Πολλαπλασιαστηκε η συμμετοχη των Κομοτηναιων μαμαδων στον 10ο Πανελλαδικο Ταυτοχρονο Δημοσιο Θηλασμο

Επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

Στέλλα Στόικου, διαχειρίστρια της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης: «Είμαστε ο κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας• έμπειρες μητέρες στο πλάι των νέων μαμάδων»

Για 10η χρονιά έδωσε το παρόν η Κομοτηνή στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η πρωτεύουσα της Ροδόπης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας που συμμετείχαν στον επετειακό, 10ο Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού.
 
Στο κάλεσμα της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης ανταποκρίθηκαν πολλές νέες μητέρες τόσο για να στηρίξουν ενεργά την αναγκαιότητα του θεσμού αυτού, όσο και για να αποκτήσουν οι ίδιες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών τους στον δημόσιο θηλασμό, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή, δίχως να λογαριάζουν τον φόβο της χρόνιας κοινωνικής κατακραυγής.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αρχικά καταμετρήθηκαν οι μητέρες που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στον δημόσιο θηλασμό, ο οποίος και ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Ειρήνης, την ίδια ώρα με όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες πόλεις.

«Στην αρχή λίγες γυναίκες κατάφεραν να αποτινάξουν τον δισταγμό, πλέον το μήνυμα περνάει όλο και περισσότερο»

 
Η Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης δημιουργήθηκε το 2011 και ανήκει στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη και ενθάρρυνση του μητρικού θηλασμού. Τα μέλη της είναι εθελόντριες και δεν είναι επαγγελματίες υγείας. Μοιράζονται καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Η κ. Στέλλα Στόικου, διαχειρίστρια της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης, εξέφρασε την μεγάλη της χαρά για το γεγονός ότι φέτος που συμπληρώνονται 10 χρόνια, πολλαπλασιάστηκαν οι μητέρες που συμμετέχουν στον δημόσιο θηλασμό σε σύγκριση με τις πρώτες χρονιές, όπου λίγες μόνο γυναίκες είχαν καταφέρει να αποτινάξουν τον δισταγμό τους.
 
Η ίδια εξήγησε ότι «πολλές μαμάδες δε θηλάζανε καν, δεν γνωρίζανε ότι υπάρχει η ομάδα και ότι μπορεί να βοηθήσει η μια μαμά την άλλη. Ωστόσο όσο περνούν τα χρονιά όλο και περισσότερο αυξάνονται οι μαμάδες και το μήνυμα περνάει περισσότερο».

«Ερχόμαστε να καλύψουμε το σύγχρονο κενό της οικογενειακής μέριμνας»


 
Παράλληλα η διαχειρίστρια εμβάθυνε στον τρόπο προσέγγισης της ομάδας εθελοντών μαμάδων για τις νέες μητέρες, εξηγώντας πως «ορίζουμε συναντήσεις και ανταλλάζουμε απόψεις και εμπειρίες. Είμαστε μαμάδες όλες στην ομάδα, άλλες που έχουμε θηλάσει τα παιδιά μας με μεγαλύτερη ευκολία, άλλες που αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες. Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να αναβιώσουμε την φροντίδα που υπήρχε παλαιότερα στο σπίτι και την γειτονιά». Κλείνοντας, η ίδια τόνισε πως «είμαστε ο κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας. Παλιά ο θηλασμός ήταν οικογενειακή υπόθεση από γιαγιά σε μανά, από μανά σε κόρη. Πλέον ερχόμαστε εμείς να καλύψουμε αυτό το σύγχρονο κενό της οικογενειακής μέριμνας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.