των 1.200.000 ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελληνική Εκκλησία, γίνεται σήμερα η επισκευή σ’ όλο το κτίριο της πρώην Φοιτητικής Εστίας επί της Μ. Μπότσαρη 70.

Ο πολυχώρος που θα χρησιμοποιείται ως χώρος για την διεξαγωγή μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας, καθώς και σαν αίθουσα ψυχαγωγίας για τους κατοίκους της Εστίας, εγκαινιάστηκε χθες ενώ το όλο κτίριο θα εγκαινιαστεί στις 15 Ιουνίου 2006, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Ροδόπης Ε. Στυλιανίδη, του γ.γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Μ. Αγγελόπουλου και του αρχιεπισκόπου πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.

Γύρω στα 75 είναι συνολικά τα διαμερίσματα της πρώην Φοιτητικής Εστίας, όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 34 οικογένειες, διμελείς και μονομελείς, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν άλλες 42 που διαμένουν σήμερα στον προσωρινό οικισμό παλιννοστούντων Σαπών -αμέσως μετά τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 15 Ιουνίου.

«Σήμερα είμαστε εδώ για να δείξουμε την αγάπη μας στους ομογενείς. Σήμερα εγκαινιάζουμε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε υπερήλικα άτομα, τα οποία δεν μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο χώρο για να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών. Αυτό το γραφείο έχει στόχο να τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία», είπε η κοινωνική λειτουργός στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Μαρία Κασέρη, η οποία επεξήγησε ότι είναι ένας πολυχώρος, την επιμέλεια του οποίου θα αναλάβουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης καθώς και οι ασκούμενες κοινωνικοί λειτουργοί, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι «να έρχονται σε επαφή και με τον ιατρό αλλά και με τον κοινωνικό λειτουργό σε περίπτωση που χρειάζονται κάποιες συμβουλές ή κάποιες υπηρεσίες, πράγματα που δεν γνωρίζουν οι ίδιοι».

Επίσης, σαν πολυχώρος θα τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν δικό τους χώρο όπου θα μπορούν να παραβρίσκονται για ψυχαγωγία, όπως να παίξουν σκάκι, τάβλι κλπ. «Είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας που μ’ αυτό τον τρόπο συμπαραστέκεται ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας θα γίνονται κάθε Δευτέρα Μαριέττα Ιωάννου ή από τις κοπέλες ασκούμενες κοινωνικούς λειτουργούς. Στα μαθήματα θα συμμετέχουν οι κάτοικοι της πρώην Φοιτητικής Εστίας επί της Μ. Μπότσαρη 70, ενώ θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι ημέρες διεξαγωγής των μαθημάτων σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις υπόλοιπες οικογένειες που αναμένεται να εγκατασταθούν στην Εστία. «Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας», σύμφωνα με την κ. Κασέρη.

Ο εκπρόσωπος των Παλιννοστούντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σέργιος Μωυσίδης, με τη σειρά του, τόνισε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τους παλιννοστούντες που διαμένουν στην πρώην Φοιτητική Εστία, διότι εγκαινιάστηκε ο πολυχώρος όπου θα μπορούν να βρίσκονται και να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους. Επίσης, είναι σημαντική και η προσπάθεια για την εκμάθηση ελληνικής γλώσσας που γίνεται από την Περιφέρεια». Επίσης, ο κ. Μωυσίδης έκανε λόγο για δυναμική παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη και την οικονομική στήριξη της τάξης των 1.200.000 ευρώ που διέθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελληνική Εκκλησία για την επισκευή του όλου κτιρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας επί της Μ. Μπότσαρη 70.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.