Πολλαπλες οι ελλειψεις και οι αναγκες των αστυνομικων της Ροδοπης

Υποστελέχωση, υλικοτεχνικές ελλείψεις και άλλα θέματα συζητήθηκαν στην 24η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΑΥ Ροδόπης - Παρουσία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριου Γερακαράκου

Τα προβλήματα και οι ανάγκες των αστυνομικών της Ροδόπης συζητήθηκαν κατά την 24η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην Κομοτηνή.
 
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αστυνομικοί της Ροδόπης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος Γερακαράκος και το Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ροδόπης κ. Σταυρούλα Τζατζανά. 

Απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των αστυνομικών υπαλλήλων είναι κοινά, τόσο στην Ροδόπη, όσο και στην Περιφέρεια ΑΜΘ και σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόριος Γερακαράκος.
 
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία υπάρχουν ελλείψεις είναι τα λειτουργικά κονδύλια σε όλα τα επίπεδα, από την εκπαίδευση, τα οχήματα, τα αλεξίσφαιρα, τον οπλισμό, τα οποία αποτελούν απαραίτητα εφόδια που πρέπει να παρέχει η πολιτεία στον αστυνομικό, ώστε να επιτελέσει το καθήκον του και να προσφέρει το αγαθό της ασφάλειας στον πολίτη.
 
«Δεν πρέπει να γίνεται αυτό που γίνεται σήμερα, με την Αστυνομία να λειτουργεί περισσότερο με τις δωρεές και με το ΕΣΠΑ μέσω περιφέρειας, παρά με τα οικονομικά κονδύλια του Υπουργείου» σημείωσε καθώς έτσι δεν πιστεύει ότι μπορεί να προσφερθεί ασφάλεια στον πολίτη.Σύμφωνα με τον κ. Γερακαράκοο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί πως η ασφάλεια θα είναι ίση για όλους είναι τα κονδύλια αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από το Υπουργείο.
 

Πάντως αυτό που πιστεύει ότι θα δώσει λύσεις, είναι να αλλάξει η νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και τα συνδικάτα. «Τα συνδικάτα πρέπει να αποκτήσουν επιθετικό συνδικαλισμό, δηλαδή συνδικαλισμό για όλους και όχι συντεχνιακό, και οι πολιτικοί να κατανοήσουν πως η ασφάλεια δεν είναι ζήτημα που παράγει ψήφους» σημείωσε, θεωρώντας πως θα πρέπει όλα τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να χαράξουν μια εθνική πολιτική στο θέμα της ασφάλειας, η οποία δεν θα αλλάζει με την εκάστοτε κυβέρνηση.
 
Τέλος η φυσική ηγεσία θα πρέπει να καταλάβει πως με το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να προάγει τα δικά της προσωπικά συμφέροντα. Αυτό, παραδέχτηκε ο κ. Γερακαράκος, αντιτείνοντας πως είναι μεν πολύ δύσκολο, όμως θα πρέπει να γίνει η αρχή, γιατί η χώρα έχει φτάσει σε σημείο όπου έχουν λιγοστέψει τα πάντα, μισθοί, εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας.
 
«Οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, και πρέπει όλοι να αλλάξουμε, δεν μπορώ εγώ να περιμένω στο φανάρι το κόκκινο και να έρχεσαι εσύ και κάθεσαι μπροστά μου, ενώ κάθονται άλλοι δέκα από πίσω και περιμένουν» κατέληξε. 

Απαραίτητη η ενίσχυση σε προσωπικό 

Την άποψη πως όσο είναι ενωμένοι, τίποτα δεν τους σταματά ούτε τους τρομάζει εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγιώτης Χατζηδημητρίου, ο οποίος τόνισε πως το Δ.Σ. όλη τη χρονιά κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξη των κεκτημένων δικαιωμάτων των μελών του.
 
Γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πραγματοποιήθηκαν πλήθος συναντήσεων με την τοπική και κεντρική φυσική ηγεσία τους, τις πολιτικές αρχές του τόπου, καθώς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων των μελών και του κλάδου τους, δίνοντας δυναμικό παρών και σε όλα τα καλέσματα της.
 
Το προσωπικό, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, το τελευταίο διάστημα, και ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, απομειώνεται συνέχεια, λόγω των συνεχών μέτρων και των διαταγών που βγαίνουν από την ηγεσία, με τα νέα ΣΤΕΚ (Σημεία Τακτικού Ελέγχου Κίνησης), την αύξηση μέτρων ασφαλείας στο Προξενείο Κομοτηνής και άλλους χώρους.
 
Αυτό,σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών, έχει οδηγήσει στην αδυναμία σωστής φύλαξης.Όπως σημείωσε, με την τελευταία αλλαγή του οργανογράμματος της Ελληνικής αστυνομίας, στην οποία έγινε μείωση 6.700 θέσεων σε όλη τη χώρα, αφαιρέθηκαν από τη ΔΑ Ροδόπης 110 θέσεις, που θα πρέπει να επιστρέψουν, όπως θα πρέπει να επιστρέψουν οι θέσεις σε όλες τις διευθύνσεις της χώρας.
 

Απαραίτητη δε είναι η λειτουργία της ήδη ιδρυθείσας με Π.Δ. από το 2011, αυτοτελούς Υπηρεσίας Μεταγωγών Δικαστηρίων στην έδρα της Δ.Α. Ροδόπης και επάνδρωσή της με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία.
 
Επιπλέον ο κ. Χατζηδημητρίου θεωρεί πως θα πρέπει να σταματήσει η αποδυνάμωση της Δ.Α. Ροδόπης, που συντελείται με αποσπάσεις προσωπικού σε άλλες Δ.Α. στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού, και να ενταχθεί η περιοχή μας στο πρόγραμμα Ασπίδα, ώστε να μπορούν να έρχονται και εδώ, όπως γίνεται σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου, αστυνομικοί για να βοηθήσουν στο πρόβλημα του μεταναστευτικού.
 
Πάντως σε συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα, όπου έθιξαν το θέμα τους έδωσε την υπόσχεση να συναντηθούν ξανά μετά το καλοκαίρι ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν, μιας και αυτή τη στιγμή για το υπουργείο η Ροδόπη δεν θεωρείται πρώτη γραμμή. 
 
Επίσης στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου μίλησε για την ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και για το πάγιο αίτημα της Ένωσης για ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου στον Κάθετο Άξονα της Νυμφαίας.
 
Τέλος ζήτησε συγγνώμη από τους τοπικούς παράγοντες και θεσμούς, γιατί δεν τους κάλεσαν, μιας και, όπως τόνισε, έπρεπε να λύσουν δικά τους εσωτερικά προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.