Πολλες οι αναγκες, λιγοι οι ποροι για ακομα μια χρονια για τη Διευθυνση Δασων Ροδοπης

Μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Ροδόπη

Στα 2.293.607,33 ευρώ ανέρχεται για το 2020 το πρόγραμμα δασικών έργων και εργασιών της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, παρόλο που για ακόμα μια χρονιά, λόγω των περιορισμένων πόρων που θα διατεθούν αναμένεται να γίνει μόνο ένα μικρό κομμάτι από αυτά, κυρίως στον τομέα της οδοποιίας.

Παρόλα αυτά η Διεύθυνση Δασών ελπίζει πως φέτος θα μπορέσει να διευρύνει τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, μιας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, στο οποίο θα υποβάλλουν προτάσεις οι Δασικές Υπηρεσίες, με αυτή της Ροδόπης να υποβάλλει πρόταση για 800.000 ευρώ που θα αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή Προφήτη Ηλία Ιάσμου-Κοπτερού.

Όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, κυριότερό μέλημά τους αποτελεί η συντήρηση της οδοποιίας. Οι γενικοί στόχοι, μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η ανάγκη για την προστασία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ροδόπης, στο μέτρο του δυνατού, μιας και ο σχεδιασμός πολλές φορές δεν καλύπτεται από την ανάλογη χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και για το δασικό οδικό δίκτυο, οι πόροι αρκούν μόλις για το 30%.

Μέσα στο πρόγραμμα πάντως είναι και η καθαίρεση και η κατασκευή νέας ξύλινης γέφυρας στην Νυμφαία, η οποία θα προχωρήσει αν βρεθεί χρηματοδότηση.
Πάντως το τελευταίο έτος η υπηρεσία εργαζόταν με εντατικούς ρυθμούς για την σύνταξη των Δασικών Χαρτών, ένα σημαντικό έργο, με την ανάρτηση των χαρτών να αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, μιας και περιμένει μόνο το πράσινο φως από τα κεντρικά.

Φυσικά μετά θα υπάρξει και επιπλέον εργασία για την μελέτη των ενστάσεων που θα υποβληθούν, όμως αυτό το σημαντικό έργο, φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του.

Οι γενικοί στόχοι, μέσα από την πραγματοποίηση του προγράμματος είναι η ανάγκη για την προστασία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Ροδόπης. Τα προτεινόμενα έργα του προγράμματος είναι:

Οδοποιία και Αντιπυρική προστασία

Στο πρόγραμμα της υπηρεσίας τονίζεται πως η διάνοιξη, η συντήρηση και η βελτίωση των δασικών δρόμων, διευκολύνει την αντιπυρική προστασία και τον έλεγχο των δασικών παραβάσεων, την μεταφορά των προϊόντων που παράγονται από τα δημόσια δάση. Στην ενότητα αυτή εντάσσονται 6 έργα:

  1. η ανακατασκευή ξύλινης γέφυρας στο περιαστικό δάσος Νυμφαίας, δαπάνης 4.769,47 ευρώ. Η παλαιότητα της κατασκευής και η προσβολή των ξύλινων μερών της από σηπτικούς μύκητες και ξυλοφάγα έντομα απαγορεύουν κάθε εργασία συντήρησης με αντικατάσταση ενδεχομένως κάποιων προσβεβλημένων τμημάτων της. Απαιτείται λοιπόν άμεσα η καθαίρεση της, λόγω επικινδυνότητας για τους επισκέπτες του χώρου και η κατασκευή νέα γέφυρας.
  2. η κατασκευή του δασικού δρόμου Γ κατηγορίας «Κάρδαμος-Ρέμα Τσαπαλή», δαπάνης 27.500 ευρώ. Σκοπός κατασκευής του δρόμου είναι η διαχείριση συστάδων των Δημοσίων Δασών Οργάνης. Ο δασικός δρόμος θα διευκολύνει τις υλοτομικές και συγκομιστικές εργασίες και θα χρησιμοποιηθεί για τη στοίβαξη των παραγόμενων προϊόντων. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί γενικότερα την προστασία της περιοχής.
  3. η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου των Συμπλεγμάτων Αμαξάδων-Ιάσμου-Πολυάνθου-Σώστη-Ασωμάτων σε μήκος 100 χιλιομέτρων περίπου και δαπάνης 50.000 ευρώ.
  4. η συντήρηση και η βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, συμπλέγματος Ανατολικής Ροδόπης σε μήκος 150 χιλιομέτρων και δαπάνης 100.000 ευρώ.
  5. η διάνοιξη και βελτίωση δασικού δρόμου Γ κατηγορίας σύνδεσης περιοχή Τραπεζίου-Πατέρμων 8 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού μελέτης 403.637,25 ευρώ.
  6. η διάνοιξη και βελτίωση Δασικού δρόμου Γ κατηγορίας σύνδεσης περιοχής Συμβόλων-Ορειβατικού Καταφυγίου 6,9 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού μελέτης 255.700,61 ευρώ.

Διευθέτηση Χειμάρρων

Στην ενότητα αυτή εντάσσονται 3 έργα:

  1. «Φυτοτεχνικές εργασίες διευθέτησης ορεινών λεκανών απορροής Κοπτερού-Ιππικού-Προφήτη Ηλία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης», που αφορά την φυτοτεχνική επέμβαση σε έκταση 4.840 στρεμμάτων, των λεκανών απορροής των χειμαρρωδών ρευμάτων που αναπτύσσονται από τον Προφήτη Ηλία Ιάσμου έως τον οικισμό Κοπτερού, συμπεριλαμβάνοντας και την ορεινή λεκάνη του χειμαρρώδους ρεύματος του Ιππικού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 700.000 ευρώ με ΦΠΑ.
  2. «Φυτοτεχνική διευθέτηση λεκανών απορροής, περιοχής Παλαιός Φωλιάς-Συμβόλων», δαπάνης 565.000 ευρώ.
  3. «Κατασκευή Φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές λεκάνες απορροής των χειμαρρικών ρεμάτων περιοχής Προφήτη Ηλία-Κοπτερού», που αφορά την κατασκευή έξι φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών και σταθεροποίησης της κοίτης σε ισάριθμα χειμμαρικά ρεύματα της περιοχής Προφήτη Ηλία Ιάσμου – Κοπτερού του Νομού Ροδόπης. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 180.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Τα χειμμαρικά αυτά ρεύματα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πεδινή αγροτική περιοχή, όσο και στα σημαντικά δημόσια έργα που βρίσκονται στην πεδινή λεκάνη απορροής τους και συγκεκριμένα, στην Παλαιό Εθνική οδό Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης, στη σιδηροδρομική γραμμή και στην Εγνατία οδό.

Με την υλοποίηση των έργων διευθετείται το σύνολο της έκτασης που καταλαμβάνουν οι ορεινές λεκάνες των χειμάρρων από τη θέση «Προφήτης Ηλίας» Ιάσμου, διαδοχικά έως και οι μικρολεκάνες ανάντι του οικισμού του Κοπτερού και αποκαθίσταται η θεμελίωση δύο σημαντικών υφιστάμενων φραγμάτων συγκράτησή φερτών υλών, των Αμαξάδων και του Κοπτερού.

Επειδή σήμερα, παρατηρείται επιδείνωση των φαινομένων διάβρωσης εδάφους και συνεχής υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα τα διευθέτηση χειμαρρώδη ρεύματα, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, να παράγουν και εναποθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες φερτών υλών, σε σχέση με το παρελθόν και επειδή αντίστοιχες φυτοτεχνικές διευθετήσεις παρελθόντων ετών έδωσαν λύση σε ανάλογα προβλήματα στο τμήμα Κομοτηνής -Ιάσμου με απόσβεση της δράσης χειμαρρωδών ρευμάτων, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση ένταξη και κατασκευή των παραπάνω προτεινόμενων έργων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.