Πολλαπλες αντιδρασεις για το κλεισιμο του υποκαταστηματος της Πειραιως στην Ξυλαγανη

Αναμένεται να σταματήσει τη λειτουργία του στις 20 Νοεμβρίου, δίνοντας ακόμα ένα πλήγμα υποβάθμισης στην περιοχή

Αντιδράσεις από πολλές πλευρές προκάλεσε η είδηση ότι το Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή είναι ένα από τα 50 τα οποία θα κλείσει η τράπεζα το επόμενο διάστημα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την πρωτίστως αγροτική περιοχή.

Το κατάστημα εξυπηρετεί πολλούς αγρότες, αλλά και συνταξιούχους της περιοχής, όμως όπως φαίνεται οι λόγοι για το κλείσιμο του υποκαταστήματος είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο μειωμένος τζίρος του. Να σημειωθεί πως πέρα από την Ξυλαγανή, αναμένεται να κλείσει το υποκατάστημα και στη Δίκαια του Έβρου.

Ήδη ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος ζήτησε τη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών, για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Υποβάθμιση για την περιοχή το κλείσιμο του υποκαταστήματος

Για το θέμα έκανε αναφορά ο Δημοτικός Σύμβουλος, της παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» κ. Βαγγέλης Βαρνιτσιώτης, τονίζοντας πως πρόκειται για κεντρική απόφαση της τράπεζας.

Όπως τόνισε, το κλείσιμο του υποκαταστήματος σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση για την περιοχή, και οικονομικά, αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης, μιας και οι περισσότεροι πελάτες του υποκαταστήματος ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και εξυπηρετεί όλη την περιοχή του παλιού Δήμου Μαρωνείας.

Το κλείσιμο του καταστήματος, τόνισε, θα υποχρεώσει όλους αυτούς τους πολίτες να μεταβαίνουν στην Κομοτηνή για να εξυπηρετηθούν, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που δεν έχουν και τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να χρησιμοποιούν το internet banking.

«Θα αντιδράσουμε. Το αποτέλεσμα δεν ξέρουμε ποιο θα είναι, όμως σίγουρα δεν θα πέσουμε αμαχητί» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως πριν από ένα χρόνο είχε κινδυνεύει με κλείσιμο το κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Ξυλαγανή, ενώ και στις αρχές της σχολικής χρονιάς κινδύνευσε με κλείσιμο και το Λύκειο, κάτι που δείχνει μια γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής που ο ίδιος θεωρεί πως δεν πρέπει να επιτραπεί.

Επιστολή του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών για το κλείσιμο

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, με επιστολή τους προς τους αρμόδιους, ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος Ξυλαγανής της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες  και έντονες φήμες που διακινήθηκαν ευρέως, η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της και την μείωση του προσωπικού της, προτίθεται να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας υποκαταστημάτων της και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και αυτό της Ξυλαγανής, του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών.

Στο βαθμό που οι πληροφορίες είναι έγκυρες επιθυμώ να σας παρακαλέσω να επανεξετάσετε την απόφαση γιατί συντρέχουν εθνικοί, οικονομικοί, υγειονομικοί και κοινωνικοί λόγοι που επιβάλλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος Ξυλαγανής.

Η περιοχή είναι παραμεθόριος και έχει ανάγκη την παρουσία των τραπεζών, για την ενίσχυση της συνοχής της και την συγκράτηση του πληθυσμού της. Η Τράπεζα Πειραιώς ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας κληρονόμησε ως πελάτες τους αγρότες της περιοχής, που είναι το σημαντικότερο πληθυσμιακό στρώμα της. Στις δραματικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, το κλείσιμο ενός τραπεζικού υποκαταστήματος θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού η μετάβαση τους στα κοντινότερα υποκαταστήματα θα είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Συγχρόνως οι πολίτες της τρίτης ηλικίας, που δεν είναι χρήστες των νέων τεχνολογιών θα βρεθούν σε αδιέξοδο και απομόνωση, ενώ η ευρύτερη περιοχή την οποία καλύπτει το εν λόγω κατάστημα έχει τουριστική προοπτική.

Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Μαρωνείας–Σαπών είναι πελάτης και στηρίζει ευρύτερα την Τράπεζα σας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

για αυτούς τους και για μία σειρά ακόμη λόγους, σας παρακαλώ να δείτε με ευαισθησία το θέμα που σας αναφέρω και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Πειραιώς, να διατηρήσετε σε λειτουργία το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ξυλαγανή.

Προσωπικά προτίθεμαι άμεσα να το θέσω σε συλλογικά όργανα, μεταξύ των οποίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών».

Αντίθετη στο κλείσιμο και η παράταξη «Μαζί για τον τόπο μας»

Την κάθετη αντίθεση της στην αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος εξέφρασε και η παράταξη «Μαζί για τον τόπο μας» με τον τέως Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταυρίδη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ξυλαγανής Παναγιώτη Βουτσά να επισκέπτονται το κατάστημα της Ξυλαγανής όπου πληροφορήθηκαν την πρόθεση για την αναστολή λειτουργίας του εντός 20ημερου.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης, το κλείσιμο του υποκαταστήματος θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο που επί δεκαετίες εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο κατάστημα της Τράπεζας που διαδέχθηκε την Αγροτική.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη υποβάθμιση του τόπου μας .Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αποφάσεις που τον υποτιμούν και τον τοποθετούν στο περιθώριο» σημειώνει η παράταξη, υπενθυμίζοντας τον επιτυχή αγώνα της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την διατήρηση του Υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στον οικισμό.

Η παράταξη ζητά άμεσα την σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών με μοναδικό θέμα το υποκατάστημα της Τράπεζας, αλλά και καλούν τους βουλευτές και την Περιφέρεια ΑΜΘ να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και να εναντιωθούν στην επικείμενη κατάργηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.