Πολλες οι αναγκες, μικρη η χρηματοδοτηση για τα εργα της διευθυνσης Δασων Ροδοπης

Σε πάνω από 2 εκ. ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα της Διεύθυνσης, ελάχιστη όμως είναι η χρηματοδότηση - Προτεραιότητα η συντήρηση των δασικών δρόμων, αλλά και το πρόγραμμα διευθέτησης χειμάρρων

Το πρόγραμμα δασικών έργων και εργασιών της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης για το 2019, ύψους 2.293.607,33 ευρώ, εγκρίθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 
Το πρόγραμμα αφορά στον προγραμματισμό του συνόλου των δασοτεχνικών έργων και εργασιών, που προβλέπεται να εκτελεσθούν κατά το οικονομικό έτος 2019, καθώς και το σύνολο των μελετών που προβλέπεται να εκπονηθούν στο ίδιο οικονομικό έτος, με χρηματοδότηση από πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων, τον Τακτικό Προϋπολογισμό, Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
 
Οι γενικοί στόχοι, μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η ανάγκη για την προστασία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ροδόπης, στο μέτρο του δυνατού, μιας και ο σχεδιασμός πολλές φορές δεν καλύπτεται από την ανάλογη χρηματοδότηση, η οποία δεν ξεπερνά κάθε χρόνο τις 100.000 ευρώ. 

Προτεραιότητα το οδικό δίκτυο 

Όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, βασική τους προτεραιότητα είναι να συντηρηθεί το οδικό δίκτυο δασικών δρόμων περιοχών χαμηλού υψομέτρου, όπως παραθαλάσσια, στην περιοχή του Γιακά, το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, που είναι τα πιο ευαίσθητα και εύφλεκτα υποσυστήματα, στα οποία θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση και η εύκολη επιτήρηση.
 
Σε δεύτερο χρόνο συντηρείται το οδικό δίκτυο μεγαλύτερων υψομέτρων, ώστε να εξυπηρετηθεί η διαχείριση των δασών και η προστασία των συστάδων, ενώ γίνονται εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καινούριο δίκτυο.
 
Σημαντική πάντως είναι η προσπάθεια όχι μόνο να προστατευτεί, αλλά και να επεκταθεί η δασική βλάστηση, με την εισαγωγή κωνοφόρων σε υποβαθμισμένα δάση πλατυφύλλων, ένα από τα οποία βρίσκεται στην λεκάνη του Βοσβόζη.
 
Επίσης έχουν ένα έργο 6 φραγμάτων στην περιοχή του Κοπτερού, ώστε να προστατευτεί η περιοχή στην οποία έχουν παρατηρηθεί συχνά προβλήματα κατά τη διάρκεια των βροχών, και από αυτά χρηματοδοτήθηκε πέρυσι το ένα από πόρους του πράσινου ταμείου, καθώς και η φύτευση δέντρων στην γύρω περιοχή.
 
Βέβαια η χρηματοδότηση είναι πολύ χαμηλή, όμως η υπηρεσία καταγράφει τις ανάγκες, τις εντάσσεις στο πρόγραμμα, και μετά ανάλογα με την χρηματοδότηση τις υλοποιεί. 

Έμφαση στη φυσική αναγέννηση 

Οι δασικές εκτάσεις είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, που κάνει δυσκολότερο το έργο τους, πέρα από την ελλιπή χρηματοδότηση.
 
Όσο για τα αιτήματα που υπάρχουν για καυσοξύλευση, για την οποία υπάρχει πίεση, σημείωσε πως στοχεύουν πάντα στην αειφορία και στη διαχρονική διαχείριση των δασών, μιας και τα δάση, «τα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας» και η Δασική Υπηρεσία σήμερα καλείται να συμβάλλει στην αναγέννηση των σημερινών οικοσυστημάτων.
 
Από τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει διευθετήσεις και αναδασώσεις, και τώρα θα πρέπει για αυτές τις εκτάσεις να γίνει διαχείριση και να επιτραπεί η φυσική αναγέννηση. «Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για να δημιουργεί εκ νέου δάση» τόνισε η κ. Γκοτζαρίδου για αυτό και θα πρέπει να προστατευτούν και να αναγεννηθούν, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα δάση εκτός των άλλων γίνονται πιο ανθεκτικά στους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουν.
 
Επίσης η λαθροϋλοτομία, είναι βασική πληγή των δασικών οικοσυστημάτων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Για αυτό και η δασική υπηρεσία έχει σαν σκοπό να την περιορίσει. Η υπηρεσία κάνει τις περιπολίες της με ό,τι μέσα έχει, έχει το προσωπικό της, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες από τους πολίτες των οποίων επιλαμβάνονται. Το σημαντικότερο όμως είναι, σημείωσε, πως ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τέτοια φαινόμενα είναι εγκληματικά. 

Οδοποιία και Αντιπυρική προστασία 

Στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπάρχουν έξι δράσεις για τη διάνοιξη, τη συντήρηση και τη βελτίωση των δασικών δρόμων, διευκολύνοντας στην αντιπυρική προστασία και στον έλεγχο των δασικών παραβάσεων, στην μεταφορά των προϊόντων που παράγονται από τα δημόσια δάση, με αυτεπιστασία και με το ΠΔ 126/86, κλπ.
 
Στην ενότητα αυτή εντάσσονται:
 
1) Η ανακατασκευή ξύλινης γέφυρας στο περιαστικό δάσος Νυμφαίας, δαπάνης 4.769,47 ευρώ. Η παλαιότητα της κατασκευής και η προσβολή των ξύλινων μερών της από σηπτικούς μύκητες και ξυλοφάγα έντομα απαγορεύουν κάθε εργασία συντήρησης με αντικατάσταση ενδεχομένως κάποιων προσβεβλημένων τμημάτων της. Απαιτείται λοιπόν άμεσα η καθαίρεση της, λόγω επικινδυνότητας για τους επισκέπτες του χώρου και η κατασκευή νέας γέφυρας.
 
2) Η κατασκευή του δασικού δρόμου Γ' κατηγορίας «Κάρδαμος-Ρέμα Τσαπαλή», δαπάνης 27.500 ευρώ. Σκοπός κατασκευής του δρόμου είναι η διαχείριση συστάδων των Δημοσίων Δασών Οργάνης όπως προβλέπεται από την ισχύουσα διαχειριστική μελέτη. Ο δασικός δρόμος θα διευκολύνει τις υλοτομικές και συγκομιστικές εργασίες και θα χρησιμοποιηθεί για τη στοίβαξη των παραγόμενων προϊόντων. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί γενικότερα την προστασία της περιοχής.
 
3) Η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου των Συμπλεγμάτων Αμαξάδων-Ιάσμου-Πολυάνθου-Σώστη-Ασωμάτων σε μήκος 100 χιλιομέτρων περίπου και δαπάνης 50.000 ευρώ.
 
4) Η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, συμπλέγματος Ανατολικής Ροδόπης σε μήκος 150 χιλιομέτρων και δαπάνης 100.000 ευρώ.
 
5) Η Διάνοιξη και Βελτίωση Δασικού δρόμου Γ κατηγορίας σύνδεσης περιοχής Τραπεζίου-Πατέρμων 8 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού μελέτης 403.637,25 ευρώ.
 
6) Η Διάνοιξη και Βελτίωση Δασικού δρόμου Γ κατηγορίας σύνδεσης περιοχής Συμβόλων-Ορειβατικού Καταφυγίου 6,9 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού μελέτης 255.700,61 ευρώ. 

Διευθέτηση Χειμάρρων 

Επίσης, στο κομμάτι της διευθέτησης χειμάρρων, εντάσσονται 3 έργα οι:
 
1) «Φυτοτεχνικές εργασίες διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής Κοπτερού-Ιππικού-Προφήτη Ηλία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Κ.Α. 14.04.07», που αφορά την φυτοτεχνική επέμβαση σε έκταση 4.840 στρεμμάτων, των λεκανών απορροής των χειμαρρωδών ρευμάτων που αναπτύσσονται από τον Προφήτη Ηλία Ιάσμου έως τον οικισμό Κοπτερού, συμπεριλαμβάνοντας και την ορεινή λεκάνη του χειμαρρώδους ρεύματος του Ιππικού. Η μελέτη εγκρίθηκε με την υπ'αριθμ. 78878/20-10-2015 απόφαση του Δ/ντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της ΑΔΜΘρ. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 700.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.
 
2) «Φυτοτεχνική διευθέτηση λεκανών απορροής, περιοχής Παλαιός Φωλιάς-Συμβόλων Κ.Α. 14.07.01», δαπάνης 565.000 ευρώ,
 
3) «Κατασκευή Φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων περιοχής Προφήτη Ηλία-Κοπτερού Κ.Α. 14.04.07», που αφορά την κατασκευή έξι φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών και σταθεροποίησης της κοίτης σε ισάριθμα χειμμαρικά ρεύματα της περιοχής Προφήτη Ηλία Ιάσμου – Κοπτερού του Νομού Ροδόπης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 180.000,00 ευρώ με ΦΠΑ.
 
Τα χειμμαρικά αυτά ρεύματα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πεδινή αγροτική περιοχή όσο και στα σημαντικά δημόσια έργα που βρίσκονται στην πεδινή λεκάνη απορροής τους και συγκεκριμένα, στην Παλαιά Εθνική οδό Κομοτηνής — Ιάσμου — Ξάνθης, στην σιδηροδρομική γραμμή και στην Εγνατία οδό.
 
Με την υλοποίηση των έργων διευθετείται το σύνολο της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ορεινές λεκάνες των χειμάρρων από την θέση «Προφήτης Ηλίας» Ιάσμου, διαδοχικά έως και οι μικρολεκάνες ανάντη του οικισμού του Κοπτερού και αποκαθίσταται η θεμελίωση δύο σημαντικών υφιστάμενων φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών, των Αμαξάδων και του Κοπτερού.
 
Επειδή σήμερα, παρατηρείται επιδείνωση των φαινομένων διάβρωσης του εδάφους και συνεχής υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα τα υπό διευθέτηση χειμαρρώδη ρεύματα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, να παράγουν και να εναποθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες φερτών υλών, σε σχέση με το παρελθόν και επειδή αντίστοιχες φυτοτεχνικές διευθετήσεις παρελθόντων ετών έδωσαν λύση σε ανάλογα προβλήματα στο τμήμα Κομοτηνής -Ιάσμου με απόσβεση της δράσης των χειμαρρωδών ρευμάτων, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση ένταξη και κατασκευή των παραπάνω προτεινόμενων έργων, η χρηματοδότηση για ένα από αυτά έχει βρεθεί. 

Παράδειγμα δασικής διαχείρισης το άλσος της Νυμφαίας 

Με την ευκαρία της παρουσίας της στο περιφερειακό συμβούλιο η κ. Γκοτζαρίδου θέλησε να απαντήσεις στις κατηγορίες που έχει δεχθεί η υπηρεσία για την επιλογή των κωνοφόρων.
 
Έτσι υπενθύμισε πως το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας, το οποίο έχει κωνοφόρα, είναι ένα παράδειγμα καλής δασικής πρακτικής, μιας και από την αποψιλωμένη έκταση δάσους δρυός που καταγράφεται σε φωτογραφίες του 1940, δημιούργησε προβλήματα στην πόλη της Κομοτηνής.
 
Η τότε γενιά των δασολόγων αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο, για να κάνει τις αναδασώσεις με την τραχεία πεύκη, με φράγματα στις μικρές λεκάνες των ρεμάτων, ώστε να φτάσουν σε ένα εξαιρετικό δάσος, όπου η φύση εξελίσσεται.
 
Έτσι επανέρχονται στον υποόροφο και στα ρέματα τα φυλλοβόλα δέντρα, δημιουργώντας ένα μεικτό δάσος, και αυτό το παράδειγμα δασικής πράξης επέκτειναν κατά μήκος του ποταμού Βοσβόζη, σε συνέχεια του περιαστικού δάσους, μιας και αυτή έχει ένα σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον, γιατί ο ποταμός αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της λίμνης Ισμαρίδας.
 
Η έκταση στην οποία εισάχθηκαν κωνοφόρα είναι  γύρω στα 3.000 στρέμματα το έργο πάει πολύ καλά, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση ενώ επιχειρούν μέσα από το πρόγραμμα να κάνουν το ίδιο στη δυτική πλευρά της λεκάνης απορροής του ποταμού.
 
Εντός του άλσους η δασική υπηρεσία έχει προχωρήσει στην αφαίρεση ξύλινων τραπεζιών και άλλων τέτοιων βελτιώσεων στους χώρους αναψυχής που είναι επικίνδυνες για τους πολίτες, μιας και δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την διαμόρφωσή του εκ νέου από την υπηρεσία.
 
Η κ. Γκοτζαρίδου πάντως ανέφερε πως αν ο Δήμος Κομοτηνής το επιθυμεί, υπάρχει τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να το οργανώσει και να το διαχειριστεί ως χώρο αναψυχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.