Πολλες οι ζημιες σε καλλιεργειες του Νομου Ξανθης απο τα εντονα καιρικα φαινομενα

Επιστολή της Μ. Παυλίδου για επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης

Ιδιαιτέρως έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα. Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις έντυσαν στα «άσπρα» πολλές περιοχές της Θράκης. Την ίδια στιγμή οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δημιούργησαν κι αυτοί προβλήματα. Περισσότερο ζημιωμένοι από αυτή την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, για άλλη μια φορά, βγαίνουν οι αγρότες.

Εξαιτίας των γεγονότων αυτών η πολιτευτής της ΝΔ στην Ξάνθη κ. Μαρίνα Παυλίδου αποφάσισε να αναλάβει δράση για τις ζημιές που σημειώθηκαν στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου στέλνοντας επιστολή για επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτοπαραγωγών που επλήγησαν, τόσο από την χαλαζόπτωση, αλλά και από το δυνατό αέρα.

Όπως εξηγεί η πολιτευτής, «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη “ραχοκοκαλιά” της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στεκόμαστε αρωγοί με κάθε δυνατό τρόπο προς στήριξη των αγροτών μας κι ιδίως των τοπικών παραγωγών της Ξάνθης μας». Γι’ αυτόν τον λόγο θέλησε η ίδια να δω τις ζημίες από κοντά και να ακούσει τους αγρότες της περιοχής που επλήγησαν.

Μάλιστα εξέφρασε τη σιγουριά της «ότι η Κυβέρνηση θα δώσει τη δέουσα προσοχή και σημασία, όπως και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνουν οι δέουσες και νόμιμες ενέργειες προς αποκατάσταση των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή της κ. Παυλίδου είναι η εξής:

«η περιοχή μας σε σημεία του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου ΠΕ Ξάνθης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επλήγη από έντονες καιρικές συνθήκες όπως χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, που διήρκησαν αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αρκετές ζημιές σε αγροκαλλιέργειες όλων των τύπων, όπως ενδεικτικά αναφερόμενα καπνά, αραβόσιτο, ηλίανθο, ελαικράμβη, ροδάκινα, ελαιόδενδρα, σιτάρι και ακτινίδια.

Αυτές τις ζημιές διαπίστωσα με επιτόπια αυτοψία και εγώ η ίδια, μεταβαίνοντας σε καλλιέργειες στους οικισμούς της Φελώνες, Χαίτης, Νέου Ζυγού, Αλκυόνης, Διομήδειας του Δήμου Αβδήρων, συνομιλώντας και με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές. Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε λιμνάζοντα ύδατα εντός των καλλιεργειών, ζημίες πάνω στο φύλλωμα και στην αρχική του ανάπτυξη καρπό των καλλιεργειών ενώ η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, με την συρρίκνωση των εποχών, μετά από εκτενή συζήτηση με τους αγρότες, τους έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ειδικά στις καλλιέργειες των οπωροφόρων δένδρων η χαλαζόπτωση έπληξε την εποχή του αρχικού σταδίου της καρποφορίας. Η δε παραγωγή των υπολοίπων καλλιεργειών σίγουρα θα έχει απώλειες και θα απομειωθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα αυτής.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία αναγγελιών ζημιών μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους εκάστοτε Δήμους, προκειμένου οι πληγέντες παραγωγοί να προχωρήσουν σε δηλώσεις και να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του Οργανισμού.

Είναι σημαντικό να καταγραφεί η εικόνα άμεσα και να μην υπάρχει χρονοκαθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι, όπως επίσης να δοθούν το γρηγορότερο δυνατόν όλες οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες παραγωγούς, που εκτός της οικονομικής κρίσης που έχουν να αντιμετωπίσουν, λόγω του παγκόσμιου φαινομένου της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί και αυτή, ως επιβαρυντικός παράγοντας.

Πιστεύουμε βαθιά ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ θα εισακούσει τα αιτήματα των παραγωγών και θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες εντός των αρμοδιοτήτων της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.