Πολλαπλες διακρισεις στην 7η Παγκοσμια Biennale παιδικης τεχνης για τους μαθητες του Θρακικου Ωδειου

Τα βραβευθέντα έργα θα εκτεθούν στο Μουσείο Οικουμένη στη Συδινή Ξάνθης

Ως ένας από τους μεγαλύτερους νικητές της 7η Παγκόσμιας Biennale παιδικής τέχνης 2016-2017 αναδείχθηκε η Κομοτηνή, δια μέσου της συμμετοχής των μαθητών του Παιδικού Τμήματος Εικαστικών του Θρακικού Ωδείου, κι αυτό καθότι δέκα συνολικά συμμετοχές τους διακρίθηκαν αντίστοιχα στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και κατασκευών.
 

Συγκεκριμένα οι Σοφία Σβάρτζκοπφ, Κατερίνα Καζόγλου, Κυριακή Γκαράνη, Μαρία Χριστοφορίδου και Γιώργος Σεμπελίδης, κατέκτησαν τα 1α βραβεία στον διαγωνισμό ζωγραφικής, οι Ιωάννα Βορβώτα και Ατσά Τσχοβρέμποβ το 2ο βραβείο αντίστοιχα στην ίδια κατηγορία, ενώ οι Δόμνα Παπτσίκη, Μένη Σμαράγδα και Χρύσα Μάστορα κατέκτησαν το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό κατασκευών.
 
Το φετινό θέμα της έκθεσης ήταν «Στους δρόμους της Μουσικής», με βάση το οποίο οι μικροί καλλιτέχνες κλήθηκαν να αποτυπώσουν στις ζωγραφιές και τις κατασκευές τους τον ενθουσιασμό της στιγμής που τους προκαλεί η μουσική, τα ακούσματα από μουσικές βγαλμένες μέσα από την παράδοση τους, αλλά και ήχους από μουσικά όργανα της πατρίδας τους.
 

Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινής ωφελείας, αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διοργανώνει πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και διεθνείς διαγωνισμούς και με το έργο της προβάλλει τις άρρητες αξίες της οικουμενικότητας και το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Έχει θεσμοθετήσει κάθε δύο χρόνια να γίνεται στην Ξάνθη η παγκόσμια Biennale παιδικής ζωγραφικής, στην οποία συμμετέχουν νέοι και νέες ηλικίας 4 έως 17 ετών, από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000, μεταξύ των οποίων και συμμετοχές από το Περού.
 

Η φετινή κριτική επιτροπή ήταν πολυμελής και αποτελούνταν από ζωγράφους και παιδοψυχολόγους, οι οποίοι έκριναν τα έργα των παιδιών με βάση τα κρυμμένα στοιχεία τους, εξ ου και πολλά από τα έργα ισοψήφησαν και είχαμε αρκετά πρώτα και δεύτερα βραβεία, τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» η υπεύθυνη των εργαστηρίων εικαστικών του Θρακικού Ωδείου κ. Βαρβάρα Τσίτσιρα. Τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων θα πραγματοποιηθούν στις 29 Οκτωβρίου στο Μουσείο Οικουμένη στη Συδινή Ξάνθης, ενώ ακολούθως στις 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κα η τελετή απονομής των βραβείων στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
 

Στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής λειτουργούν πέντε συνολικά τμήματα εικαστικών, για παιδιά και ενηλίκους, με τους μαθητές να ξεκινούν από 4 έως και 40 ετών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στον χώρο του Θρακικού Ωδείου, ωστόσο όπως τόνισε η κ. Τσίτσιρα η δημιουργία των μαθητών των τμημάτων δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο του Ωδείου, καθώς συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, όπως «Ο Άη Βασίλης άργησε μία μέρα», σε εκθέσεις αλλά και σε εξωτερικές δραστηριότητες που έχει ζητηθεί η συνδρομή τους όπως στο παράδειγμα της παιδιατρικής πτέρυγας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, τους τοίχους της οποίας κοσμούν πλέον δημιουργίες των μαθητών του Θρακικού Ωδείου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.